Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Αποκλειστικό: Το μοναδικό στα Βαλκάνια πρωτοσλαβικό θρησκευτικό κέντρο σε λόφο Βόρεια της Νυμφόπετρας. Εικόνες και βίντεο.


Η αναζήτηση εδώ και μήνες της τοποθεσίας το που βρίσκεται το πρωτοσλαβικό θρησκευτικό κέντρο, με τον ογκώδη βράχο στον οποίο πάνω έχει λαξευτεί η μορφή της πρωτοσλαβικής θεότητας του κεραυνού, Περούν, έλαβε τέλος με την επίσκεψη μας στο μοναδικό αυτό Θρησκευτικό κέντρο στα Βαλκάνια.

Χθες το απόγευμα, 1 Νοεμβρίου 2023, με οδηγό μας τον κ. Χριστόδουλο Δημ. Κυρίτση, πήραμε το δρομο για να φτάσουμε στο σημείο που αναζητούσαμε. Τα πρώτα χιλιόμετρα ο δρόμος ήταν βατός όμως πλησιάζοντας προς το αντικειμενικό μας στόχο η πρόσβαση γίνονταν όλο και ποιο δύσκολη. 

Ο κακοτράχαλος δρόμος δυσκόλεψε πολύ την ανάβασή μας, όμως ο καλός οδηγός μας κατάφερε να υπερκεράσει τις δυσκολίες και να φτάσουμε στους πρόποδες του λόφου.
  Δεν ήταν εύκολη και η ανάβασή μας στο λόφο αφού τα πουρνάρια είχαν καλύψει όλους τους διάδρομους πρόσβασης.
Όμως τα κατάφερα και φτάσαμε στο σημείο που αναζητούσαμε. Αντικρίζοντας το βράχο και βλέποντας της παραστάσεις, αμέσως ήρθαν στο νου μας οι περιγραφές που έκανε ο αείμνηστος Αρχαιολόγο Νικόλαος Μουτσόπουλος ο οποίος σε συνέντευξη ανέφερε:

«Επρόκειτο για ένα είδος μενχίρ» διευκρινίζει, αναφερόμενος σε μια από τις πρώτες απόπειρες απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής σε λίθο, σε φυσικό μέγεθος. «Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ότι ήταν ο θεός Περούν των πρωτοσλάβων, θεός του κεραυνού, κάτι σαν τον Δία» τονίζει και κάνει λόγο για θρησκευτικής σημασίας εύρημα. «Είναι μια απόδειξη ότι το εν λόγω σημείο χρησιμοποιούνταν ως ιερό, ως θρησκευτικό κέντρο όπου τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 6ο αιώνα εξασκούσαν τη θρησκεία τους. Γνωρίζουμε ότι έκαναν θυσίες ζώων μπροστά σε αυτό το βράχο» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εύρημα τεράστιας σημασίας, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα άλλο ιερό πρωτοσλάβων στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα ανάγλυφα στοιχεία και τις σαφείς αναφορές στον θεό Περούν.

Για την παρουσία των σλαβικών φύλων επισημαίνει ότι το βασικότερο αποτύπωμά της στον ελλαδικό χώρο είναι τα τοπωνύμια, αλλά και ελάχιστα εργαλεία που βρέθηκαν και αποκαλύπτουν ότι οι πληθυσμοί αυτοί ασχολούνταν με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. «Εργάζονταν στη γη και την καλλιεργούσαν πλάι στους ντόπιους με τους οποίους είχαν ειρηνική επικοινωνία. Έτσι άφησαν και πολλές σλαβικές λέξεις που αντιστοιχούν σε γεωργικά εργαλεία, όπως η λέξη “σβάρνα”, για το εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ισιώσει το χώμα και να σπάει τους σβώλους. Αντίστοιχη προέλευση έχει η λέξη “μισακάρης” που αναφέρεται σε εκείνον που καλλιεργεί ένα χωράφι ιδιοκτησίας άλλου και του δίνει τη μισή σοδειά, αλλά και η λέξη “ζάντρουγκα” για μια μορφή κοινοκτημοσύνης στην καλλιέργεια» προσθέτει.


Θα "τρίζουν" τα κόκαλα του Νικόλαου Μουτσόπουλου.

Αν ζούσε σήμερα ο Νικόλαος Μουτσόπουλος και έβλεπε τον βανδαλισμό που υπέστη ο βράχος είναι βέβαιο ότι θα θλίβονταν βαθύτατα. Οι βάνδαλοι αναζητώντας κάποιο θησαυρό έσπασαν κομμάτια του βράχου αλλοιώνοντας τις παραστάσεις που υπήρχαν. Το βίντεο και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Όπως μας επισήμανε ο κ. Χριστόδουλος Κυρίτσης, ο βράχος ήταν άθικτος και υπήρχαν όλα τα στοιχεία που ανέφερε ο Μουτσόπουλος. 
Οι βανδαλισμοί έγιναν τα τελευταία χρόνια


Για αιώνες δεν υπήρξαν φθορές και κάποιοι ασυνείδητοι προκάλεσαν στις μέρες μας αυτό το κακό.

Έκτος από αυτό κάθε αυτό τον βράχο με τις παραστάσεις και ιερογραφικά του, στο χώρο είδαμε και σχήματα λαξευμένων λίθων με ιδιαιτέρους συμβολισμούς. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κυρίτσης, ορισμένοι λίθοι λαξευτεί είναι σε πορεία από τον λόφο προς το ρεύμα καρά-ντερέ σαν να προσδιορίζουν διαδρομή. Βέβαια το πυκνό δάσος που έχει δημιουργηθεί στο λόφο δεν επιτρέπει την ανίχνευση αυτής της διαδρομής.

Είναι ένα στοιχείο προς διερεύνηση για να αποκαλυφθεί το όλο το εύρος αυτού μοναδικού θρησκευτικού χώρου που οι σλάβοι χρησιμοποιούσαν για τις θρησκευτικές τους τελετές.

Η αξιοποίηση του

Ο Δήμος Βόλβης, Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Το Υπουργείο Πολιτισμού και κάθε άλλος φορέας, πρέπει να επιστρατεύσουν τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού ευρήματος τεράστιας σημασίας, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα άλλο ιερό πρωτοσλάβων στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα ανάγλυφα στοιχεία και τις σαφείς αναφορές στον θεό Περούν όπως αναφέρει στα κείμενα του ο Νικόλαος Μουτσόπουλος.

Αν αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα τόσο για την τοπική οικονομία όσο και την εθνική. Το εύρημα αυτό δε πρέπει να μείνει αναξιοποίητο.

Αποχωρήσαμε από το χώρο με αισθήματα χαράς από την μια μεριά, διότι βρήκαμε αυτών τον χώρο και από την άλλη λύπη που είδαμε τον χώρο βανδαλισμένο.

Φύγαμε με την υπόσχεση να ξανά γυρίσουμε…


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com