Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ελπίδες για θεραπεία κάθε μορφής καρκίνου στο μέλλον.

H νέα ανοσοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες (φωτ.), καθώς και σε πολλά ακόμα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές διατυπώνουν αισιοδοξία για τη γέννηση μιας «καθολικής αντικαρκινικής θεραπείας».

Mία νέα ανοσοθεραπεία θα μπορεί να θεραπεύει μελλοντικά κάθε μορφή καρκίνου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρντιφ εντόπισαν ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι δυνατό να χαλιναγωγηθεί κατά τρόπο ώστε να αποτελέσει μια «καθολική αντικαρκινική θεραπεία». Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Immunology, επισημαίνει ότι η νέα μέθοδος, μέσω της οποίας εξουδετερώθηκαν, σε εργαστηριακά πειράματα, καρκινικά κύτταρα σε προστάτη, μαστό, πνεύμονα κ.α., δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε καρκινοπαθείς, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει «τεράστια δυναμική».

Τι ακριβώς ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Κάρντιφ; Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η φυσική ανθρώπινη άμυνα έναντι των λοιμώξεων, ενεργοποιείται και εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Οι Βρετανοί ερευνητές αναζητούσαν τους «αντισυμβατικούς» τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους όγκους. Ανίχνευσαν, λοιπόν, στο αίμα ένα Τ-λεμφοκύτταρο που έχει την ικανότητα «σάρωσης» του σώματος, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη κάποιας απειλής, η οποία και θα πρέπει να εξουδετερωθεί. Η διαφορά του συγκεκριμένου κυττάρου από όλα τα υπόλοιπα έγκειται στο ότι επιτίθεται εναντίον κάθε μορφής καρκίνου. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Αντριου Σίουελ, του τμήματος Λοιμώξεων και Ανοσίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, «κανείς μέχρι σήμερα δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Η ανακάλυψή μας αυξάνει την πιθανότητα μιας καθολικής αντικαρκινικής θεραπείας».

Τα Τ-λεμφοκύτταρα διαθέτουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς που τους επιτρέπουν να «βλέπουν» σε χημικό επίπεδο. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα τέτοιο κύτταρο και τον υποδοχέα του, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει και να σκοτώσει εργαστηριακώς καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες, στο αίμα, στο δέρμα, στο παχύ έντερο, στον μαστό, στα οστά, στον προστάτη, στις ωοθήκες, στα νεφρά και στον τράχηλο της μήτρας, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τους υγιείς ιστούς. Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό εξακολουθεί να είναι προς διερεύνηση.

Να σημειωθεί ότι ήδη εφαρμόζονται πολλές ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου και ο τομέας θεωρείται από τους πλέον συναρπαστικούς. Επί του παρόντος, όμως, αυτές οι ανοσοθεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνον έναντι ορισμένων μορφών της νόσου, ενώ η εφαρμογή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη έναντι των συμπαγών καρκινικών όγκων. Αντιθέτως, η ανοσοθεραπεία με το νέο Τ-λεμφοκύτταρο και τον υποδοχέα του πιθανώς να οδηγήσει σε μια καθολική αντικαρκινική θεραπεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ντάνιελ Ντέιβις, «αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια πρώιμη έρευνα, η οποία απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε φάρμακο. Σίγουρα πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, που πλουτίζει τις βασικές μας γνώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και τις πιθανότητες εξεύρεσης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων».

kathimerini.gr