Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σταύρος Κλαφάτης: «Πόσο άραγε θα περιμένουν οι επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψή τους από το Ι.Κ.Α. ;»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 10344/02-02-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Ανησυχία των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του Α.Σ.Ε.Π., λόγω της καθυστέρησης πρόσληψής τους από το Ι.Κ.Α., το οποίο βάσει του Ν.3899/2010 υποχρεούται να προσλάβει επιτυχόντες διαγωνισμού της Αγροτικής Τράπεζας»
Στη ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρεται στη γνωστή υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. και στην αναγκαιότητα άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων, από τους επιτυχόντες σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Επισημαίνει ότι οι εν λόγω επιτυχόντες, ενώ ανέμεναν την πρόσληψή τους, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι με πρόσφατο ψηφισθέν νόμο η κυβέρνηση υποχρεώνει το Ι.Κ.Α., να προσλάβει κατά προτεραιότητα επιτυχόντες άλλου διαγωνισμού που αφορούσε την Αγροτική Τράπεζα.Ο κ. Καλαφάτης προκειμένου να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν το ζήτημα της προτεραιότητας απορρόφησης των επιτυχόντων από το Ι.Κ.Α., ζητώντας παράλληλα να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να πάψουν να βιώνουν υπό καθεστώς ομηρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.10344/2-2-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Ανησυχία των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του Α.Σ.Ε.Π., λόγω της
καθυστέρησης πρόσληψής τους από το Ι.Κ.Α., το οποίο βάσει του Ν.3899/2010
υποχρεούται να προσλάβει επιτυχόντες διαγωνισμού της Αγροτικής Τράπεζας»
Η γνωστή σε όλους τους ασφαλισμένους, δυσλειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., η οποία οφείλεται σε υποστελέχωση και επιτείνεται προοδευτικά με τις αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, οδήγησε τη διοίκηση του Ιδρύματος το 2008, να ζητήσει από το Α.Σ.Ε.Π. τη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης (8Κ/2008) για την πρόσληψη μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.Εντός του έτους 2010, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγωγής των οριστικών αποτελεσμάτων της ανωτέρω προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. και οι επιτυχόντες ανέμεναν την πρόσληψή τους από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Αντί όμως να κληθούν για πρόσληψη οι εν λόγω επιτυχόντες, διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι σύμφωνα με το άρθρο 12, του Ν.3899/2010, το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται από την κυβέρνηση να προσλάβει κατά προτεραιότητα, τους επιτυχόντες ενός άλλου διαγωνισμού (προκήρυξη 9Κ/2008) που αφορούσε την Αγροτική Τράπεζα.Όπως είναι φυσικό, η ανωτέρω εξέλιξη, δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία και σύγχυση στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του Ι.Κ.Α.-.Ε.Τ.Α.Μ., δεδομένης και της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 11, του Ν.3833/2010 που επιβάλλουν τον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις".Με δεδομένα τα ανωτέρω, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. θα πρέπει να περιμένουν τη σταδιακή απορρόφηση του συνόλου των επιτυχόντων της Αγροτικής Τράπεζας και στη συνέχεια να ελπίζουν για τη δική τους πρόσληψη. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τη χώρα και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε μια συγκυρία που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται μετέωροι, αφού δεν γνωρίζουν αν πρέπει να χαρούν για την επιτυχία τους ή αν πρέπει να προγραμματίσουν προς άλλη κατεύθυνση τη ζωή και τις προσδοκίες τους, αφού ο χρόνος πρόσληψης γι' αυτούς στο Ι.Κ.Α.-.Ε.Τ.Α.Μ. διαφαίνεται εκ των πραγμάτων αβέβαιος.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Είναι δίκαιη, η απόδοση προτεραιότητας πρόσληψης σε επιτυχόντες ενός άλλου διαγωνισμού και όχι αυτών που προορίζονταν εξ' αρχής για την κάλυψη αναγκών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση, που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, να επανεξετάσει την ανωτέρω αδικία ;
3. Μπορούν να προσδιορίσουν τα αρμόδια Υπουργεία, τον ακριβή χρόνο πρόσληψης των επιτυχόντων τους διαγωνισμού του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου αυτοί να μπορούν να προγραμματίσουν την εργασία και τη ζωή τους ;
Αθήνα, Φεβρουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης