Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ Ν. Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

«Καχεκτική η ασφάλιση σε ένα καχεκτικό κράτος»
Την άποψη, ότι σε κάθε σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης, (κοινωνική, επαγγελματική και ιδιωτική), οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν συνθετικά, ενισχύοντας το εισόδημα των συνταξιούχων και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, κατέθεσε ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας σήμερα, σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Το εύρος και το βάθος των κοινωνικών θεσμών δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω ισχυρών, υποχρεωτικής υπαγωγής, σχημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η εθελοντική συμμετοχή στο επενδυτικό περιβάλλον των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών αγορών μέσα από ένα σχήμα όσο το δυνατό ισχυρότερα «ανοσοποιημένο» έναντι των θεμελιωδών επιχειρηματικών κινδύνων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ αναδεικνύεται και ο ζωτικός ρόλος του κράτους ως προς την διασφάλιση της δίκαιης, μεταξύ των γενεών κατανομής του κόστους χρηματοδότησης. Συμπληρωματικά ως προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η Επαγγελματική Ασφάλιση ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με βάση τα αποθεματικά των αντιστοίχων ταμείων, ωστόσο, ερωτηματικό στις μέρες μας είναι η αξιοπιστία της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως σήμερα στην χώρα λειτουργούν εννέα (9) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με πάνω από 100.000 μέλη και πως, από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υποστηρίζεται ότι ο θεσμός δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Ως προς αυτό, πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος, φέρουν ευθύνη, η επικουρική ασφάλιση που λειτουργεί από το δημόσιο σύστημα, η εξάντληση της εισφοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων και των εργοδοτών, η έλλειψη ενός νόμου φορολογικών κινήτρων και φυσικά, η μείωση των εισοδημάτων και της δυνατότητας των ασφαλισμένων να αποταμιεύσουν ένα ποσό για τη συνταξιοδότησή τους.
«Όσο οι προκλήσεις της Οικονομίας και της αγοράς εργασίας μένουν αναπάντητες, όσο η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται και η απασχόληση μειώνεται, τόσο και ο πυλώνας της Επαγγελματικής Ασφάλισης θα παραμείνει καχεκτικός. Μόνη ελπίδα για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης κυριότατα όμως για την Ελληνική Οικονομία, είναι η επανεκκίνηση και η θετική σηματοδότηση της Οικονομίας μας» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα, δεν κερδίζεται κανένα στοίχημα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
«Μία χώρα καθίσταται ανταγωνιστική όταν παράλληλα πετυχαίνει υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής, που με την σειρά τους διασφαλίζουν την δυναμική και ουσιαστική προσήλωση της κοινωνίας στην καλλιέργεια της ποιότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας τη εργασίας. Απαιτείται λοιπόν μια άλλη πολιτική, μια άλλη πρόταση. Μια πολιτική «κοινωνικής ασπίδας», κατά του αποκλεισμού και της εξαθλίωσης και υπέρ της κοινωνικής κινητικότητας και των νέων ευκαιριών με στόχο «την Ελλάδα της Αξιοπρέπειας», δηλαδή την προστασία του ασφαλισμένου και ιδιαίτερα του συνταξιούχου. Με μία ριζοσπαστική πλατφόρμα για ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και με μία νέα θεσμική αρχιτεκτονική. Η θέση της ΝΔ και του Αντ. Σαμαρά διεκδικεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών για να έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί και να δώσει λύσεις» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.