Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Εσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ στην "Ελευθεροτυπία"
Ενα χρόνο τώρα η ελληνική κοινωνία απαιτεί να πάνε κάποιοι φυλακή για να πληρώσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι πολίτες εννοούν ότι πρέπει να πάνε φυλακή αυτοί που έφαγαν με χρυσά κουτάλια και οδήγησαν τη χώρα σε τούτο το χάλι. Αυτό το κλίμα, εμμέσως πλην σαφώς, το τροφοδότησε η ίδια η κυβέρνηση πέρυσι, τέτοιο καιρό όταν άρχισε με χοντροκομμένο τρόπο να μιλάει για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Το αίτημα των πολιτών είναι απολύτως δικαιολογημένο. Το σύνθημα το είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πέρυσι, που ήταν λαλίστατος, όταν είχε δηλώσει ύστερα από μια επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πως στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους όλοι τον ρωτούσαν: «μα επιτέλους δεν θα βάλετε κάποιον φυλακή;».
Λίγες μέρες μετά, ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος στη Μόσχα με τον υπουργό Οικονομικών, επικαλούμενος αυτή την απαίτηση των εταίρων, έδωσε από εκεί εντολή στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χ. Παπουτσή να καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Το κλίμα τότε ήταν ακόμα καλό για την κυβέρνηση. Ηταν στα πάνω της κι όλοι νόμιζαν ότι αν τιμωρηθεί κάποιος κάτι θα αλλάξει και η κοινωνία θα πάρει το αίμα που ζητούσε. Ομως ένα χρόνο μετά, ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί και βουλευτές βγάζουν την ουρά τους απέξω και δηλώνουν ότι διαφωνούν με την πρόταση που είχαν υπογράψει ενώ και η ίδια η κυβέρνηση ακόμα δεν την ενεργοποίησε.
Εσπειρε λοιπόν ανέμους, υποσχέθηκε δηλαδή αίμα στο λαό, και τώρα θα θερίσει θύελλες, γιατί το αίμα ακόμα δεν άρχισε να ρέει. Βλέπετε το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί και ως αντιπολίτευση ότι θα ξανανοίξει τη διερεύνηση των σκανδάλων που είχε κουκουλώσει η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Οι εξεταστικές άνοιξαν, ολοκλήρωσαν το έργο τους, αλλά δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε. Η εξεταστική για το Βατοπέδιο μπορεί να παρέπεμψε τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ. αλλά τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου έμειναν αλώβητα, ενώ δεν έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που δεν ήταν γνωστά από την πρώτη διερεύνηση. Η εξεταστική για τη Ζίμενς ανακυκλώνει τα ονόματα των Τσουκάτου, Μαντέλη άντε και λίγο Τσοχατζόπουλου στο ψιθυριστό, αλλά κι αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή οι επιτελείς του πρωθυπουργού, εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδό τους, διαδίδουν για λόγους εντυπώσεων δήθεν ξεσπάσματα του πρωθυπουργού, ο οποίος σε μυστικές συσκέψεις ζητάει επιμόνως από τους αρμόδιους υπουργούς «να πάνε κάποιοι φυλακή γιατί είναι απαίτηση του λαού...». Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι είναι απαίτηση του λαού να φυλακιστούν αυτοί που έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν... (για την ώρα όσοι είχαν κατηγορηθεί βγαίνουν λόγω ελλείψεως στοιχείων ένας ένας από την φυλακή). Και εντάξει, ο κόσμος καλά κάνει και το απαιτεί. Είναι δυνατόν, όμως, ο πρωθυπουργός να ζητάει να πάει κάποιος φυλακή αν δεν υπάρχει απόδειξη διάπραξης αδικήματος; Στη φυλακή δεν οδηγείται κάποιος με προεδρικό διάταγμα ούτε με πρωθυπουργική απόφαση, αλλά μόνον αν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ενοχής. Και για να αποδειχθεί ενοχή χρειάζονται στοιχεία, που θα προκύπτουν από αξιόπιστες μαρτυρικές καταθέσεις, και πάνω απ' όλα χρειάζεται διάθεση για έρευνα σε βάθος «ακόμα κι αν ματώσουμε...», που έλεγε πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο Παπανδρέου.
Μόνο που τα στόματα δεν ανοίγουν και η σε βάθος έρευνα δεν γίνεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι στην ευνομούμενη χώρα που λέγεται Ελλάδα να κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι θα έπρεπε να ήταν φυλακή. Η έννοια «εξεταστική επιτροπή» έχει χάσει πια την αξιοπιστία της, αφού σχεδόν καμία απ' όσες συστάθηκαν δεν αποκάλυψε την αλήθεια. Αντιθέτως, ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ την εντύπωση στους πολίτες ότι η συγκάλυψη και όχι η αποκάλυψη είναι στο DNA του πολιτικού κόσμου.
Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να βρει άλλες λύσεις προστασίας του δημόσιου χρήματος. Κι αυτές δεν μπορεί πάρα να είναι αποτρεπτικές, να δημιουργούν δηλαδή τις προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας κατά τη διάρκεια της άσκησης πολιτικής διοίκησης.
sokos@enet.gr Θέλει συμμάχους

Εμπειρος πολιτικός και γνώστης της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής κατάστασης, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πιθανή απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κάνει εκλογές την άνοιξη, μας έλεγε:
Ή γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και θέλει συμμάχους στην κυβέρνηση για να το κάνει ή πιστεύει ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο και θέλει να αποχωρήσει. Ο ίδιος πολιτικός, παίρνοντας ως δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ ύστερα από νέες εκλογές θα έχει οριακή αυτοδυναμία, εκτιμά ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι το πρώτο. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός να θέλει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., προκειμένου να μην επωμισθεί μόνο αυτός το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους.