Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου “INCAREHEART”


Δύο καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασε η ομάδα του ευρωπαϊκού έργου “INCAREHEART” στην εκδήλωση “Open Pilot Day” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.

Το ευρωπαϊκό έργο “Pre-commercial Procurement of innovative ICT-enabled integrated care solutions to advance multidisciplinary health and care for patients with chronic heart failure” με το ακρωνύμιο, “INCAREHEART”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, είναι ένα ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας που στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας και της διαχείρισης ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που λειτουργεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της καρδιολογικής φροντίδας και την προστασία της υγείας των πολιτών, αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος τους έργου στην Ελλάδα, διοργάνωσε την εκδήλωση “Open Pilot Day” με στόχο την παρουσίαση και την αξιολόγηση των λύσεων τηλεπαρακολούθησης που εφαρμόζονται πιλοτικά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της ψηφιακής υγείας και εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της διαχείρισης της καρδιακής ανεπάρκειας, αναδείχθηκαν οι καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “INCAREHEART”. Παρουσιάστηκαν οι ψηφιακές πλατφόρμες “CareCardia” και “CORRAL”, που προσφέρουν ολοκληρωμένη τηλεματική παρακολούθηση ασθενών με χρόνια καρδιακή

ανεπάρκεια. Με τη χρήση έξυπνων συσκευών (όπως η ζυγαριά, το πιεσόμετρο, το οξύμετρο και το smartwatch), οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από τους θεράποντες ιατρούς τους, βελτιώνοντας έτσι τη διαχείριση της υγείας τους και μειώνοντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνας Δερμεντζοπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης, της έρευνας και της συνεργασίας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Δερμεντζοπούλου παρουσίασε τις πολιτικές που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη του τομέα υγείας, τη θωράκιση των υγειονομικών υποδομών και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καθηγητή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ κ. Αντώνη Ζιάκα, ο οποίος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας στην καρδιολογία και τη συμβολή του έργου “INCAREHEART” στην ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών.

Στην ομιλία της, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Jämtland Härjedalen της Σουηδίας, του επικεφαλής εταίρου του έργου “INCAREHEART” , Åsa Hofsten παρουσίασε διεξοδικά τους στόχους του έργου καθώς και τις προοπτικές εφαρμογής των ψηφιακών λύσεων που προσφέρει κατά την καθημερινή κλινική πρακτική.

Το πρώτο πάνελ συζήτησης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Μακρή είχε θέμα “INCAREHEART Innovation”. Ομιλητές ήταν η κ. Αποστολία Καραμπατέα από την εταιρεία GNOMON, ο κ. Νικόλαος Σιώπης από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο κ. Ματθαίος Διδάγγελος, Επεμβατικός Καρδιολόγος στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και ο κ. Vincenco DeLuca, ερευνητής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης. Οι ομιλητές ανέλυσαν τους τρόπους ανάπτυξης και λειτουργίας των δύο ψηφιακών λύσεων που προσφέρει το “INCAREHEART”. Στάθηκαν ιδιαίτερα στα προβλήματα που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ πραγματοποιήθηκε και ζωντανή επίδειξη της λειτουργικότητας των συγκεκριμένων τεχνολογιών, με έμφαση στις εφαρμογές τους στην κλινική πρακτική.

Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ συζήτησης, που συντόνισε η κ. Pilar Gangas Peiro, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού “International Foundation for Integrated Care – IFIC”, με θέμα “Challenges and Future Opportunities” (“Προκλήσεις και Ευκαιρίες του Μέλλοντος”). Ο κ. Ματθαίος Διδάγγελος, Επεμβατικός Καρδιολόγος στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ο κ. Adriano Fernandes, διευθυντής καινοτομίας στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Misericordia of Amadora” από την Πορτογαλία, η κ. Μαρία Γουλάπτση, Αν. Προϊσταμένη του Tμήματος Υποστήριξης Καινοτομίας της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Ulises Pisano, σύμβουλος

προγραμματισμού στον φορέα ψηφιακής υγείας “Ticbiomed” από την Ισπανία, ανέλυσαν την επίδραση, τις προκλήσεις και τα οφέλη της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας, καθώς και τις ρυθμιστικές και ηθικές παραμέτρους για την υιοθέτησή της.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημοσθένης Σπυρίδης, ειδικός σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Tεχνολογιών Web 3.0, ανέλυσε τον ρόλο που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της Ιατρικής, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωσή της στις εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον.

Tην εκδήλωση έκλεισε η κ. Åsa Hofsten, η οποία παρουσίασε τον προγραμματισμό του έργου “INCAREHEART” για το μέλλον, αναλύοντας τα επόμενα βήματα, τις φάσεις των πιλοτικών δοκιμών και τις προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης των ψηφιακών λύσεων που έχουν αναπτυχθεί.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Καλλίτσα Πανταζή, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό που συμμετείχε να κάνει ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις από τους ειδικούς, ενώ η ζωντανή της μετάδοση μέσω live streaming έδωσε τη δυνατότητα για πρόσβαση στην ενημέρωση και για ενεργό συμμετοχή σε πολίτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση και εργαστήριο, όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου “INCAREHEART” συζήτησαν για τα συμπεράσματα της ημερίδας και αντάλλαξαν προτάσεις με στόχο τη μελλοντική αξιοποίηση των λύσεων για τους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων του έργου σηματοδοτώντας την τελική πλέον φάση της υλοποίησής του, καθώς το “INCAREHEART” ολοκληρώνεται την 31η Μαρτίου 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Καλλίτσα Πανταζή, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο e-mail: k.pantazi@pkm.gov.gr ή στο τηλέφωνο: 2313319925.