Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το ΠΕΠ Αττικής μπλοκαρισμένο με έργα, τα περισσότερα των οποίων η κυβέρνηση προγραμματίζει να πουλήσει!!!


 Παρά τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένει πολύ χαμηλή η απορροφητικότητα. Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.
Τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής έχει μπλοκαριστεί με μεγάλα έργα, τα οποία η κυβέρνηση, είτε έχει διακηρύξει ρητά ότι θα πουλήσει, είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει το μελλοντικό ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Αυτό αποκαλύπτεται από απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χάν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Επίτροπος Χάν αφού διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα, σημειώνει ότι «οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση οφείλονται στους εξής, κυρίως, λόγους: 1) στην έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια οικονομικά (που αποκαταστάθηκε το 2010 με ένα δάνειο ύψους 2 δις ευρώ από την ΕΤΕ), 2) στη σύμπτωση της έναρξης της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013 με το κλείσιμο των προγραμμάτων της προτεραιότητας 1 για την περίοδο 2000-2006 και 3) στην αργή πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής», και για τα οποία συγκεκριμένα αναφέρει «αναμένεται να εκτελεστούν τα ακόλουθα σημαντικά έργα:
- προαστιακός Αττικής – τμήμα Πειραιάς - Τρεις Γέφυρες•
- κατασκευή εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο•
- επέκταση του τραμ στο τμήμα Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Πειραιάς•
- προαστιακός Αττικής – επέκταση δικτύου στο τμήμα Κορωπί-Λαύριο•
- κέντρο επισκευών τροχαίου υλικού στον Πειραιά•
- επέκταση αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Μαρκόπουλο-Λαύριο•
- επέκταση Αττικής οδού•
- αναβάθμιση οδικών αξόνων Ελευσίνας-Υλίκης-Θήβας•
- αναβάθμιση οδικών αξόνων Αθηνών-Θεσσαλονίκης•
- ενεργειακή διασύνδεση Κυκλάδων και εθνική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα•
- μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για 4 δήμους της Ανατολικής Αττικής»
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος αφού τονίζει ότι «μέχρι στιγμής, κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει υποβληθεί στην Επιτροπή» και αναφερόμενος σε υποερώτημα του Νίκου Χουντή για την ανάγκη τροποποίησης του ΠΕΠ Αττικής, επισημαίνει ότι «δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη διαδικασίες για την επανεξέταση και επικαιροποίηση του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να υποβάλουν σχετικό αίτημα το 2011».Εξάλλου αναφερόμενος στα ποσοστά απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής σημειώνει ότι «στα τέλη του 2010, η συνολική απορροφητικότητα του περιφερειακού προγράμματος Αττικής ήταν της τάξης του 19,7%, και μπορεί να αναλυθεί ως εξής: 1)ενίσχυση της προσβασιμότητας – ενεργειακή υποδομή: 9,4%, 2)βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής: 3,6%, 3)ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής σύγκλισης: 58,9%, 4)ανάπλαση των αστικών περιοχών:32,7%, 5)τεχνική στήριξη της αίτησης: 2,1%».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν εκπλήσσει κανέναν πια το γεγονός ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό όμως που εκπλήσσει, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έργα για τα οποία έχει αποφασίσει, είτε να πουλήσει σε ιδιώτες, είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το μελλοντικό ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Δηλαδή, επενδύουμε αυτή τη στιγμή της έσχατης λιτότητας, τεράστια ποσά σε υποδομές τις οποίες δίνουμε σε ιδιώτες έναντι συμβολικού τιμήματος. Χρειάζεται επιτέλους να αναθεωρηθεί, άμεσα, το σύνολο του ΕΣΠΑ και να αποενταχθούν τα έργα εκείνα, που όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά εξυπηρετούν γνωστά οικονομικά συμφέροντα. Απαιτείται η ανάπτυξη μέτρων στήριξης των κοινωνικά αδύνατων, των εργαζόμενων, όπως και μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».