Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Νέοι της Νυμφόπετρας με αποκαλυπτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα φέρνουν στο φως τις καταστροφές στα ιστορικά κτήρια του τσιφλικά Μπόρις

Κτηριακές εγκαταστάσεις με ιστορία ενός αιώνα και πλέον κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοσχερώς.

Νέοι της Νυμφόπετρας, αψηφώντας τους κινδύνους, εισήρθαν στα άδυτα των εγκαταστάσεων του τσιφλικά Μπόρις και αποκαλύπτουν μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα τις καταστροφές των κτηρίων και ιδιαίτερα της Έπαυλης του τσιφλικά που παρά τις καταστροφές δείχνει την αρχοντιά του οικήματος.

Δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση για τους νέους «εξερευνητές» μας, αφού βάτα, θάμνοι και δέντρα έχουν μετατρέψει τους τεράστιους χώρους σε ζούγκλα, παρά ταύτα κατόρθωσαν και έφτασαν στον επιδιωκόμενο σκοπό τους που δεν ήταν άλλος από τον δουν από κοντά τα όσα άκουσαν για αυτές τις εγκαταστάσεις.

Εντυπωσιακές είναι ακόμα και σήμερα παρά τις μεγάλες καταστροφές οι εικόνες από το αρχοντικό του τσιφλικά που δείχνει πόσο εντυπωσιακός ήταν ο διάκοσμος του καθώς και η αρχιτεκτονική του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά.

Δεν γνωρίζουμε πιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς σήμερα και σε ποιους ανήκουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Αυτό το συγκρότημα έχει μια ιστορική διαδρομή περισσότερο από έναν αιώνα όπως αναφέρει και εντοιχισμένη πλακέτα στην είσοδο του κτηρίου με αναφορά στο έτος 1908. Είναι κρίμα μια τέτοια ιστορία να καταστραφεί.

Στα κτήματα του τσιφλικά για πολλά χρόνια εργάζονταν ανθρώποι από τα γύρω χώρια, Νυμφόπετρα, Προφήτη, Στίβος και Περιστερώνα. «Όσοι είχαν ανάγκη από δουλειά πήγαιναν στο τσιφλίκι και δούλευαν, είτε μαζεύοντας βαμβάκια είτε θερίζοντας ρύζια» μας είπε ο κ. Αρσένογλου Σάββας κάτοικος Νυμφόπετρας.

Λίγο μετά την δημιουργία του νέου Χωριού της Νυμφόπετρας ο τσιφλικάς πρόσφερε μηχανήματα για την διάνοιξη του καναλιού από το τυροκομικό εργοστάσιο έως και την λίμνη, αποστραγγίζοντας σημαντικά εδάφη από τα νερά.

Ο τσιφλικάς Μπόρις είχε καταγωγή από την Σερβία και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είχαν καλές σχέσεις, έκανε Κουμπαριά βαπτίζοντας παιδιά τους.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Νυμφόπετρας, οι εγκαταστάσεις του τσιφλικιού κατά την περίοδο της κατοχής είχαν επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και του Βουλγάρικου στρατού. Οι μαρτυρίες αυτές καταγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του συγγραφέα Χρήστου Γιαννακίδη με τίτλο « Από τον ξεριζωμό στη κατοχή και τον εμφύλιο»

Οι τοπικοί φορείς, η περιφερειακή διοίκηση, το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  να μεριμνήσουν αυτά τα ιστορικά κτήρια να διασωθούν και ο τόπος αυτός να γίνει σημείο αναφοράς, αναψυχής και πολιτισμού. Να γίνει ένα τοπόσημο όχι μόνο για την περιοχή άλλα και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Που βρίσκεται το τσιφλίκι

Οι εγκαταστάσεις του τσιφλικιού βρίσκονται περίπου στο μέσον του κάμπου των χωριών, Νυμφόπετρας, Στίβου, Προφήτη και Περιστερώνας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ευάγγελο Θεοφίλου για την αποστολή των φωτογραφικών ντοκουμέντων


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com