Πηγή εικόνας: .360sites.gr
Όσοι μένουν στις γύρω περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και ακόμα πιο γύρω την γνωρίζουν, την έχουν μάθει, την έχουν επισκεφθεί και έχουν περάσει αφάνταστα και αξέχαστα καλοκαίρια σε αυτήν. Ο λόγος; Για την Λεπτοκαρυά Πιερίας, μια κωμόπολη ακριβώς στην ακτογραμμή του Νομού Πιερίας με την σκιά του Ολύμπου από πάνω της.
Η Λεπτοκαρυά Πιερίας που για τους περισσότερους κατοίκους της αποκαλείται σαν το ”χωρίο μου” αλλά κάθε άλλο σαν χωρίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Με τα αποτελέσματα της απογραφής να αναδεικνύουν ότι ο πληθυσμό της ανέρχεται περίπου στους 4000 κατοίκους χαρακτηρίζοντας την σαν κωμόπολη. Τέλος η ονομασία της, σύμφωνα με απόψεις των ντόπιων, που ελέγχονται, προήλθε από τις φουντουκιές και την απόδοση στην ελληνική της τουρκικής λέξης φιντίκιοϊ (φουντουκοχώρι).
Οι κάτοικοι της Λεπτοκαρυάς ασχολούνται κατα βάση με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την γεωργία, με την πάροδο των χρόνων ο τουρισμός είναι αυτός που υπερισχύει στην οικονομία των κατοίκων. Η Λεπτοκαρυά θεωρείτε ένας φθηνός και κορυφαίος προορισμός μετά την Χαλκιδική για την θερινή περιόδο, με τους τουρίστες κάθε χρόνο να ανέρχονται γύρω στους 4000 με τους περισσότερους από αυτούς είτε διαθέτουν τα δικά τους ”εξοχικά” είτε έρχονται για μικρή περίοδο. Φιλοξενούνται τουρίστες από διάφορες χώρες των Βαλκανίων κατά κύριο λόγο και μετά από την Δυτική Ευρώπη. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Λεπτοκαρυά έχει μια από τις πιο καθαρές και όμορφες παραλίες κερδίζοντας για πολλά χρόνια και την Γαλάζια Σημαία.
Η Λεπτοκαρυά βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου και αποτελεί τουριστικό κέντρο. Οι παραλίες της προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2006, στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή αγωγού λυμάτων, ήρθαν στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην περιοχή η συνέχιση των οχυρωματικών περιβόλων, κομμάτια των οποίων είχαν βρεθεί και παλαιότερα.
Η Λεπτοκαρυά διαθέτει δύο εξαθέσια Δημοτικά σχολεία, τρία διθέσια νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, ιατρείο, ΚΑΠΗ, δημοτικό γήπεδο, τράπεζες, πολιτιστικό σύλλογο, μουσείο,ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχει, μεταξύ άλλων, αθλητικό-μορφωτικό σύλλογο με την ονομασία “Μύτικας Λεπτοκαρυάς” (αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία του τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος), αλλά και δύο άλλους αθλητικούς συλλόγους, τον “Ερμή” και το σύλλογο “Ο Μέγας Αλέξανδρος”. Ο αρχαιότερος σύλλογος της Λεπτοκαρυάς είναι η Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, που ιδρύθηκε το 1976 με κυριότερο σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και την προβολή του τόπου.
Ιστορικά στοιχεία
Σύμφωνα με την παράδοση, ο τόπος μεταξύ της Λεπτοκαρυάς και της Σκοτίνας φέρεται να αποτελούσε τα αρχαία Λείβηθρα. Στο χώρο αυτό ίσως βρισκόταν και ο τάφος του Ορφέα, ο οποίος ήταν άβατο για τις γυναίκες επί πολλούς αιώνες. Η αρχαία αυτή πόλη συνδέεται επίσης με τη διονυσιακή λατρεία, καθώς εδώ τελέσθηκαν οι πρώτες Διονυσιακές Εορτές. Παραδόσεις αναφέρουν επίσης ότι οι πρώτοι κάτοικοι των Λεφτοκαρυών, όπως ήταν η ονομασία του πρώτου οικισμού, κατήλθαν από τα βουνά, νωρίτερα από το 1000 μ. Χ. και εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των ιοβόλων φιδιών. Ο δεύτερος οικισμός χτίστηκε νοτιότερα από τον πρώτο (παρέμεινε στους πρόποδες) και, όπως καταδεικνύεται από τον ναό του Αγίου Νικολάου, οι νέοι κάτοικοι ήταν ναυτικοί. Επίσης, στον δεύτερο οικισμό οι κάτοικοι προέρχονταν από τα βουνά, ιδίως της Σαμαρίνας, οι οποίοι ενώθηκαν με τους γηγενείς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία της Λεπτοκαρυάς, όπως οι βυζαντινοί ναοί, το μοναστήρι της Παναγίας Καναλιώτισσας του 11ου αιώνα και άλλα. Στην Παλαιά Λεπτοκαρυά βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας και στα κοιμητήρια η Αγία Φωτεινή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι και στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε 1.200 Χριστιανούς Ορθοδόξους κατοίκους. Αναφέρεται την ίδια περίοδο με τη γραφή Λεπτοκαριά. 195 μαθητές και 3 δασκάλους είχε το Δημοτικό Σχολείο της, με βάση στοιχεία του 1934. (βλ. Καζταρίδη Ι., Κατερίνη, από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, εκδόσεις ΜΑΤΙ).
Ο περιηγητής Τοζέρ αναφέρει τη Λεπτοκαρυά στο δίτομο έργο του Έρευνες στα υψίπεδα της Τουρκίας (1869). Πέρα από τον οικισμό αναφέρει ότι βρήκε λεπτοκαρυές, “από τις οποίες πήρε το όνομά του, μολονότι τώρα δεν υπάρχουν καθόλου μέσα στο χώρο του οικισμού. Στις χαμηλότερες πλαγιές αφθονούν οι καστανιές ισπανικού τύπου”. Σημαντικές είναι και οι πληροφορίες του Έλληνα περιηγητή Σχοινά, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οπότε το χωριό ήταν κεφαλοχώρι, με 130 χριστιανικές οικογένειες.
Πώς μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Λεπτοκαρυά;
Η επίσκεψη στην Λεπτοκαρυά μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Αρχικά με την χρήση αυτοκινήτου από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας, με το τραίνο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και Αθήνα και αντίστροφα αλλά και μέσω του ΚΤΕΛ Πιερίας.
Πηγές:
- wikipedia
Σύνταξη κειμένου: Βαργεμιτζίδης Κωνσταντίνος
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου
maxmag.gr