Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ολοταχώς για ένα ψηφιακό και ολογραμμικό μέλλον

Περίπου πριν από 30 χρόνια άρχισε η τακτική χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος στην πορεία συνέβαλε στο μετασχηματισμό της κοινωνίας και του τρόπου ζωής μας.

Του ΚΩΣΤΑ ΣΙΑΜΕΛΗ
R2unit@hotmail.com
Με έμπνευση αυτό το ορόσημο η εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας υπολογιστών Kaspersky Lab παρουσιάζει τις προβλέψεις της για το μέλλον, ποια θα είναι η εξέλιξη τεχνολογιών πληροφορικής και ποιες θα είναι οι αλλαγές στη ζωή μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα του 2045, δηλαδή σε 30 χρόνια από σήμερα.
“Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι το τοπίο σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο είναι σαφές ότι κάθε χρόνο οι τεχνολογίες μας θα γίνονται ακόμη πιο έξυπνες και οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να συμβαδίζουν με αυτές. Οπωσδήποτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε νέας προόδου στον τομέα της Πληροφορικής για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς”, πιστεύει ο Alexander Gostev, Chief Security Expert της Kaspersky Lab, και υπογραμμίζει: “Αλλά, όπως κι αν μοιάζει ο κόσμος μας σε 30 χρόνια, πρέπει να αρχίσουμε να βελτιώνουμε την άνεση, την ασφάλεια και την ευημερία μας από τώρα. Η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο και είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι μας, αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για καλό ή κακό σκοπό”.

“ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ”
Είναι πιθανό ο παγκόσμιος πληθυσμός να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ανθρώπων και δισεκατομμύρια ρομπότ, με τα τελευταία να κάνουν σχεδόν όλες τις δουλειές ρουτίνας ή τις βαριές εργασίες. Οι άνθρωποι θα εργάζονται για τη βελτίωση του λογισμικού των ρομπότ και η βιομηχανία της Πληροφορικής θα αποτελεί το “σπίτι” των εταιρειών που αναπτύσσουν προγράμματα για ρομπότ, όπως γίνεται περίπου στις μέρες μας με τις εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, τις οποίες οι χρήστες “κατεβάζουν” (download) και εγκαθιστούν. Σε κάποιο βαθμό τα όρια μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα γίνουν θολά. Στις μεταμοσχεύσεις θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά ελεγχόμενα τεχνητά όργανα και η προσθετική μελών θα αποτελεί ρουτίνα στη χειρουργική διαδικασία. Νανορομπότ θα “ταξιδεύουν” βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα για την έγχυση φαρμάκων σε ασθενή κύτταρα ή για την εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων. Ειδικά εγκατεστημένοι αισθητήρες θα παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων και θα μεταφέρουν τα ευρήματά τους σε “Διαδικτυακές αποθήκες δεδομένων”, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί. Όλα αυτά λογικά ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Επιπλέον οι άνθρωποι θα ζουν σε έξυπνα σπίτια, όπου οι περισσότερες λειτουργίες θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Το λογισμικό που θα τρέχει το σπίτι θα φροντίζει για την κατανάλωση και την αναπλήρωση ενέργειας, νερού, τροφίμων και προμηθειών. Η μόνη ανησυχία των κατοίκων θα είναι να εξασφαλίσουν αρκετά χρήματα στην τράπεζα, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Τα ψηφιακά μας alter ego θα πάρουν πλήρη μορφή μέσα σε μία ενιαία παγκόσμια υποδομή, ικανή να αυτορυθμίζεται και η οποία θα ασχολείται με τη διαχείριση της ζωής στον πλανήτη. Οι πιο ενεργοί και αποτελεσματικοί χρήστες θα κερδίζουν δικαιώματα συντονιστή. Το σύστημα θα προσανατολίζεται στην κατανομή των πόρων μεταξύ των ανθρώπων, στην πρόληψη των ενόπλων συγκρούσεων και σε άλλες ανθρωπιστικές δράσεις.
Δεν θα είναι μόνον οι δουλειές ρουτίνας που θα περάσουν στην Ιστορία, καθώς η παραγωγή συγκεκριμένων ειδών δεν θα είναι πλέον αναγκαία. Αντιθέτως τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε, από είδη οικιακής και καθημερινής χρήσης μέχρι δομικά υλικά για το σπίτι του μέλλοντος.
Μπορεί η έκρηξη της Πληροφορικής να οφείλεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά το 2045 μάλλον θα τους βλέπουμε μόνον σε μουσεία. Για την ακρίβεια δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ένα συγκεκριμένο εργαλείο για την επεξεργασία δεδομένων (ηλεκτρονικός υπολογιστής). Θα αναπτυχθεί ακόμη μία μεγαλύτερη γκάμα έξυπνων φορητών συσκευών, οι οποίες θα αναλάβουν σταδιακά την εκτέλεση των λειτουργιών των σημερινών υπολογιστών. Για παράδειγμα η χρηματοοικονομική ανάλυση θα μπορεί να γίνεται από έναν διακομιστή (server) με τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων και όχι από έναν λογιστή, που θα χρησιμοποιεί έναν προσωπικό υπολογιστή.

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Δεν θα είναι όλοι ενθουσιασμένοι με το νέο ψηφιακό κόσμο. Είναι πιθανόν ορισμένοι να αντιταχθούν στην ανάπτυξη των έξυπνων σπιτιών, στον αυτοματοποιημένο τρόπο ζωής και στα ρομπότ. Η αντίθεση προς τις εξελίξεις της Πληροφορικής θα οδηγήσει κάποιους στην αποφυγή χρήσης έξυπνων συστημάτων, συσκευών και ρομπότ για ορισμένους τύπους εργασιών. Αυτό μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ψηφιακή ταυτότητα. Να ζουν δηλαδή στο “κυβερνοπεριθώριο”.