Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ερωτηση στην Βουλη του κ. Σταύρου Καλαφάτη για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το ζήτημα των διασφαλίσεων της Ελλάδας από τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες, για το οποίο κατέθεσε την υπ' αριθ.: 13034/15-03-2011 ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
"Το πρόσφατο τραγικό συμβάν της Ιαπωνίας, αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία που έχει και για τη δική μας χώρα, η ασφάλεια λειτουργίας υφιστάμενων και νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας σε χώρες της Βαλκανικής.
Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει μια διαφορετική ασφαλή ενεργειακή στρατηγική, εντούτοις στη σεισμογενή γειτονιά μας, ήδη λειτουργούν και σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Γύρω μας υπάρχει και αναπτύσσεται ένα τόξο χωρών που προκρίνουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, αφού εκτός από τους υφιστάμενους και νέους σταθμούς που σχεδιάζει η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στο κάδρο μπαίνουν η Αλβανία, η FYROM και η Τουρκία.
Σε ένα απευκταίο πυρηνικό ατύχημα όμως, οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανωτέρω χώρες, είναι οι ίδιες με αυτές που ελλοχεύουν και για τη δική μας χώρα, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα σύνορα μας, από τις περιοχές εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων.
Γι' αυτό και κρίνεται επιτακτική από την πλευρά της κυβέρνησης, η διαρκής αναζήτηση επίσημων διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας από τη λειτουργία των εν λόγω πυρηνικών σταθμών, καθώς και η εναρμόνιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ασφάλεια και το περιβάλλον."

*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]




ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.13034/15-3-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «Η υφιστάμενη λειτουργία και η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων σε
χώρες των Βαλκανίων, απαιτεί επίσημες διασφαλίσεις για την Ελλάδα». Μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν της έκρηξης πυρηνικού αντιδραστήρα σε σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, ανέκυψαν παγκοσμίως πολλές συζητήσεις και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν σήμερα περισσότεροι από 140 πυρηνικοί αντιδραστήρες, μέρος των οποίων και μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας, βρίσκονται σε λειτουργία σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία).Η Ελλάδα εφαρμόζοντας μια διαφορετική ενεργειακή στρατηγική, δεν έχει εμπλέξει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στους ενεργειακούς της στόχους, για λόγους ασφαλείας, κυρίως εξαιτίας της σεισμικότητας της περιοχής. Εντούτοις στη σεισμογενή γειτονιά μας, λειτουργούν ήδη, προγραμματίζεται ή βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής σημαντικός αριθμός νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Η Αλβανία σε συνεργασία με την Ιταλία, προγραμματίζει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου, με μεγάλη πιθανότητα επιλογής της εγκατάστασής του, στην περιοχή του "Δυρραχίου" (100 χλμ από την ελληνική μεθόριο). Η Ρουμανία λειτουργεί σήμερα ένα εργοστάσιο παλαιάς ρώσικης τεχνολογίας και προγραμματίζει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στην "Τσέρνα Βόντα". Η Βουλγαρία μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του "Κοζλοντούϊ" δύο εναπομείναντες παλαιάς τεχνολογίας αντιδραστήρες, ενώ κατασκευάζει νέο πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή περιοχή του "Μπλένε". Η FYROM έχει προαναγγείλει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε περιοχή πλησίον των Σκοπίων ("Γκόστιβαρ" ή "Τέτοβο"), ενώ είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ήδη μια κρυφή "χωματερή" τοξικών και πιθανών πυρηνικών αποβλήτων. Τέλος η Τουρκία σε συνεργασία με τη Ρωσία, σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες, κοντά στις μεσογειακές ακτές, στο Ακούγιο στην περιοχή της Σινώπης, πολύ κοντά δηλαδή στο σεισμογενές ρήγμα της Ανατολίας.
Σε περίπτωση ενός απευκταίου πυρηνικού ατυχήματος, οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανωτέρω χώρες, είναι οι ίδιες με αυτές που ελλοχεύουν και για τη δική μας χώρα, λόγω της γειτνίασης και της μικρής απόστασης που χωρίζει τα σύνορα μας, από τις περιοχές εγκατάστασης των εν λόγω πυρηνικών εργοστασίων.

Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε επαφές και διαβουλεύσεις μέσω του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να λαμβάνει διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας, όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στις προαναφερόμενες γειτονικές χώρες ;
2. Ειδικά για την επιλογή τοποθεσίας των πρόσφατα σχεδιαζόμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων, έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να εφοδιασθεί με τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει ενδεχόμενη επίπτωση στην ασφάλεια της δική μας χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.2480/1997 (ΦΕΚ 70/Α/1997) "Κύρωση Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια" ;
3. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση αξιοποίησης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις αναφορικά με την εναρμόνιση της υφιστάμενης και μελλοντικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών σε γειτονικές της χώρες, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομοθεσία για την ασφάλεια και το περιβάλλον ;
4. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σχετική ενημέρωση και εγγυήσεις, για το πώς οι προαναφερόμενες βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, το σοβαρότατο πρόβλημα της διαχείρισης, μεταφοράς και αποθήκευσης των πυρηνικών τους αποβλήτων ;
Αθήνα, Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης