Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Τα σκαλάκια της παλιάς Νυμφόπετρας και η ιστορία τους. Τι λένε οι κάτοικοι.


Ένα άγνωστο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της παλιάς Νυμφόπετρας για να μεταβούν προς τα χωριά Κοκκινοχώρι και Ασκό η και αντίστροφα από τα ορεινά στο κάμπο, ήταν τα σκαλάκια. Το πέρασμα αυτό ξεκινούσε από τον παλιό οικισμό Καρτάλι και έβγαζε προς το οροπέδιο, κόβοντας μεγάλη απόσταση.

«Και με τα πόδια ανεβαίναμε και με τα γαϊδουράκια. Κόβαμε πολύ δρόμο με το μονοπάτι αυτό. Πολύ το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Ασκού που ήθελαν να κατεβούν στον κάμπο και να πάνε στο Λαγκαδά στο παζάρι» μας είπαν κάτοικοι της Νυμφόπετρας μεγαλύτερης ηλικίας που χρησιμοποίησαν αυτό το μονοπάτι.

Πριν εγκαταλείψουν το χωριό τους, το Κοκκινοχώρι το 1947, οι κάτοικοι της Παλιάς Νυμφόπετρας και του Κοκκινοχωρίου χρησιμοποιούσαν τα σκαλάκια για την μεταξύ τους επικοινωνία.

«Μέσα σε λίγα λεπτά κατεβαίναμε στη Νυμφόπετρα. Αν δεν ήταν το μονόπατη θα χρειάζονταν ώρες για την μετάβαση μας» μας είπε ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης κάτοικος της Νυμφόπετρας που γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι.

«Εγώ ήμουν μικρός και Γιάννης Καρατζόγλου ήταν μεγαλύτερος, φορτώσαμε τα γαϊδουράκια με ξυλά,  κατεβήκαμε από τα σκαλάκια και πήγαμε τα φορτία στο αστυνομικό σταθμό Προφήτη» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης 

Το πώς ήταν το πέρασμα από τα σκαλάκια περιέγραψε ο γηραιότερος της  παρέας  ο κ. Γιώργος Κελίδης. « Ήταν κανονικές σκάλες με φαρδιές πλάκες και με μεγάλο άνοιγμα στο μονοπάτι. Πηγαίναμε συχνά στο Κοκκινοχώρι. Περισσότερο πηγαίναμε για το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου που γιόρταζε το χωριό»

«Θυμάμαι μαζεύτηκα παιδιά και από τα σκαλάκια πήγαμε στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στον Ασκό» μας είπε ο κ. Σάββας Αρσένογλου.

«Η κατάσταση στα σκαλάκια σε ορισμένα σημεία είναι καλή» μας πληροφόρησε ο κ. Ανδρέας που εργάζεται στη Νυμφόπετρα.

Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου το μονοπάτι ήταν το πέρασμα για την μετάβαση των δυνάμεων κατοχής και των ανταρτών από περιοχή σε περιοχή.

Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε αυτό πέρασμα. Εικάζεται ότι φτιάχτηκε επί τουρκοκρατίας από τους μπέηδες της εποχής για την μεταφορά των προϊόντων τους.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com