Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Η υποστελέχωση του Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, καθιστά προβληματική τη διεξαγωγή εμβολιασμών στα σχολεία»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13182/16-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Δυσλειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά σε στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το Δ.Σ. του Εργασιακού Σωματείου του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και αφορούν την υποστελέχωση του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η δυσλειτουργία του εν λόγω ιατρείου, έχει καταστήσει από πέρσι προβληματική τη διεξαγωγή εμβολιασμού σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης, τονίζοντας παράλληλα η πλημμελής πρόληψη και έλεγχος της φυματίωσης, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και να ομαλοποιηθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού των σχολείων της Θεσσαλονίκης.

*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Δυσλειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρατέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργασιακού Σωματείου του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί σήμερα μόνο με δύο (2) επισκέπτριες υγείας με αποτέλεσμα :
• να μην υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών της Α' και Β' τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης, ο οποίος θα ξεκινούσε το Νοέμβριο του 2010 από σχολεία στα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί τον προηγούμενο χρόνο, λόγω έλλειψης προσωπικού.
• όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, παραμένουν από το 2009 χωρίς τη διενέργεια εμβολιασμών, λόγω της περσινής αναβολής του τακτικού εμβολιασμού για τη φυματίωση (BCG), προκειμένου να γίνει εκτάκτως το νέο αντιγριπικό εμβόλιο.
Η εγκατάλειψη του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης και ο πλημμελής εμβολιασμός των μαθητών, όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης ;
2. Πότε προβλέπεται να ομαλοποιηθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού των σχολείων της Θεσσαλονίκης, που αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης ;
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης