Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα γίνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο, η πρώτη περιφορά επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία πλήθος πιστών αναμένεται να συρρεύσουν στις εκκλησίες, για να παρακολουθήσει την τελετή της Αποκαθήλωσης, στην κορύφωση του θείου δράματος.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


 Στις περισσότερες εκκλησίες της πόλης η περιφορά των επιταφίων θα γίνει στις 9.00 το βράδυ. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει λάβει μέτρα περιορισμού της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των οχημάτων στον κεντρικό τομέα της πόλης, ώστε να γίνουν απρόσκοπτα οι θρησκευτικές τελετές. Από τις 1.30 μ.μ. στον Άγιο Μήνα και από τις 3.30 μ.μ. στις υπόλοιπες εκκλησίες θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους διέλευσης των επιταφίων.
Τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε εκκλησία και οι πένθιμες πομπές των επιταφίων έχουν ως εξής:
Ιερός ναός Αγίου Μηνά
Η πένθιμη πομπή θα κινηθεί μέσω των οδών Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Μηνά, Κατούνη, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία και μέσω της Ίωνος Δραγούμη θα επιστρέψει στον ναό. Από τις 4.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήματα των οδών Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Μηνά, Κατούνη, Τσιμισκή, Ελευθερίου Βενιζέλου και Εγνατία.

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου
Ο επιτάφιος θα διασχίσει τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Βενιζέλου, Ολύμπου, Πελοποννήσου και Αγίου Δημητρίου. Από τις 8.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου, θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών Αγίου Δημητρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ολύμπου και Πελοποννήσου.
Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αγίου Δημητρίου, στο Διοικητήριο, θα συναντηθούν οι επιτάφιοι των ναών Αγίου Δημητρίου, Προφήτη Ηλία και Αγίας Αικατερίνης Άνω Πόλης.

Ιερός ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (μητρόπολη)
Η πένθιμη πομπή θα εξέλθει προεξάρχοντος του παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Εξερχόμενη του ναού θα εισέλθει στην οδό Αγίας Σοφίας, θα διασχίσει τη λεωφόρο Νίκης, θα ανεβεί τη Βογατσικού και στη συνέχεια την Κούσκουρα, θα διασχίσει την Τσιμισκή και μέσω της Αγίας Σοφίας θα επιστρέψει στον ναό. Από 8.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών Αγίας Σοφίας, Νίκης, Βογατσικού, Κούσκουρα, Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας.

Ιερός ναός της Του Θεού Σοφίας
Η πομπή θα ακολουθήσει τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Παύλου Μελά, Κεραμοπούλου και μέσω της Αγίας Σοφίας θα εισέλθει στον ναό. Από τις 8.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών Αγ. Σοφίας, Ερμού, Τσιμισκή, Π.Π. Γερμανού, Παύλου Μελά, Μακένζι Κινγκ, Κεραμοπούλου και Σβώλου.
Στη συμβολή των οδών Κούσκουρα και Τσιμισκή θα συναντηθούν οι επιτάφιοι της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Γρηγορίου Παλαμά και της του Θεού Σοφίας.

Παναγία Δεξιά
Η πομπή του επιταφίου της Παναγίας Δεξιάς θα ακολουθήσει τις οδούς Εγνατία, Μελενίκου, Αγίου Δημητρίου, Κυριακού, Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Καμάρα και μέσω της Εγνατίας θα εισέλθει στον ναό.

Καθεδρικός ναός Νεαπόλεως
Εξερχόμενη γύρω στις 9.00 το βράδυ του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου της μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η πομπή του επιταφίου θα κινηθεί επί των οδών Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου, στάση Βαλσάμη, Αρχ. Ιατρού, Ε. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου και Π. Τσαλδάρη.

Ιερός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρα
Η πένθιμη πομπή της Ιεράς Μητρόπολης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης θα κινηθεί μέσω των οδών Σουρμένων, Τριπόλεως, Κερασούντος και Χηλής.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, θα συνοδεύσει τρεις περιφορές επιταφίων σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Στις 5.45 μ.μ. η ορχήστρα θα συνοδεύσει την περιφορά του επιταφίου στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου του δήμου Θεσσαλονίκης, στις 7.00 μ.μ. στον ιερό ναό Παναγίας της Ευαγγελίστριας και στις 9.00 μ.μ. στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας.

ΑΓΙΟ ΦΩΣ Ο υφυπουργός Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα
Στη μεγαλοπρεπή τελετή του Αγίου Μύρου, η οποία πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, παραβρέθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης. Ο κ. Δόλλης θα παραστεί επίσης στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα με κυβερνητικό αεροσκάφος το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, για να παραστεί στην τελετή στον ιερό ναό της Αναστάσεως και θα επιστρέψει στις 6.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μεταφέροντας το Άγιο Φως στην Αθήνα, από όπου στη συνέχεια θα μεταφερθεί και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.