Με μεγάλη συμμετοχή γυναικών πραγματοποιήθηκε σήμερα σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης εκδήλωση του τομέα γυναικών της Νέας Δημοκρατίας Βορείου Ελλάδος, με θέμα « Η γυναίκα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μάγδα Καρακόλη πολιτευτής και υπεύθυνη γυναικών στην Βόρεια Ελλάδα η οποία καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος των γυναικών Ελλάδος κ. Κατερίνα Παπακώστα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές, δήμαρχοι, Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και στελέχη γυναικείων οργανώσεων
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Η επαρχία Λαγκαδά περιμένει ακόμη Αστική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη.
.Το ερώτημα πόσο ακόμα θα είναι σε αναμονή οι κάτοικοι της επαρχίας Λαγκαδά για την αστική σύνδεση των περιοχών τους με την Θεσσαλονικη; Πότε επιτελούς θα τελείωση αυτό το μαρτύριο της απομόνωσης τους; Ερωτήματα που όλο και περισσότερο πληθαίνουν το τελευταίο καιρό από τους κάτοικους των εννέα δήμων, που στερούνται το αγαθό τη δημόσιας μεταφοράς τους. Ελπίζουμε το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων να δώσει σύντομα απάντηση του στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων.
Σπάνιο ψάρι «γίγας» βάρους 50 κιλών αλιεύτηκε στην Βόλβη.
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους ψαράδες στη λίμνη Βόλβη στην Θεσσαλονίκη, που είδαν συνάδελφό τους να πιάνει ένα ψάρι, που ζύγιζε 50 κιλά, καθώς ποτέ κανείς όπως λένε, δεν έβγαλε ψάρι μεγαλύτερο από 30 κιλά. Το ψάρι-γίγας ανήκει στη σπάνιας ποικιλίας silver και επιστημονικά θεωρείται εξαφανισμένο. Όπως κάθε μέρα επαγγελματίας ψαράς ο Χρήστος Κυραντζάκος μάζευε τα δίχτυα του, όταν κατάλαβε ότι η ψαριά του είναι ασυνήθιστα βαριά. Ύστερα από μεγάλη προσπάθεια έβγαλε από τα νερά το πελώριο ψάρι. Αμέσως ειδοποίησε φίλους και γνωστούς, οι οποίοι έσπευσαν στην ακτή. Η λίμνη Βόλβη έχει μετατραπεί σ’ έναν ξεχωριστό υδροβιότοπο, όπου διαβιούν εκτός από σπάνιας ποικιλίας ψάρια και μοναδικά πουλιά. Ακόμη, στις όχθες της βόσκουν και τρέχουν και νεροβούβαλα, ένα επίσης προστατευόμενο είδος, ξακουστό για το κρέας και το γάλα του.
«Χρόνος»
Αύριο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη η πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση γυναικών της Νέας Δημοκρατίας.
Με θέμα την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων πραγματοποιείται αύριο σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης προσυνεδριακή εκδήλωση γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Συντονίστρια της εκδήλωση είναι η υπεύθυνη γυναικών στην Βόρεια Ελλάδα κ. Μάγδα Καρακόλη. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι κ Κατερίνα Παπακώστα υπεύθυνη Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας.
Πόλη - μαμούθ η Θεσσαλονίκη με επεκτάσεις σε 100.000 στρέμματα
Περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης αναμένεται να ενταχτούν στο σχέδιο πόλης των ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια, πολλαπλασιάζοντας το δομημένο ιστό και γιγαντώνοντας τις πόλεις, ειδικά στις παρυφές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος και στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δήμων, αλλά και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να γίνουν κυριολεκτικά αγνώριστες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Μίκρας, της Πυλαίας, του Ωραιοκάστρου, αλλά και της επαρχίας Λαγκαδά, η οποία όμως πρέπει να περιμένει (όπως τόσα χρόνια άλλωστε) τις τροποποιήσεις και διορθώσεις στην κοινή υπουργική απόφαση για την προστασία των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, προκειμένου να απεμπλακούν τόσο οι εντάξεις εκτάσεων στα σχέδια πόλης και η ανοικοδόμηση, όσο και τα αναπτυξιακά σχέδια.
Επιμένουν
Παρότι οι επιστήμονες (πολεοδόμοι, χωροτάκτες κ.τ.λ.) έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι η προώθηση των επεκτάσεων δεν αποτελεί απάντηση στην ανάπτυξη του νομού, οι δήμοι (με την πίεση των πολιτών) επιμένουν να επενδύουν στην επέκταση των σχεδίων πόλης. Η επίκληση των στεγαστικών αναγκών, που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα, της ενίσχυσης της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της αποφυγής του μαρασμού της υπαίθρου οδήγησε στο σχεδιασμό μιας σειράς επεκτάσεων. Κι όμως, αν και όταν όλες αυτές οι επεκτάσεις ολοκληρωθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το οικιστικό απόθεμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλης της κεντρικής Μακεδονίας κι όχι απλώς του νομού Θεσσαλονίκης. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο είναι και η ένσταση των επιστημόνων. Αν το οικιστικό απόθεμα μείνει αναξιοποίητο (όπως άλλωστε δείχνουν και τα μοντέλα πληθυσμιακής πρόβλεψης για την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), τότε -αντί της ανάπτυξης- ελλοχεύει δραματική ύφεση…
Θολό τοπίο
Η αντιστοίχιση των υπό ένταξη εκτάσεων με τον πληθυσμό που απαιτείται για να τις καλύψει ξεπερνά κατά πολύ τα τέσσερα εκατομμύρια πολιτών. Όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ανεδαφικές τις προσεγγίσεις για μια Θεσσαλονίκη τόσο μεγάλη. Τα πρώτα σημάδια της απαξίωσης των κατασκευών είναι σήμερα ορατά, αφού μια σειρά από οικοδομές, που χτίστηκαν με αφορμή την έκρηξη της έκδοσης οικοδομικών αδειών προ της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, είτε είναι ημιτελείς, είτε έμειναν στα θεμέλια, είτε είναι τα διαμερίσματά τους αδιάθετα.
Η εικόνα σήμερα είναι θολή. Οι στεγαστικές ανάγκες είναι μεγάλες, αλλά, όταν πολλαπλασιαστεί η προσφορά διαμερισμάτων και κατοικιών, τότε -επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς- πολλοί ιδιοκτήτες θα μείνουν με τα κλειδιά στο χέρι. Μόνο τότε, τονίζουν, μπορεί να υπάρξει προσδοκία και για μείωση των τιμών στα ακίνητα, που, παρά τη μεγάλη προσφορά, παραμένουν υπερτιμημένα στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη.
Διοικητική μεταρρύθμιση
Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των επεκτάσεων αναμένεται να παίξει και η πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, αφού μπορεί είτε να αποτελέσει αφορμή για εκδήλωση νέων φαινομένων «αστυφιλίας», με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά αστικά κέντρα (και παράλληλα ενίσχυση της υπαίθρου του νομού), είτε «ταφόπλακα» για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται κι από μια σειρά προϋποθέσεων συντήρησης του ανθρώπινου δυναμικού (εργασία, οικονομικές συνθήκες, ποιότητα ζωής). Σε πείσμα των οργανωμένων και καλά μελετημένων σχεδίων ανάπτυξης, οι δήμοι επιμένουν στην κλασική λογική αξιοποίησης των ακίνητων περιουσιών των δημοτών τους και προχωρούν στις επεκτάσεις. Εκτός από τους δήμους εκείνους που δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια γης, όπως στο πολεοδομικό συγκρότημα…
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ στον «Αγγελιοφόρο»
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Μισή δουλειά. Αποψη του Μακη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφορο»
Με την Κορώνεια κάτι κινείται. Λίγο με τα έργα, λίγο με τις βροχές, η λίμνη αρχίζει πάλι ν' αποκτά νερό -παρεμπιπτόντως, καλά που το «διευθυντήριο των Βρυξελλών» μας ανάγκασε να ανασυστήσουμε τη λίμνη και πλήρωσε με κοινοτικό χρήμα, γιατί αν το θέμα έμενε στο περιβαλλοντικό φιλότιμο των Ελλήνων, η Κορώνεια θα είχε σβήσει και από το χάρτη. Τώρα, πώς γίνεται καθηγητές Βιολογίας να ισχυρίζονται ότι η ενωτική τάφρος προξενεί κινδύνους για τη Βόλβη και άλλοι καθηγητές της Βιολογίας να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αυτό ας πούμε ότι ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής διαλεκτικής. Μόνο που αυτή είναι η μισή δουλειά. Γιατί, αν το καλοκαίρι οι τρεις χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις αρχίσουν να τραβούν νερό για να ποτίζουν καλαμπόκι και βαμβάκι, η Κορώνεια θα ξαναγίνει Σαχάρα. Ετσι έφτασαν τα πράγματα μέχρις εδώ, όχι επειδή επενέβη κάποια υπερφυσική δύναμη και στράγγιξε τη λίμνη. Οι παραλίμνιοι πληθυσμοί στράφηκαν σε εύκολες, υδροβόρες καλλιέργειες, ξόδεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα και μετά στράγγιξαν τη λίμνη. Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι βλέποντας από τη μια μεριά την Κορώνεια κατάξερη και από την άλλη, μέρα μεσημέρι, με σαράντα βαθμούς θερμοκρασία, αγρότες να ποτίζουν με «κανόνια» και το μισό νερό να χάνεται με την εξάτμιση. Εδώ, λοιπόν, αρχίζει η ευθύνη του Κράτους. Θεωρητικά και αφηρημένα, οι αγρότες στη λεκάνη της Μυγδονίας πρέπει να πειστούν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες και να μην ξοδεύουν νερό που δεν υπάρχει. Πρακτικά και συγκεκριμένα, ισχύει αυτό που λένε οι Αμερικανοί: σε γέρο σκύλο δεν μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα. Οι άνθρωποι που πρέπει τώρα να πειστούν να σέβονται το νερό είναι περίπου οι ίδιοι που το σπαταλούν μέχρι σήμερα και, ρεαλιστικά μιλώντας, τίποτε δεν πείθει ότι θ' αλλάξουν απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη. Στο κάτω κάτω, είναι ζήτημα νομιμότητας. Είναι παράνομες οι τρεις χιλιάδες γεωτρήσεις; Και μόνο επειδή είναι παράνομες, πρέπει να σφραγιστούν. Το να διαπραγματεύεται η Πολιτεία για να παύσει η παρανομία, και, μάλιστα, να προσφέρει και χρηματικά κίνητρα, δεν αποτελεί ασυνήθιστη υπόθεση σ' αυτήν τη χώρα των παραδοξοτήτων. Στην περίπτωσή μας, όμως, η διαδικασία είναι ατελέσφορη. Τώρα, θα πείτε, τρεις χιλιάδες γεωτρήσεις είναι τρεις χιλιάδες οικογένειες, άρα καμιά δεκαριά χιλιάδες ψήφοι. Σεβαστός αριθμός. Απλώς, κάποια στιγμή πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες.
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Αιμοδοσία στο δήμο Μενεμένης
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Δήμος Μενεμένης αύριο, από τις 4 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα, στο Α’ ΚΑΠΗ (Έλλης Αλεξίου 10). Στόχος της προσπάθειας είναι η ενίσχυση της δημοτικής τράπεζας αίματος.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφές στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νυμφόπετρας.
Ο δήμος Εγνατίας γνωρίζει στους δημότες του ότι άρχισαν οι εγγραφές για το Δημοτικό Γυμναστήριο του δήμου το οποίο βρίσκεται στο δημοτικό Διαμέρισμα Νυμφόπετρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 23930 51300 κ. Κούλα Στέλλα. Φωτογραφία από το Γυμναστήριο Νυμφόπετρας
Ο κ. Ιωάννης Σαββίδης απαντά στην ανάρτηση μας για την πινακίδα του ΟΑΣΘ στην οδό Μοναστηρίου
Εάν προσέξετε την ανακοίνωση της πινακίδας αναφέρει τη γραμμή 78Ν δηλαδή τη νυχτερινή γραμμή του Αεροδρομίου, η οποία λειτουργεί μόνο τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες. Η γραμμή 78 διέρχεται κανονικά από τη Μοναστηρίου και σταματάει στο εν λόγω σημείο. Ευχαριστούμε τον κ. Σαββίδη για την διευκρινιστική απάντηση του
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
ΔΕΗ. Εδώ εξόφληση εκεί εξόφληση…
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ ανάρτησε πινακίδα για το σημείο μηχανογραφικής εξόφλησης των λογαριασμών δείχνει το πρόβλημα στο οποίο υπάρχει με την εξόφληση των λογαριασμών των πελατών. Ειδικότερα το σημείο οπού αναγράφεται η εξόφληση του λογαριασμού είναι τόσο δυσδιάκριτα που πραγματικά αναρωτιέσαι αν έχει εξοφληθεί ο λογαριασμός σου η όχι. Η ΔΕΗ πρέπει να δει το πρόβλημα και να αλλάξει το μέγεθος των γραμμάτων εξόφλησης. Στην φωτογραφία η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Ο.Α.Σ.Θ. ταλαιπωρία.
Θα θέλαμε μια απάντηση από τον ΟΑΣΘ. Τι ισχύει με την στάση της οδού Μοναστηρίου απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Το λεωφορείο της γραμμής 78 κάνει στάση στην μοναστηρίου ή στον σταθμό. Οι πολίτες μας ενημέρωσαν ότι τους πληροφόρησαν ότι κάνει στάση στην Μοναστηρίου η πινακίδα λέει σταθμό τι ισχύει. Θα μας ενημέρωση ο ΟΑΣΘ; Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την στάση της Μοναστηρίου.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Ο «Πολιτικός» καφές της οδού Αριστοτέλους.
Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» δυο πολιτευτές να πίνουν το καφεδάκι τους σε γνώστη καφετέρια της οδού Αριστοτέλους. Πρόκειται για την κ. Μάγδα Καρακόλη και τον Χρήστο Καζαντζίδη πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Στην συντροφιά τους προστέθηκε λίγο αργότερα και δημοσιογράφος της Μακεδονίας κ. Φώτης Κουτσαμπάρης. Η συζήτηση όπως πληροφορηθήκαμε των δυο πολιτικών περιστράφηκε στα θέματα επικαιρότητας καθώς και σε θέματα της β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της επαρχίας Λαγκαδά. Η κ. Καρακόλη ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τομέα της οποίας την έχει ανατεθεί από το κόμμα αυτό της υπευθύνου του τομέα Γυναικών Βορείου Ελλάδος της Νέας Δημοκρατίας. Ένα τομέα που όπως τόνισε θα επιδίωξη να ανασυγκροτήσει και να κάνει αισθητή την παρουσία της στην κοινωνία. Ο κ Καζαντζίδης αναφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην νέα δομή της, που κυοφορείται με τον γνωστό «Καλλικράτη».
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Επικίνδυνο το επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Όσοι βρεθήκαν τις τελευταίες ήμερες στην επαρχία με την ευκαιρία των αποκριάτικων εκδηλώσεων διαπίστωσαν την επικινδυνότητα του οδικού δικτυού στο Νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, ο δρόμος που συνδέει το χωριό Ασκός με τον Σοχό έχει πολλές και επικίνδυνες λακκούβες και χρειάζεται έμμεση επέμβαση των υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών δρόμων. Φωτογραφία από μεγάλη λακκούβα λίγο έξω από τον Σοχό προς Ασκό.
Εικόνες από τον χείμαρρο Μπογδάνα του Λαγκαδά.
Εικόνες από τον πλημμυρισμένο χείμαρρο του Λαγκαδά Μπογδάνα μας έστειλε φίλος αναγνώστης EL GREGO. Τον ευχαριστούμε θερμά.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Εντυπώσεις από το Καρναβάλι της Νυμφόπετρας
Μετά από πρόσκληση του φίλου Χρήστου Γιαννακίδη, βρέθηκα την Καθαρά Δευτέρα στο καρναβάλι της Νυμφόπετρας. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την άψογη οργάνωση της Καρναβαλικής Παρέλασης από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και την αθρόα συμμετοχή των πολιτών. Δεν περίμενα ότι μια τόσο σχετικά μικρή περιοχή θα είχε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση. Νοστιμότατα και τα νηστίσιμα εδέσματα που προσφέρθηκαν. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στον Χρήστο Γιαννακίδη που προβάλλει την δραστηριότητα της περιφέρειας και αυξάνει την επισκεψιμότητα στις περιοχές της επαρχίας μας.
Φώτης Κουτσαμπάρης Δημοσιογράφος
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010
Παραλειπόμενα του καρναβαλιού της Νυμφόπετρας.
• Μάχη με τον χρόνο έδωσαν οι μάγειροι για να προλάβουν να ετοιμάσου την πατροπαράδοτη φασολάδα, δεδομένου ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τον ισχυρό βαρδάρη. Τελικά βγήκαν νικητές και η φασολάδα έγινε νοστιμότατη και στην ώρα της.
• Από μικρά μωρά μέχρι και γιαγιάδες παρακολούθησαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με χαρακτηριστική παρουσία της γιαγιάς Τσιτανέλη 90 χρόνων.
• Από το πρωί η διοίκηση του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» με επικεφαλή την πρόεδρο κ. Μάγδα Παπαδοπούλου – Βακουφάρη ήταν στο πόδι για να συντονίσουν τις δραστηριότητες τους έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.
• Στην «άρνηση» του βασιλιά καρνάβαλου να μπει στην διαδικασία της πυράς, επιστρατεύτηκε επί πλέον υγρό πυρ δίνοντας τέλος στην παράσταση.
• Η ευρηματικότητα στην θεματολογία των αρμάτων που παρέλασαν, για μια φορά ακόμα εξέπληξε ευχάριστα τους θεατές. Οι πολιτικοί είχαν όπως ήταν φυσικό την τιμητική τους στον σκωπτικό τους σχολιασμό..
• Για μια ακόμη χρονιά παρουσιαστής των εκδηλώσεων του καρνάβαλου στην Νυμφόπετρα ήταν ο Χρήστος Τακματζίδης
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Καρναβάλι της Νυμφόπετρας.
Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν σήμερα στην Νυμφόπετρα για να παρακολουθήσουν την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Νυμφόπετρας. Η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Τον θαυμασμό των θεατών προκάλεσαν τα 20 άρματα που με θέματα τους καυτηρίαζαν ζητήματα της επικαιρότητας με ιδιαίτερο σκωπτικό τρόπο ξεσηκώνοντας των κόσμο σε γέλια. Στο τέλος της παρέλασης παραδόθηκε στην πυρά ο βασιλιάς καρνάβαλος. Μετά την παρέλαση προσφέρθηκαν, φασολάδα νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Σε λίγο νέα φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Καρναβάλι της Νυμφόπετρας
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Στιγμές ευθυμίας και κεφιού υπόσχεται το καρναβάλι της Νυμφόπετρας.
Όλα είναι έτοιμα στην Νυμφόπετρα για το καρναβάλι που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Μέγας Αλέξανδρος» για την Καθαρά Δευτέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, προσφορά της πατροπαράδοτης φασολάδας με παραδοσιακά εδέσματα ενώ στην συνέχεια οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πολύωρο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Οι θεματολογία και χιουμοριστική διάθεση των καρναβαλιστών είναι στοιχεία που υπόσχονται ότι να προσφέρουν χαρά, γέλιο και κέφι σε όλους τους επισκέπτες. Στόχος των διοργανωτών είναι στους φίλους που θα παρακολουθήσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευκαιρίας δοθείσης οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τις γνώστες από τον μύθο τους Νυμφόπετρες και καιρού επιτρέποντος να περπατήσουν στα πλακόστρωτα δρομάκια και να πατάξουν ακόμα και τον χαρταετό τους.
«Μακεδονία»: Χαράλαμπος Μητσόγλου, Ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας του τόπου μας
Στα 109 γενέθλιά του ο Χαράλαμπος Μητσόγλου περιγράφει στη “Μ” τη φυγή του από τον Πόντο και τα μετέπειτα πέτρινα χρόνια στην Ελλάδα. Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Έχει βιώσει τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού το 1919 ως αντάρτης στα βουνά του Πόντου, γνώρισε την προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ψήφισε για πρώτη φορά το 1933, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο το 1940, τραυματίστηκε σε ενέδρα ανταρτών στον εμφύλιο το 1947. Απέκτησε έξι παιδιά, το μεγαλύτερο εκ των οποίων μια κόρη που είναι σήμερα 82 χρονών, δώδεκα εγγόνια, δεκαέξι δισέγγονα και δύο τρισέγγονα, ενώ έχασε και τις δύο γυναίκες που παντρεύτηκε. Μετά από όλα αυτά, ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, γιόρτασε τα 109α γενέθλιά του στο σπίτι της μικρότερης κόρης του στον Ασκό Θεσσαλονίκης παρέα με τη “ΜτΚ”, και ύστερα πήγε να παίξει χαρτιά στο καφενείο, που είναι η αγαπημένη του καθημερινή συνήθεια. “Είμαι 9 χρονών. Το κοντέρ μηδένισε στα 100 κι άρχισε να μετρά από την αρχή”, λέει με χιούμορ ο κυρ Χαράλαμπος, πιθανόν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας σήμερα, ο οποίος χαίρει άκρας υγείας. Ο κ. Μητσόγλου, γιος εμπόρου καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας, γεννήθηκε το 1902 (10 Φεβρουαρίου) στην Τοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου. Σε ηλικία 12 ετών, το 1914, κι ενώ είχε ξεκινήσει ο διωγμός των Αρμενίων από τους Τούρκους, αναγκάστηκε να ανέβει στο βουνό μαζί με τον πατέρα του, τη μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές του, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. “Ζούσαμε σαν αγρίμια. Θυμάμαι που έτρωγα χελώνες. Μετά από δύο χρόνια κατεβήκαμε από το βουνό. Για να δούμε αν είχε μπλόκο βάλαμε να πηγαίνει μπροστά μια αγελάδα. Αν άρχιζαν οι πυροβολισμοί με το πέρασμα της αγελάδας, εμείς θα προφυλαγόμασταν. Το 1918 όμως γύρισα πάλι στο βουνό, όταν άρχισαν να μαζεύουν κόσμο και να τους εξοντώνουν. Έτσι έχασα τους γονείς μου και τον αδελφό μου. Τους είχαν σʼ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν τους έδιναν νερό”, θυμάται ο υπεραιωνόβιος.
Πρόσφυγας στη μάνα πατρίδα
Η μετοίκηση έγινε το 1924. Όπως περιγράφει ο κ. Χαράλαμπος, “μπήκαμε σʼ ένα καράβι στην Σαμψούντα με τις τρεις αδελφές μου, δίνοντας 8.000 τούρκικες λίρες. Οι μεγαλύτεροι άντρες είχαν ντυθεί γυναίκες με μουσουλμανικό τσεμπέρι. Ήρθαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου περιμέναμε πάνω στο πλοίο, και στη συνέχεια αποβιβαστήκαμε στην Καλαμαριά. Ύστερα ήρθαμε στο Κοκκινόχωρι- Λαγκαδά, πάνω από τη Νυμφόπετρα, όπου βρήκαμε τούρκικα σπίτια και μείναμε. Μετά από πολλά χρόνια κατεβήκαμε στη Νυμφόπετρα. Έδωσα 48 δραχμές για να κάνω τα χαρτιά στην κοινότητα και μου τα φάγανε”. Ο κ. Μητσόγλου παντρεύτηκε και έκανε τα πρώτα τρία παιδιά του, όταν η πολιτεία το 1933 θυμήθηκε ότι πρέπει να τον στρατεύσει, σε ηλικία 31 ετών. “Πήγα στην Ηράκλεια Σερρών να υπηρετήσω, σε μια περίοδο αναταραχής στη χώρα. Έκτοτε, ντύθηκα άλλες έξι φορές το χακί”, λέει. Στην Ηράκλεια συμμετείχε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές, και όπως αποκαλύπτει σήμερα, 77 χρόνια μετά, “ψήφισα Ελευθέριο Βενιζέλο”. Ο πόλεμος του ʼ40 βρήκε τον κυρ Χαράλαμπο στα βουνά της Αλβανίας να αντιστέκεται με τον ελληνικό στρατό στους Ιταλούς. Ακόμη και σήμερα ηχούν στα αυτιά του οι οβίδες των εχθρικών αεροπλάνων και οι ριπές των πολυβόλων. Ενώ κατάφερε να βγει αλώβητος σʼ αυτές τις μάχες, τραυματίστηκε με σφαίρες στο πόδι στη διάρκεια του εμφυλίου, το 1947, σε ενέδρα ανταρτών στο Κοκκινόχωρι. Μετά από νοσηλεία ενός έτους σε νοσοκομείο της Αθήνας επέστρεψε στο χωριό του για να συνεχίσει τη ζωή του ως αγρότης, καλλιεργώντας καπνά. Έχασε νωρίς την πρώτη του σύζυγο, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν 20 χρόνια νεότερή του και πίστευε ότι θα τον φρόντιζε στα γεράματα, αλλά έφυγε νωρίτερα από τη ζωή, πριν δύο χρόνια. Ο κ. Μητσόγλου έχει πάει τρεις φορές στη γενέτειρά του, την τελευταία φορά πριν έξι χρόνια.
Το μυστικό της μακροζωίας
Εκείνο που θυμάται από τη μέχρι τώρα ζωή του είναι “φτώχεια, πείνα και δυστυχία”. Σήμερα όμως παίρνει αναπηρική σύνταξη, είναι καλά στην υγεία του και ευχαριστεί τον Θεό που του έδωσε τόσα χρόνια. “Κάθε πρωί τον πηγαίνω στο καφενείο για να παίξει ξερή, μέχρι το μεσημέρι. Τρώει, ξεκουράζεται και από τις 7 το βράδυ που ξεκινάει το πρώτο δελτίο ειδήσεων μέχρι τις 11 βλέπει όλα τα δελτία ειδήσεων που παίζουν στα κανάλια”, περιγράφει ο γαμπρός του, κ. Ιορδάνης Γκουτζουβελίδης. Ο κ. Χαράλαμπος δεν έμαθε ποτέ γράμματα και δεν μπορεί να διαβάσει, αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα όρασης. Τελευταία άρχισε προληπτικά να παίρνει φάρμακα πίεσης, ενώ σπάνια χρειάστηκε γιατρό. Το μυστικό της μακροζωίας είναι για το ίδιο “να μην καπνίζεις, να τρως υγιεινά και να μην πίνεις εμφιαλωμένα ποτά. Μόνο κόκκινο κρασί από το αμπέλι ή τσίπουρο από την παραγωγή”, όπως λέει. Η κόρη του Μαρία όμως αποκαλύπτει ότι “ο πατέρας μου δεν έχει άγχος για τίποτα. Ποτέ δεν είχε άγχος. Τρώει το πρωί τραχανά, κους- κους ή χαβίτς, το μεσημέρι τρώει πάντα κρέας γιδίσιο, κάθε μέρα με ένα ποτήρι κρασί, και το βράδυ μια φέτα ψωμί με γιαούρτι ή τυρί, δηλαδή ελαφρά”. Όσον αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, ο υπεραιωνόβιος διακρίνει ότι “είναι δύσκολα χρόνια για την οικονομία. Θα μείνει πολύς κόσμος άνεργος. Δεν πάνε καλά τα πράγματα”.
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Ο Χαράλαμπος Μητσόγλου από την Νυμφόπετρα ανήμερα της εορτής του πάτησε τα 109 χρόνια.
Ίσως ο μακροβιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα πιθανόν να είναι ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου από την Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και ημέρα των γενέθλιων του τον επισκεφτήκαμε στον Ασκό Θεσσαλονίκης όπου διαμένει το τελευταίο διάστημα φιλοξενούμενος της κόρης του. Ο κυρ Χαράλαμπος που γεννήθηκε το 10 Φεβρουαρίου του 1902 μας στο χωριό Ντοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου μίλησε με διαύγεια πνεύματος για την ζωή του στον πόντο και τον ερχομό του στην Ελλάδα. Οι αφηγήσεις του συγκλονιστικές. Οι διωγμοί και οι σφαγές των Ελλήνων, περνούν από το μυαλό του σαν κινηματογραφική ταινία. Διηγείται με ακρίβεια και με χρονολογίες όλα όσα γεγονότα διαδραματιστήκαν στις αλησμόνητες πατρίδες. Είδε την σφαγή των συμπατριωτών του στο Χωριό Σούρμελο, της ορδές του Τοπάλ Οσμάν να καίνε και δολοφονούν χωρίς οίκτο. Είδε να σκοτώνουν τους γονείς του και τους συγγενείς του. Είδε και έζησε την μεγάλη σφαγή στην Πάφρα και πως γλίτωσε αυτός και η οικογένεια από τα μπλόκα των τούρκων. Θυμάται έντονα την φυγή των συμπατριωτών του στα βουνά το 1916 και το 1918 για να γλιτώσουν από του Τούρκου το μαχαίρι. Γνώρισε και έζησε την δυστυχία και την πείνα και όπως λέει χαρακτηριστικά «επιβιώσαμε τρώγοντας χελώνες και χόρτα ». Αλλά και ο ερχομός του στην Ελλάδα ήταν γεμάτη από δυσκολίες και περιπέτειες. «Ντύθηκα 6 φορές στο χακί» μας λέει με νόημα ο κυρ Χαράλαμπος συμμετέχοντας σε όλους τους εθνικούς αγώνες, από το κίνημα του Βενιζέλου μέχρι την απελευθέρωση και τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου κατά την διάρκεια των οπίων τραυματίζεται στο πόδι. Ο κυρ Χαράλαμπος ο είναι άνθρωπος που έζησε την σύγχρονη ιστορία του Έθνους στο πετσί του και η αφηγήσεις του έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για μας τους νεώτερους. Για την προσφορά του στο έθνος τιμήθηκε απ την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και πρόσφατα ο δήμος Σοχού του απένειμε ειδική πλακέτα ως τον μακροβιότερο άνθρωπο της περιοχής. Σήμερα που έχει την ονομαστική του εορτή και την ημέρα των γενεθλίων του χαίρεται και καμαρώνει τα 6 παιδιά του τα 12 εγγόνια του τα 16 δισέγγονα και τα δυο τρισέγγονα του. Στην φωτογραφία ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου με την κόρη του Μαρία Τον γαμπρό του Ιορδάνη Γκουτζουβελίδη και τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη της εφημερίδας «Μακεδονία» στην όποια θα δημοσιευτεί ειδικό αφιέρωμα στον υπεραιωνόβιο κ. Χαράλαμπο Μητσόγλου.
Στον Ασκό Θεσσαλονίκης, Καφετέρια – Μουσείο.
Αν τύχει και περάσετε από το χωριό Ασκός - Θεσσαλονίκης μια στάση στην πλατεία για ένα Καφέ στην Καφετέρια «ΑΧΙΛΛΕΙΟ» θα σας αποζημίωση με το καλύτερο τρόπο, πίνοντας τον καφέ σας σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που γνωρίζεται. Ο ιδιόκτητης του καταστήματος έχει ως ντεκόρ σε προθήκες του καταστήματος μια μεγάλη κάμα από μουσειακά είδη της αγροτικής οικονομίας. Ραπτομηχανές, ραδιόφωνα ζυγαριές φανούς θύελλες, γραμμόφωνα και πλήθος άλλων αντικειμένων δημιουργούν μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα. «Είναι συλλογή από προσωπικά ενθυμήματα και δωρεές των φίλων μου» μας λέει ο κ. Νίκος Καρανικόλας ιδιόκτητης της Καφετέριας. Στην Φωτογραφία ο κ. Καρανικόλας με καμάρι μα ς δείχνει την συλλογή του, ενώ δίπλα πίνουν τον καφέ τους οι συγχωριανοί του αναπολώντας το παρελθόν.
Εορτή του Αγίου Χαραλάμπου σήμερα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντας.
Χρόνια πολλά στον Χαράλαμπο Γιαννακίδη, τον Μπάμπη Χατζή, τον Χαράλαμπο Μητσόγλου, τον Μπάμπη Αμανατίδη και τον Μπάμπη Κωνσταντινίδη. Στείλτε τις δίκες ευχές στα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσα από τα «Εμβόλιμα Νέα». Σε λίγη ώρα θα επισκεφτούμε τον πιο υπεραιωνόβιο παππού στην Ελλάδα. Λεπτομέρειες σε λίγες ώρες.
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι της Νυμφόπετρας.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται η προετοιμασίες στην Νυμφόπετρα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα. Θεού θέλοντας και καιρού επιτρέποντος οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι το φετινό καρναβάλι θα είναι το καλύτερο των προηγούμενων ετών. Δεν θα έχει προηγούμενο τονίζουν χαρακτηριστικά, τόσο από άποψη αριθμού αρμάτων που θα παρελάσουν όσο και καρναβαλιστών. Στόχος των διοργανωτών είναι οι επισκέπτες που θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν πραγματικά Ελληνικά και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Την ευθύνη της οργάνωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυμφόπετρας «Μέγας Αλέξανδρος». Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το περσινό καρναβάλι.
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010
Συνάντηση δημάρχων για σχέδιο «Καλλικράτης».
Συνάντηση με βουλευτές της Θεσσαλονίκης είχαν σήμερα οι Δήμαρχοι Αγίου Παύλου, Ελευθερίου- Κορδελιού, Ευκαρπίας, Μενεμένης, Πεύκων και Τριανδρίας, προκειμένου να τους θέσουν τις θέσεις τους για το σχέδιο «Καλλικράτης». Οι Δήμαρχοι παρουσίασαν τις απόψεις τους στους βουλευτές, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των δήμων τους και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους, προκειμένου να μεταφερθούν οι θέσεις τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου και Εύα Καϊλή, και Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Γιάννης Ιωαννίδης, καθώς και εκπρόσωπος της βουλευτή, Έλενας Ράπτη. Οι βουλευτές τόνισαν ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ τους στο μέλλον. Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους χαρακτήρισαν τη συνάντηση αυτή μια καλή αρχή των περαιτέρων ενεργειών τους. Σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι η σύγκλιση της Βορειοδυτικής Αναπτυξιακής που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Η εικόνα είναι σημερινή από την οδό Μοναστηρίου της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας για την ευταξία της πόλης.
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Οι «Λεχρίτες» και οι κανταδόροι της Νυμφόπετρας
Την περασμένη Κυριακή, Κυριακή του ασώτου, οι λεχρίτες της Θεσσαλονίκης εόρτασαν την ημέρα αυτή όπως επίταση το έθιμο, με κρασοκατάνυξη και γλέντι μέχρι τελικής πτώσης. Οι λεχρίτες της Θεσσαλονίκης κατόρθωσαν μέσα στην πορεία του χρόνου να αποδώσουν διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο στην ιδιότητα του λεχρίτη, που σε ορισμένες περιοχές και ιδιαιτέρα στα παλιά χρόνια η έννοια της λέξης «λεχρίτης» προκαλούσε αποστροφή και κατά κάποιον τρόπο ήταν υβριστική έκφραση για τον άνθρωπο. Σήμερα ο λεχρίτης, θεωρείται ο άνθρωπος ο γλεντζές, ο μποέμ , που χαίρεται την ζωή και διασκεδάζει με τις παρέες, γυρίζοντας τα σοκάκια με καντάδες και μελωδίες. Ουσιαστικά ενσωμάτωσαν στα δικά τους μέτρα του κανταδόρους των παλαιότερων εποχών που ομάδες νέων στα χωριά όταν έπεφτε το σκοτάδι έβγαιναν στα σοκάκια των χωριών τραγουδώντας τραγούδια της εποχής που το περιεχόμενο τους κέντριζε το ενδιαφέρων των νεαρών κοριτσιών. Οι κανταδόροι έμελε να είναι είδος ψυχαγωγίας για τα χωριά και είχαν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Ορισμένοι κανταδόροι είχαν μελωδικές φωνές και οι οποίοι ακλούθησαν και μουσικά μονοπάτια. Κανταδόροι που άφησαν εποχή τα παλιά χρόνια ήταν και οι νέοι της Νυμφόπετρας. Σήμερα στις συναντήσεις τους αναπολούν τις όμορφες κανταδόρικες στιγμές που έζησαν. Στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη τους
Συνέντευξη τύπου δήμαρχων της Θεσσαλονίκης για τον «Καλλικράτη»
Οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου, Νικόλαος Βαρσάμης, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Ευκαρπίας, Χαράλαμπος Πανταζόγλου, Μενεμένης, Γεώργιος Ακτσελής, Πεύκων, Στέλιος Συμεωνίδης, και Τριανδρίας, Πολυξένη Δρίτσα, Θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου με θέμα το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αύριο Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τριανδρίας (Ελευθερίας 24, Τριανδρία, 3ος όροφος).
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Σε ρυθμούς αποκριάς κινείται η Βόρεια Ελλάδα.Η τσικνοπέμπτη δίνει το έναυσμα για ξεφάντωμα
Η Βόρεια Ελλάδα αρχίζει να κινείται στους ρυθμούς της αποκριάς και αρκετές πόλεις θα «ζωντανέψουν» τις επόμενες δύο εβδομάδες από τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες. Η αρχή θα γίνει την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας. Τις εντυπώσεις ετοιμάζεται να «κλέψει» για μία ακόμη χρονιά η Ξάνθη. Η «αρχόντισσα» της Θράκης ζει τις απόκριες μέσα από την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα στους δρόμους και τις πλατείες. Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 1966 με τον δικό του, ξέφρενο παλμό. Στη Νάουσα, οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα έχουν και φέτος την τιμητική τους. Η παράδοση και η σάτιρα θα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων της πόλης, που θα διοργανώσει ο δήμος. Πλήθος κόσμου θα χορέψει και θα διασκεδάσει ξέφρενα στους δρόμους της Νάουσας, στο αυθεντικό ελληνικό καρναβάλι. Η επίσημη έναρξη ορίζεται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στην πλατεία Καρατάσου με τη διοργάνωση ενός παραδοσιακού γλεντιού. Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το έθιμο του φανού, όπου φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Τα «Ανακατωσάρια» δίνουν ζωή στα Γρεβενά. Αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται το διήμερο της μεγάλης αποκριάς. Ορχήστρες δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πλημμυρίζουν με μουσική ολόκληρη την πόλη. Στον Τύρναβο της Λάρισας, οι προετοιμασίας για τον εορτασμό της αποκριάς έχουν ξεκινήσει. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης θα διανέμονται εδέσματα σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί η Μπαρμπαριά, το άναμμα της φωτιάς, όπως προστάζει η παράδοση, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο Νομό Θεσσαλονίκης ξεχωριστή σημασία έχει και το δρώμενο των «Κοδουνοφόρων» στο Σοχό , που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Πρόκειται για ένα έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της άνοιξης, που γίνονταν για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρούνταν ο θεός Διόνυσος. Καρναβαλικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Νυμφόπετρα την Καθαρά Δευτέρα και τον Σταυρό το τριήμερο 13-14 και 15 Φεβρουαρίου. Στους ρυθμούς του καρναβαλιού κινείται και ο Πολύγυρος του νομού Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα καρναβάλι που οργανώνεται από το δήμο από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Στην Έδεσσα, κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και περίπου 5.000 καρναβαλιστών το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, ενώ την επομένη μέρα θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Την Τσικνοπέμπτη, σε αρκετά σημεία της πόλης θα στηθεί χορός, γλέντι, ενώ θα υπάρχουν ψησταριές και ορχήστρα χάλκινων. Οι απόκριες στη Θεσσαλονίκη. Ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τσικνοπέμπτη έως και το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Παρελάσεις, τσικνήσματα, χοροί και διαγωνισμοί καλύτερης φορεσιάς, ακόμη και ποδηλατικό καρναβάλι θα είναι ορισμένα από τα «χάπενιγκς». Στο δήμο Θεσσαλονίκης, την Τσικνοπέμπτη, θα πραγματοποιηθεί γιορτή «Όλη η Πόλη μια Παρέα», στην πλατεία Αριστοτέλους. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τον Μύρωνα Στρατή, τους Εμικρέ και αρκετά ακόμη συγκροτήματα. Ωστόσο, την έκπληξη κάνει φέτος το πρώτο ποδηλατικό καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να δημιουργήσει μια νέα παράδοση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα ποδήλατα θα «μεταμφιεστούν» σε άρματα και θα έχουν συμβολικό και σατιρικό χαρακτήρα.
Για την απώλεια του Απόστολου Λιάκου ο φίλος κ. Γιώργος Κολοβός έγραψε σχετικά
Ήμουν παρών στο γλέντι στη Νυμφόπετρα, που διοργάνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο νεοσύστατος σύλλογος Λαγκαδά. Εκεί γνώρισα και τον πατέρα του Τέλη. Κάποια στιγμή με δύναμη ψυχής αποφάσισε να ανέβει στην πίστα και να τραγουδήσει. Μας τραγούδησε τρία παραδοσιακά αργά Σαρακατσάνικα τραγούδια και λίγο αργότερα με δυσκολία χόρεψε και δύο χορούς. Ήταν πράγματι πολύ συγκινητικό να βλέπεις έναν άνθρωπο με πρόβλημα υγείας να αντιστέκεται και να τραγουδά με φωνή που δύσκολα έβγαινε, τα Σαρακατσάνικα τραγούδια που τόσο αγάπησε. Καλό ταξίδι κυρ-Απόστολε.
Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Γιώργο Κολοβέ για την συγκινητική σας απάντηση.
Η ιστοσελίδα μας είναι ανοικτή σε κάθε συνεργασία και κοντά στους φίλους Σαρακατσιάνους
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο δήμο Μενεμένης
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, το Πνευματικό Κέντρο Μενεμένης και το Γραφείο Αθλητισμού συνδιοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία Κ. Τσομπάνογλου. Τα μέλη του Πνευματικού Κέντρου θα μεταμφιεστούν προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη γιορτή, υπό τους ήχους παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Στους παρευρισκόμενους θα μοιραστούν εδέσματα και άφθονο κρασί. Στη γιορτή θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζίων Κιλκίς «Γαϊτανάκι». Στις 5 μ.μ. θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο παιδική αποκριάτικη γιορτή. Την Καθαρά Δευτέρα (15 Φεβρουαρίου) το Α’ ΚΑΠΗ Μενεμένης θα οργανώσει παραδοσιακό γλέντι στον υπαίθριο χώρο του (10 π.μ.). Τα μέλη του ΚΑΠΗ θα παρασκευάζουν για το κοινό φασολάδα, ενώ θα μοιραστούν επίσης χαλβάς, λαγάνες και άλλα εδέσματα. Παραδοσιακή εκδήλωση θα οργανώσει και το Β’ ΚΑΠΗ, την ίδια ώρα, στην πλατεία του Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου.
Κοπή βασιλόπιτας στα ΚΑΠΗ του Δήμου Μενεμένης
Εκδηλώσεις για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας διοργανώνουν τα Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Μενεμένης. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση του Α’ ΚΑΠΗ θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του (Έλλης Αλεξίου 10), ενώ η κοπή βασιλόπιτας του Β’ ΚΑΠΗ θα διοργανωθεί την επομένη (Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου), στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του (Οδ. Ανδρούτσου και Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Νεκτάριος). Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο φορείς γιορτάζουν φέτος τα 25 και 20 χρόνια λειτουργίας τους, αντίστοιχα.
Καρναβάλι Σταυρού 2010 – Συμμετέχουμε όλοι!!!
Με το σύνθημα συμμετέχουμε όλοι ο Δήμος Ρεντίνας καλεί όλους τους φίλους των αποκριάτικων εκδηλώσεων για συμμετοχή. Το Καρναβάλι Σταυρού είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και κάθε χρόνο παρουσιάζει ανοδική πορεία. Χιλιάδες επισκέπτες από τον νομό Θεσσαλονίκης αλλά και από τους γειτονικούς νομούς Σερρών και Καβάλας κατακλύζουν την περιοχή μας, έτοιμοι να ξεφαντώσουν με την ψυχή τους. Το φετινό Καρναβάλι Σταυρού μεγαλώνει και γίνεται Τριήμερο με Maske Party όπου Dj’s θα μας μεταφέρουν στους αποκριάτικους ρυθμούς της Σάμπας και του Latin, με Καρναβαλιστική παρέλαση με την συμμετοχή εκατοντάδων καρναβαλιστών και φυσικά με την παραδοσιακή φασολάδα.
Δήμος Ρεντίνας
Δήμος Ρεντίνας
Επικίνδυνες λακκούβες στην οδό Χαλκίδος Και προέκταση Γιαννιτσών
Οι λακκούβες που υπάρχουν στην οδό Χαλκίδος με την συμβολή της στην Μοναστηρίου καθώς η και προέκταση της οδού Γιαννιτσών είναι επικίνδυνες για τους εποχούμενους και χρειάζεται άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης πριν συμβεί κάποιο ατύχημα. Η φωτογραφία σήμερα από την οδό Χαλκίδος
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)