Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Έλλειψη στην αγορά ειδικού φαρμάκου για ασθενείς με Κυστική Ίνωση


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 9518/20-01-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα : «Προβλήματα στη διάθεση φαρμάκου για ασθενείς με Κυστική Ίνωση».
Στην ερώτησή του ο κ . Καλαφάτης αναφέρεται στην έλλειψη που παρατηρείται στην ιδιωτική φαρμακευτική αγορά, ενός αναγκαίου ειδικού φαρμάκου για την περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από Κυστική Ίνωση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό εισπνεόμενο βλεννολυτικό (εμπορική επωνυμία : Pulmozyme), απαραίτητο για καθημερινή λήψη από ασθενείς της συγκεκριμένης σοβαρής νόσου, η οποία είναι κληρονομική και πολυοργανική και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία.
Ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι η μοναδική φαρμακευτική εταιρία που παράγει και προμηθεύει το ανωτέρω σκεύασμα, προφανώς δεν εναρμονίσθηκε εγκαίρως ως όφειλε στα δεδομένα της νέας αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας, ενώ ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), το αρμόδιο δηλαδή όργανο για τον έλεγχο και την εποπτεία της κυκλοφορίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, επέδειξε αμέτοχη στάση και αδράνεια.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο κ. Καλαφάτης, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με τις ενέργειες ομαλοποίησης της απρόσκοπτης διάθεσης του εν λόγω φαρμάκου στους ασθενείς, καθώς και για το ποιοι ευθύνονται για τη έλλειψη συντονισμού και παρακολούθησης του συγκεκριμένου ζητήματος. Παράλληλα διερευνά τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με τα μέτρα στήριξης ασθενών με Κυστική Ίνωση που διαμένουν στην ελληνική περιφέρεια και στερούνται παντελώς εξειδικευμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας.