Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Πλασματικά: Πότε συμφέρει η αναγνώριση - Μέχρι 24 έτη η απόσβεση του κόστους

Η εξαγορά πλασματικών ετών αποτελεί μια συνήθη κίνηση. Πότε όμως συμφέρει.
Μέχρι και 24 έτη θα πρέπει να περιμένει κανείς την απόσβεση του κόστους αναγνώρισης πλασματικών ετών μέσω των οποίων –κατά τα λοιπά- επιδιώκεται η βελτίωση της τελικής σύνταξης.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας
ieidiseis.gr

Μέχρι και 24 έτη θα πρέπει να περιμένει κανείς την απόσβεση του κόστους αναγνώρισης πλασματικών ετών μέσω των οποίων –κατά τα λοιπά- επιδιώκεται η βελτίωση της τελικής σύνταξης.

Η εξαγορά πλασματικών ετών (παιδιά, πτυχίο, ανεργία, στρατός κ.α.) αποτελεί μια συνήθη κίνηση των ασφαλισμένων λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν ή, σε απώτερο χρονικό όριο, παράλληλα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Το γεγονός επίσης ότι τα χρήματα για την αναγνώριση των πλασματικών δεν απαιτείται να καταβληθούν αμέσως, αλλά παρακρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις, ωθεί πολλούς ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν παραπάνω έτη χωρίς ενδελεχή έλεγχο και υπολογισμό κόστους-οφέλους.

Κατά αρχήν τα πλασματικά έτη πρέπει να αναγνωρίζονται για:Την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη. Προκειμένου να αποφευχθεί δηλαδή, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, το πέναλτι της μειωμένης (μείον 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου επί της εθνικής σύνταξης).
Την έγκαιρη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα στο 62ο έτος της ηλικίας αντί για το 67ο έτος. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει κανείς συντάξεις 60 μηνών (5 ετών), ενώ από την άλλη αποφεύγονται καταβολές ασφαλιστικών εισφορών αντίστοιχου διαστήματος (ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης).

Τριπλάσια απόκλιση

Όμως τα πρόσθετα έτη ασφάλισης, που προσφέρουν τα πλασματικά έτη, αποδίδουν διαφορετικά αναλόγως των ετών πραγματικής ασφάλισης. Όταν προστεθούν στα 15 πραγματικά έτη (π.χ. για να συμπληρωθεί το 16ο ή 17ο), ο συντελεστής ανταποδοτικής σύνταξης αυξάνει μόλις κατά 0,84% το χρόνο. Αλλά διαφορετικά αποδίδουν στα 33 πραγματικά έτη όταν κάθε επιπλέον χρόνος ασφάλισης βελτιώνει τη σύναξη κατά 2,5%. Έχουμε εδώ τριπλάσια απόκλιση μεταξύ της 15ετίας και της 35ετίας.
Κατά συνέπεια και καθώς η αναγνώριση των πλασματικών κοστίζει 20% επί των αποδοχών του προηγούμενου της αίτησης μήνα, για την απόσβεση της αναγνώρισης απαιτούνται:24 έτη όταν η αναγνώριση γίνει επί 15 πραγματικών αιτών ασφάλισες.
20 έτη απόσβεσης όταν υπάρχου 25 έτη ασφάλισης (ποσοστό 1,03% για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισες)
10,5 έτη όταν υπάρχουν ήδη 30 πραγματικά έτη (ποσοστό βελτίωσης του κλάσματος 1,98%).
Άλλα μόλις 7,8 έτη όταν αναγνωριστούν τα πλασματικά επί 36 υφιστάμενων ετών και η βελτίωση του κλάσματος της ανταποδοτικής σύνταξης ανεβαίνει κατά 2,55% για κάθε επιπλέον έτος.
Επίσης δεν συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών μετά το 40ό έτος ασφάλισης καθώς η βελτίωση είμαι εξαιρετικά μικρή (0,5% ετησίως) και, κατά συνέπεια, απαιτούνται 40 χρόνια προκείμενου να γίνει η απόσβεση του κεφαλαίου της εξαγοράς….

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η αναγνώριση των πλασματικών γίνει με μικρότερο μισθό (σ.σ. σε περίπτωση παλαιότερης αίτησης ή με το τρικ του μειωμένου για ένα μήνα μισθού), τότε θα μειωθεί και ο μέσος συντάξιμος μισθός (από το 2002 μέχρι και την αίτηση συνταξιοδότησης). Κατά συνέπεια, ότι κερδίζει κανείς από το μεγαλύτερο κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης το χάνει από το μικρότερο μέσο μισθό επί του όποιου εφαρμόζεται αυτό το κλάσμα…

Τα πλασματικά ένσημα από ανεργία (έως 300 ημέρες) είναι δωρεάν, άλλα ο ΕΦΚΑ κλέβει τους ασφαλισμένους καθώς προσμετρά το αναγνωρισθέν, λόγω αεργίας, έτος και, για παράδειγμα, υπολογίζει 40 αντί για 39 πραγματικά έτη ασφάλισες. Έτσι διαιρεί το σύνολο των ετήσιων αποδοχών από το 2002 με το επιπλέον πλασματικό έτος.

Παράδειγμα: Έστω ασφαλισμένος καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2024 και αναγνωρίζει δωρεάν ένα πλασματικό έτος ανεργίας το 2015. Ο ΕΦΚΑ θα αθροίσει τις αποδοχές από τις αρχές του 2002 μέχρι τα τέλη 2023, συνυπολογίζοντας και τις μηδενικές αποδοχές του 2015. Δηλαδή ο ασφαλισμένος, ενώ εργάστηκε και αμείφθηκε για 21 έτη, τα συνολικά ασφάλιστρα θα διαιρεθούν δια 22 έτη (264 μήνες), άρα θα μειωθεί ο μέσος συντάξιμος μισθός του…

emvolimanea.blogspot.com