Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία-πυρηνική κρίση: Μολυσμένο νερό στο Τόκιο, το κλίμα ανησυχίας επεκτείνεται στο εξωτερικό

Η Ιαπωνία απαγόρευσε σήμερα την κατανάλωση του νερού του δικτύου του Τόκιο για τα βρέφη και την πώληση ειδών διατροφής που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δεκάδες τεχνικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων, παρά τα αυξημένα επίπεδα της ακτινοβολίας, για την αποφυγή της τήξης του πυρηνικού καυσίμου που θα προκαλούσε μία πυρηνική καταστροφή. Σήμερα , ο δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα μωρά, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου. Ίχνη ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί από χθες στο νερό του δικτύου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, μετρήθηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και σε ένδεκα είδη λαχανικών. Το ίδιο ισχύει για το γάλα και είδη λαχανικών σε άλλες τρεις γειτονικές περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν έδωσε σήμερα εντολή για την απαγόρευση της κατανάλωσης και της πώλησης προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές.
"Ακόμη και αν αυτά τα προϊόντα καταναλωθούν συστηματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία", δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. "Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι πιθανόν να διατηρηθεί για καιρό, για τον λόγο αυτόν ζητούμε την απαγόρευσή τους από σήμερα", διευκρίνισε. Οι έλεγχοι σε τρόφιμα θα επεκταθούν και σε δέκα ακόμη περιφέρειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στις παρυφές του Τόκιο.
Χθες, το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε τους ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά στις ακτές, έπειτα από τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών που προέρχονται από τέσσερις περιφέρειες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η Φουκουσίμα. Στην Ευρώπη, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει "συστηματικό έλεγχο" στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εφαρμόσουν έλεγχο των θαλασσινών και των ψαριών που προέρχονται από την Ιαπωνία. Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.