Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέο φιάσκο με τα πορίσματα για Siemens

Καταλογισμό μόνο πολιτικών και άλλων τυχόν ευθυνών από την Εξεταστική που ρίχνει το μπαλάκι για την απόφαση στην Ολομέλεια. Προς ναυάγιο και η Προανακριτική από την ασάφεια των κατηγοριών

Με ένα δωδεκάωρο πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με... ακατάσχετη ονοματολογία πρώην υπουργών και των δύο κομμάτων, χωρίς στοιχεία για κανέναν και για τίποτα, αλλά και χωρίς καταλογισμό ποινικών, παρά μόνο «πολιτικών και άλλων τυχόν ευθυνών», συντάχθηκαν και ανακοινώθηκαν οι πορισματικές θέσεις της εξεταστικής για τη Siemens, επιβεβαιώνοντας το διαφαινόμενο φιάσκο.
Δεν σταμάτησε ούτε χθες το θρίλερ της ονοματολογίας για το πόρισμα της Siemens

Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τις όποιες αστοχίες και παλινωδίες των μελών του, τοποθέτησε στο «κάδρο» των ευθυνών πέντε πρώην υπουργούς του, μαζί με επτά «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, δείχνοντας έστω και με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του να... ματώσει, η ΝΔ επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ μικροκομματικού παιχνιδιού, καταλογίζοντας ευθύνες στον Κ. Σημίτη και σε επτά υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που αθώωνε προκλητικά δικούς της υπουργούς μην αναφέροντας ούτε ένα όνομα.
Πάντως, η μαζική στοχοποίηση ονομάτων πρώην υπουργών ρίχνει το «μπαλάκι» για την... τύχη της υπόθεσης στην κυβέρνηση, με την πιθανότητα της περαιτέρω κοινοβουλευτικής διερεύνησης μέσω της σύστασης προανακριτικής επιτροπής να αδυνατίζει σημαντικά και πάντως να μην είναι καθόλου σίγουρη για το σύνολο των 12 προτεινόμενων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, το πόρισμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στον πρόεδρο της Βουλής τη Δευτέρα, θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος και εν συνεχεία απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών για την κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Οι 12 προτεινόμενοι από την πλειοψηφία της εξεταστικής υπουργοί δεν είναι δεσμευτικό να περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη πρόταση, υπό τον φόβο η μυστική ψηφοφορία να εξελιχθεί σε ένα ανάλογο φιάσκο με την ψηφοφορία για την παραπομπή των Βατοπεδινών.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και έντονες προστριβές, κατέληξαν να προτείνουν για περαιτέρω διερεύνηση «πολιτικών και τυχόν άλλων ευθυνών» τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μ. Λιάπη (ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπ. Πολιτισμού, ηλεκτρονικοί ξεναγοί), Γ. Αλογοσκούφη (ΟΤΕ, συγκάλυψη για την αποπομπή Ζορμπά από την αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και καταργησή της), Γ. Παπαθανασίου (συγκάλυψη για τους ίδιους λόγους με τον Γ. Αλογοσκούφη) Γ. Βουλγαράκη (C4Ι), Β. Πολύδωρα (C4I), Πρ. Παυλόπουλο (C4I) και Χρ. Μαρκογιαννάκη (C4I) και τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη (ΟΤΕ), Χρ. Βερελή (ΟΤΕ, ΟΣΕ), Γ. Παπαντωνίου (ΟΤΕ, C4Ι), Ν. Χριστοδουλάκη (ΟΤΕ) και Ακη Τσοχατζόπουλο (εξοπλιστικά).
Το θρίλερ των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν ολονύχτιο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα έφτασε να διακοπεί η συνεδρίαση και να εξέλθουν από την αίθουσα οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων, προκειμένου να διαβουλευθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Αυτό προκλήθηκε έπειτα από διαφωνία του Σ. Βαλυράκη με τη Βάσω Τσόνογλου, η οποία κατά τη συζήτηση για τον ΟΤΕ έκανε λόγο για «ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών».
«Εάν έχετε ενδείξεις να βάλετε ποινικές ευθύνες», είπε διακόπτοντάς την ο πρόεδρος. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι νομικοί του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν ότι δεν μπορούν να καταλογιστούν σε πρώην υπουργούς Οικονομικών ποινικές ευθύνες (ως προϊστάμενη πολιτική αρχή για την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων).
Πάντως, σύμφωνα με σχόλια κυβερνητικών κύκλων «το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στον δημόσιο βίο, οι βουλευτές έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και χωρίς να γίνει κανένα αλισβερίσι».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των βουλευτών του κόμματός του να περιλάβουν στη λίστα για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών των πρώην υπουργών τους Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Παπαθανασίου και του Β. Πολύδωρα διατύπωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής Π. Οικονόμου. Για τον ίδιο βουλευτή, πάντως, από χθες το πρωί φούντωσαν οι φήμες ότι οι ενστάσεις του ήταν τόσο έντονες που υπήρχε μέχρι και περίπτωση να δηλώσει παραίτηση.

 ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

«Γράψε-σβήσε» και διχασμός για δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ
Το «γράψε-σβήσε» ονόματα στις λίστες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν σταμάτησε ούτε χθες το απόγευμα, μετά την ανεπίσημη ανακοίνωση των ονομάτων από τα δύο κόμματα, παρατείνοντας το θρίλερ της ονοματολογίας. Οπως επίσης δεν σταμάτησαν λεπτό οι αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών από το ίδιο κόμμα. Αιτία οι έντονες ενστάσεις για ονόματα που περιλήφθηκαν στις λίστες, χωρίς αυτό -κατά την άποψή τους- να στοιχειοθετείται.
Τα δύο πρόσωπα που δίχασαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Χρ. Βερελής, για τους οποίους διατυπώθηκαν αρκετές ενστάσεις από βουλευτές της πλειοψηφίας, ενώ επικράτησε τελικά η θέση των πολλών και τελικά συμπεριλήφθηκαν στην «πράσινη» λίστα.
Για τον κ. Τσοχατζόπουλο ειπώθηκε ότι «θα πρέπει να δούμε τι θα προκύψει από τον έλεγχο των λογαριασμών του», ενώ για τον Χρ. Βερελή το επιχείρημα ώστε να μπει στη λίστα ήταν ότι «δεν μπορούμε να μη βάλουμε όλους τους υπουργούς Μεταφορών της επίμαχης περιόδου».
Τρανταχτή απόδειξη του «γράψε-σβήσε» ήταν ότι αργά το βράδυ? εξαφανίστηκαν από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας και Χρ. Παπουτσής αντίστοιχα, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί την περίοδο της διαφυγής από τη χώρα του υπόδικου Χρ. Καραβέλα και του Φ. Γιουνγκ.
Και στη ΝΔ υπήρχαν βουλευτές που υποστήριζαν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα και κάποιοι πρώην υπουργοί του κόμματός τους για λόγους «εντυπώσεων και έξωθεν καλής μαρτυρίας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Αυτό τελικά δεν έγινε, γιατί επικράτησε η άποψη ότι η πλειοψηφία τελικά θα αποφασίσει αν και ποιους θα προτείνει για περαιτέρω διερεύνηση, γι' αυτό και θα πρέπει να πάρει όλη την ευθύνη.

Τα πορίσματα ΚΚΕ - ΛΑΟΣ - ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» σε περαιτέρω διερεύνηση

Υπέρ της περαιτέρω κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens μέσω της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, για πολιτικά πρόσωπα που διατέλεσαν υπουργοί κατά την επίμαχη περίοδο υπογραφής συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens, τάχθηκαν στις πορισματικές τους θέσεις οι εκπρόσωποι των τριών μικρότερων κομμάτων.

KKE

Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) απέδωσε «τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», αλλά και «πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνήφθησαν και υλοποιήθηκαν». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής «για την απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της Siemens)» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Παφίλης μάλιστα μίλησε για «σοβαρά εμπόδια που κλείνουν τον δρόμο προς την αλήθεια και σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος, όπως για παράδειγμα οι ανώνυμες μετοχές και η δυνατότητα των offshore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία».

ΛΑΟΣ

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης τάχθηκε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, λέγοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον Τ. Μαντέλη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο από το ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Αλογοσκούφη και τον Κυρ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για τους επικεφαλής των κομματικών ταμείων.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, τάχθηκε επίσης υπέρ της σύστασης Προανακριτικής, χωρίς ωστόσο να προτείνει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί πολιτικών προσώπων στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο» καταψηφίζοντας παράλληλα το κείμενο με τα πραγματικά περιστατικά, επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο κείμενο αποσιωπά γεγονότα και παρακάμπτει σημαντικό υλικό».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ ξέσπασε χθες με αφορμή την κίνηση του κ. Αντ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον κ. Αλ. Κοντό και να τον συγχαρεί για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την εις βάρος του κατηγορία για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο κ. Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «μνημείο πολιτικής υποκρισίας» και η Ρηγίλλης ανταπάντησε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διαθέτει πολιτικό ήθος


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
 «Εθνος»