Το ΟΚ έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) στη χρήση της στέβιας ως γλυκαντικού για τα τρόφιμα, ανοίγοντας το δρόμο για την πανευρωπαϊκή έγκριση της χρήσης της μέσα στους επόμενους μήνες. Η ΕΑΑΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Οι γλυκοζίτες της στέβιας είναι φυσικές γλυκαντικές ύλες που απομονώνονται από τα φύλλα του φυτού και είναι από 40 έως 300 πιο γλυκές από τη σακχαρόζη, την οποία περιέχει η ζάχαρη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικό βάρους και ανά ημέρα. Το πόρισμα της ΕΑΑΤ συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με αντίστοιχη έγκριση από την αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ. Όπως ωστόσο επισημαίνεται ότι εάν γίνουν δεκτά τα μέγιστα όρια που έχουν προταθεί από τη βιομηχανία, αποτέλεσμα θα είναι η υπέρβαση της αποδεκτής αυτής ποσότητας πρόσληψης. Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες. Εφόσον εγκριθεί από την Ε.Ε., η στέβια αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, ενώ μπορεί να αναδειχθεί σε μία νέα επικερδή καλλιέργεια και για τους Έλληνες αγρότες.
Agro news