Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Λαγκάρντ είπε την αλήθεια για την Ελλάδα

Πολύ πριν η Κριστίν Λαγκάρντ κληθεί να σηκώσει το βαρύ φορτίο της αποκατάστασης του κύρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαδεχομένη στη Γενική Διεύθυνση του IMF τον… άτακτο συμπατριώτη της, και ιδεολογικό αντίπαλο Ντομινίκ Στρος Καν, η φήμη της προηγείτο της εμβληματικής φιγούρας της.

Είχε προλάβει άλλωστε να εισπράξει το διεθνές εγκώμιο, με τη διάκριση της καλύτερης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των ανδρών και γυναικών συναδέλφων της, καθώς η δική της κοφτερή ματιά και η πλήρης συναίσθηση του ισοζυγίου «ευημερία αριθμών-ευημερία κοινωνιών», είχαν επιτρέψει στη Γαλλία να διατηρεί την αξιολόγηση-φετίχ ΑΑΑ για την οικονομία της. Ακόμη και εν μέσω της κρίσης.
Στη χθεσινή συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ λοιπόν, είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να καταλάβει πρωτογενώς τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, και το τι ακριβώς σημαίνουν. Χρειάζεται τα… ραβασάκια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να πάρει μια και πάλι όχι σφαιρική εικόνα.
Έτσι, η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε κάθε λόγο να απαιτεί να ακουστεί από την Άνγκελα Μέρκελ. Και κυρίως, να εισακουστεί, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε μετ’ επιτάσεως το πλέον ακανθώδες ζήτημα για την ευρωζώνη: Το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και επανέλαβε τις ίδιες απόψεις στη σημερινή συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Νικολά Σαρκοζί.
Η «μεγάλη αλήθεια» λοιπόν, την οποία προσπάθησε η Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει στην Άνγκελα Μέρκελ να καταλάβει, είναι ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τις πρόνοιες της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου για το Μνημόνιο ΙΙ.
Η Λαγκάρντ κατανοεί πλήρως ότι το Μνημόνιο που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό την έγκριση του Βερολίνου, και την ανοχή της Φρανκφούρτης, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβάρυνε την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Εμβάθυνε την κρίση και γιγάντωσε την ύφεση.
Ξέρει ότι αν δεν μπει άμεσα ένα φρένο στον συγκεκριμένο κατήφορο, την Ελλάδα θα ακολουθήσει κατά πόδας ολόκληρη η ευρωζώνη. Γιατί, όπως απέδειξε η περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers, όσο προετοιμασμένοι κι αν νομίζουν ότι είναι οι «ισχυροί», για την απορρόφηση των κλυδωνισμών από ένα μεγάλο «κραχ», τόσο… ευάεροι είναι στην πραγματικότητα. Εκτεθειμένοι στις αδηφάγες αγορές.