Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μέχρι δύο χρόνια η είσπραξη του ειδικού επιδόματος μακροχρονίων ανέργων

Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ειδικού επιδόματος μακροχρονίων ανέργων φέρνει το υπουργείο Εργασίας, διπλασιάζοντας παράλληλα το διάστημα για το οποίο θα εισπράττεται το επίδομα.
Μέχρι σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος, ήταν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.
Όμως ο τελευταίος φορολογικός νόμος όριζε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζευγαριού στα 5.000 και ατομικά στα 3.000, μη επιτρέποντας σε πολλούς δικαιούχους να το εισπράξουν.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, ορίζει πλέον πως το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ παράλληλα επεκτείνει από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.
Από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ για ανεργία το Σεπτέμβριο
Από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που θα πέσουν από το Σεπτέμβριο για την ενίσχυση των ανέργων, ενώ υπολογίζονται ότι θα ωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 άτομα.
Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων ενώ οι πόροι θα προέρθούν κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
Το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας έχει ως εξής:
Από σήμερα και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου:
Συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων.
Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.
Τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση έγκυρη και να βοηθηθεί στις επιλογές του.
Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher.
Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.