Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης :«Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς Αναπτυξιακή Φιλοσοφία»

Κύρια σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου : «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή».Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης εστίασε στη σημασία της διασταλτικής ερμηνείας της έννοιας ενός αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα πρέπει να εκφράζει μια γενικότερη αναπτυξιακή φιλοσοφία. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη η αναπτυξιακή φιλοσοφία και αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, αποτυπώνονται με μεγάλη σύγχυση, αντιφατικότητα και αποσπασματικότητα. Δεν διαπνέεται από ουσιαστικές πολιτικές ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της εμπορικής δραστηριότητας, της περιφερειακής ανάπτυξης, της τουριστικής αναβάθμισης και της εν γένει υγιούς επιχειρηματικότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης θεωρεί απαραίτητη τη σύνδεση του αναπτυξιακού νόμου με ευρύτερες αναπτυξιακές πολιτικές, άμεσης εφαρμογής όπως :
• την επιδότηση εισφορών αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων,
• το συμψηφισμό επιχειρηματικών χρεών με το δημόσιο,
• την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα,
• την άρση της γραφειοκρατίας στη ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων,
• την ουσιαστική ενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων.
Ο. κ. Καλαφάτης στη συνέχεια της ομιλίας του ανέλυσε τη σημασία των επενδύσεων άμεσης απόδοσης με αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και της μετεγκατάστασης τους από τα αστικά κέντρα, τονίζοντας τη χωροταξική διάσταση των ενισχυόμενων επενδύσεων με ουσιαστική αναβάθμιση των ΒΙΠΕ ή ΒΕΠΕ
Καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε τη σημαίνουσα βαρύτητα της άμεσης ενεργοποίησης και ορθολογικής εφαρμογής του νόμου, για την οποία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το γραφειοκρατικό του πλαίσιο, αφού προβλέπει την έκδοση 29 υπουργικών αποφάσεων και 3 προεδρικών διαταγμάτων.