Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τώρα... τρέχουμε, για να προλάβουμε τα κουνούπια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Λύση στο... παρά πέντε, στο θέμα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού του δυτικού Νείλου στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε χτες, έπειτα από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου.Χτες το πρωί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 1.990.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών το 2011.

Ενα μήνα αργότερα

Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, φέρνει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να υπογραφεί η σύμβαση, με προοπτική -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί περίπου στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας...«Θα έπρεπε να έχει δοθεί νωρίτερα η χρηματοδότηση, ώστε τώρα να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Είθε προηγηθεί παρέμβαση και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ως προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης, που ζητούσε να εξασφαλιστούν οι πόροι και να εγκριθούν τα σχετικά προγράμματα.Από το ποσό των 1.990.000 ευρώ, που είναι ανάλογο του αντίστοιχου περσινού για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα 1.300.000 ευρώ θα διατεθούν στο νομό Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα στους άλλους νομούς της περιφέρειας, προσαυξημένα κατά 10.000 ευρώ για τη Χαλκιδική, την Ημαθία, την Πέλλα και το Κιλκίς.

Κανένα νέο κρούσμα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου για τον ιό του δυτικού Νείλου, παρόλο που εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με τις συνέπειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι φέτος ενδέχεται να «μεταναστεύσει» ο ιός, καθώς στους νομούς της Κ. Μακεδονίας έχουν αναπτυχθεί αντισώματα, σε ανθρώπους και πτηνά.Οπως δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αννα Παππά, υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών, «από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα όλα τα κλινικά δείγματα που εξετάσαμε από περιστατικά εγκεφαλίτιδας ήταν αρνητικά στον ιό του δυτικού Νείλου».Πέρσι είχαν καταγραφεί 191 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του δυτικού Νείλου και έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άτομα μολύνθηκαν, όμως οι περισσότεροι (περίπου 80%) δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και πάνω από το 15% εμφάνισαν απλώς πυρετό.
"Αγγελιοφόρος"