Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σε ομιλία του στην βουλή ο κ. Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε: "Συνειδητή η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το ΠΑΣΟΚ "

Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : "Κύρωση Ισολογισμού και Απολογισμού του Κράτους Οικονομικού Έτους 2009".
"Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη συνειδητή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, να αναγνωρίσει την απειλητική είσοδο της διεθνούς κρίσης στην πραγματική μας οικονομία το 2009. Υπενθύμισε τη λυσσαλέα του αντίδραση σε κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την απουσία συναίνεσης που σήμερα την αποζητά.
Ο κ. Καλαφάτης υπεραμύνθηκε της ειλικρινούς στάσης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έγινε δυσάρεστη, γιατί τόλμησε να παρουσιάσει σε προεκλογική περίοδο, σκληρά όμως αναγκαία οικονομικά μέτρα, για τη θωράκιση της οικονομίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμφωνίες της στον τομέα της Ενέργειας μέσω της διεθνούς "διπλωματίας των αγωγών".
Στη συνέχεια της ομιλίας του παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξόδεψε συνειδητά 10 δις. ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, για να διογκώσει το έλλειμμα, πληρώνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δαπάνες μέσα στο 2009 και μεταφέροντας έσοδα του 2009 στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα στο μέρος των Εξόδων, επέστρεψε φόρους 1,5 δις €, εξόφλησε βεβιασμένα 1,2 δις € σε νοσοκομειακά χρέη, αύξησε κατά 700 εκ. € τις εξοπλιστικές δαπάνες, αύξησε κατά 200 εκ. € τις πληρωμές στις δημόσιες επενδύσεις, δαπάνησε 500 εκ. € για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Προφανώς ήθελε να αποδείξει από τις πρώτες της μέρες στο λαό ότι τελικά «λεφτά υπάρχουν». Από τις αρχές του 2010 όμως, προέβη αυτόματα σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.
Στο μέρος των Εσόδων, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 600 εκ. € από το ΕΤΑΚ, κατήργησε τις ρυθμίσεις 2,2 δις € (ημιυπαίθριοι, φόροι λαχείων και σκαφών αναψυχής), ενώ απαξιώνοντας το φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό τα έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 2 δις €. Τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση τις επανέφερε το 2010.
Καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική, ισοδυναμεί με συνειδητή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Από τις ενέργειες της κυβέρνησης, διαφαίνεται ότι ήθελε να εμφανίσει τετελεσμένα δημοσιονομικά αδιέξοδα, προκειμένου να δικαιολογήσει μετέπειτα την προσφυγή της στο Μνημόνιο.