Δεκάδες ασθενείς έμειναν χωρίς θεραπεία στο Λαϊκό.
Χωρίς να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες χημειοθεραπείες τους έφυγαν τη Δευτέρα δεκάδες καρκινοπαθείς από το "Λαϊκό", αφού σε αυτό όπως και σε πολλά ακόμη δημόσια νοσοκομεία η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στο να αδειάσουν τα ράφια από ακριβές θεραπείες που προορίζονται για χρόνια πάσχοντες.
Το σκηνικό φυσικά δεν αποτελεί κάτι το καινοφανές για τους ασθενείς, που παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς το Υπουργείο, τα τελευταία χρόνια ανά διαστήματα καλούνται να μαζί με τα προβλήματα υγείας τους να αντιμετωπίσουν και τους μειωμένους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ...
Ο "κλήρος" αυτή τη φορά έπεσε δυστυχώς σε περισσότερους από 40 καρκινοπαθείς που είχαν προγραμματισμένες θεραπείες για τη Δευτέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το "Λαϊκό". Μάταια περίμεναν να πραγματοποιήσουν τη χημειοθεραπεία τους, μιας και ελλείψει κονδυλίων τα φάρμακα δεν επαρκούσαν για όλα τα ραντεβού και έτσι τελικά - μετά από παρέμβαση της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), κα Ζωής Γραμματόγλου- παραπέμφθηκαν για την Τρίτη.
Τίς πταίει; Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί; Η νέα νομοθεσία που προβλέπει ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει φάρμακα ακόμη κι αν το νοσοκομείο δηλώσει "στερείται"; Σίγουρα πάντως όχι οι ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Ανάλογη κατάσταση είχε παρουσιαστεί και τον περασμένο μήνα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, ενώ αυτές τις ημέρες προλήματα με ελλείψεις 4 αντιρετροϊκών φαρμάκων έχουν γίνει γνωστά και για το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός".
"Τον Δεκέμβριο που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο, αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν παραγγελίες φαρμάκων για το μήνα Ιανουάριο" αναφέρει σε παρέμβασή του για το θέμα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γ. Πατούλης.
Ο ίδιος, δε, καλεί την ηγεσία του Υπ. Υγείας "να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον εμπαιγμό γιατρών και ασθενών" κρύβοντας πίσω από την οικονομική κρίση την "απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητά του". Διαφορετικά, όπως προειδοποιεί, ο ΙΣΑ "θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας".
Βουνό τα προβλήματα
Οι ελλείψεις φαρμάκων πάντως δεν δυστυχώς το μοναδικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας. Πρόσφατη έρευνα υπό την επίβλεψη του επικ. Καθηγητή Πολιτκής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Κυριάκου Σουλιώτη και του καθηγητή Παθολογίας- Ογκολογίας, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνου Συρίγου ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι το 42% των ασθενών αντιμετωπίζει δυσκολία πρόσβασης στο γιατρό του.
Βάσει της ίδιας έρευνας, σοβαρά προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί στους καρκινοπαθείς και η γενικότερη περικοπή των εισοδημάτων τους με ένα 16% των ερωτηθέντων να δηλώνει αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης στο γιατρό εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ένα 71% των ασθενών να αντιμετωπίζει δυσκολία εξόφλησης ακόμη και των λογαριασμών του σπιτιού και ένα 61% να λέει πως τα έσοδα δεν επαρκούν ούτε για το σούπερ- μάρκετ.
Πηγή: stogiatro.gr