Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πόλη - μαμούθ η Θεσσαλονίκη με επεκτάσεις σε 100.000 στρέμματα

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης αναμένεται να ενταχτούν στο σχέδιο πόλης των ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια, πολλαπλασιάζοντας το δομημένο ιστό και γιγαντώνοντας τις πόλεις, ειδικά στις παρυφές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος και στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δήμων, αλλά και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να γίνουν κυριολεκτικά αγνώριστες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Μίκρας, της Πυλαίας, του Ωραιοκάστρου, αλλά και της επαρχίας Λαγκαδά, η οποία όμως πρέπει να περιμένει (όπως τόσα χρόνια άλλωστε) τις τροποποιήσεις και διορθώσεις στην κοινή υπουργική απόφαση για την προστασία των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, προκειμένου να απεμπλακούν τόσο οι εντάξεις εκτάσεων στα σχέδια πόλης και η ανοικοδόμηση, όσο και τα αναπτυξιακά σχέδια.
Επιμένουν
Παρότι οι επιστήμονες (πολεοδόμοι, χωροτάκτες κ.τ.λ.) έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι η προώθηση των επεκτάσεων δεν αποτελεί απάντηση στην ανάπτυξη του νομού, οι δήμοι (με την πίεση των πολιτών) επιμένουν να επενδύουν στην επέκταση των σχεδίων πόλης. Η επίκληση των στεγαστικών αναγκών, που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα, της ενίσχυσης της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της αποφυγής του μαρασμού της υπαίθρου οδήγησε στο σχεδιασμό μιας σειράς επεκτάσεων. Κι όμως, αν και όταν όλες αυτές οι επεκτάσεις ολοκληρωθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το οικιστικό απόθεμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλης της κεντρικής Μακεδονίας κι όχι απλώς του νομού Θεσσαλονίκης. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο είναι και η ένσταση των επιστημόνων. Αν το οικιστικό απόθεμα μείνει αναξιοποίητο (όπως άλλωστε δείχνουν και τα μοντέλα πληθυσμιακής πρόβλεψης για την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), τότε -αντί της ανάπτυξης- ελλοχεύει δραματική ύφεση…
Θολό τοπίο
Η αντιστοίχιση των υπό ένταξη εκτάσεων με τον πληθυσμό που απαιτείται για να τις καλύψει ξεπερνά κατά πολύ τα τέσσερα εκατομμύρια πολιτών. Όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ανεδαφικές τις προσεγγίσεις για μια Θεσσαλονίκη τόσο μεγάλη. Τα πρώτα σημάδια της απαξίωσης των κατασκευών είναι σήμερα ορατά, αφού μια σειρά από οικοδομές, που χτίστηκαν με αφορμή την έκρηξη της έκδοσης οικοδομικών αδειών προ της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, είτε είναι ημιτελείς, είτε έμειναν στα θεμέλια, είτε είναι τα διαμερίσματά τους αδιάθετα.
Η εικόνα σήμερα είναι θολή. Οι στεγαστικές ανάγκες είναι μεγάλες, αλλά, όταν πολλαπλασιαστεί η προσφορά διαμερισμάτων και κατοικιών, τότε -επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς- πολλοί ιδιοκτήτες θα μείνουν με τα κλειδιά στο χέρι. Μόνο τότε, τονίζουν, μπορεί να υπάρξει προσδοκία και για μείωση των τιμών στα ακίνητα, που, παρά τη μεγάλη προσφορά, παραμένουν υπερτιμημένα στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη.
Διοικητική μεταρρύθμιση
Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των επεκτάσεων αναμένεται να παίξει και η πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, αφού μπορεί είτε να αποτελέσει αφορμή για εκδήλωση νέων φαινομένων «αστυφιλίας», με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά αστικά κέντρα (και παράλληλα ενίσχυση της υπαίθρου του νομού), είτε «ταφόπλακα» για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται κι από μια σειρά προϋποθέσεων συντήρησης του ανθρώπινου δυναμικού (εργασία, οικονομικές συνθήκες, ποιότητα ζωής). Σε πείσμα των οργανωμένων και καλά μελετημένων σχεδίων ανάπτυξης, οι δήμοι επιμένουν στην κλασική λογική αξιοποίησης των ακίνητων περιουσιών των δημοτών τους και προχωρούν στις επεκτάσεις. Εκτός από τους δήμους εκείνους που δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια γης, όπως στο πολεοδομικό συγκρότημα…
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ στον «Αγγελιοφόρο»