Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σταύρος Κλαφάτης: "Η Υγεία απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, όχι αλαζονεία"


Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : "Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις".

"Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, επέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, αναφερόμενος στις τριτοκοσμικές ουρές αναμονής, τις άθλιες συνθήκες και την ταλαιπωρία κυρίως υπερηλίκων ασθενών, με τα ραντεβού βασικών εξετάσεων να ξεπερνούν τους 2 μήνες. Εστιάζοντας κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι η δυσλειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Ιατρεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κ.λπ) λόγω της υποστελέχωσής τους, επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της πόλης. Και όλα αυτά, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το "χαράτσι" των πέντε (5) ευρώ, για υποβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση δεσμεύσεων αναφορικά με τις προσλήψεις νέου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι η μείωση πιστώσεων για την Υγεία, επέφερε προοδευτική αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Τόνισε ότι παρά τις εξαγγελίες, οι δημόσιες δαπάνες δεν τιθασεύτηκαν, ενώ η προσπάθεια εξορθολογισμού των προμηθειών έχει επιβάλλει τη χρήση φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας υλικών στα χειρουργεία.
Αναφορικά με τα νευραλγικά ζητήματα του σχεδίου νόμου, ο κ. Καλαφάτης επέκρινε την κυβέρνηση, η οποία απαξίωσε να συζητήσει ουσιαστικά με τους φορείς της υγείας, αλλά περιορίσθηκε σε αλαζονικές συμπεριφορές εσωτερικής διαβούλευσης. Σημείωσε ότι η φιλοσοφία και η νομοτεχνική διατύπωση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, επιπολαιότητα και ισοπεδωτική λογική. Τόνισε ότι το ελκυστικό εγχείρημα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από μεγαλύτερο αριθμό συμβεβλημένων ιατρών, χωρίς προηγούμενη μελέτη, θα εκτινάξει τις δημόσιες δαπάνες και θα επιβαρύνει τους πολίτες με νέες εισφορές.
Τέλος ο κ. Καλαφάτης, στηλίτευσε τη στοχοποίηση από την κυβέρνηση του ιατρικού, αλλά και φαρμακευτικού κλάδου, επισημαίνοντας ότι με το ισχύον μέχρι σήμερα πλαίσιο πληθυσμιακών και γεωγραφικών ορίων, επιτυγχάνεται εκ παραλλήλου τόσο η εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών, όσο και η βιωσιμότητα του «Φαρμακείου της γειτονίας»."