Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Συμφώνησαν Βαρουφάκης και Σαπέν: Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της Ελλάδας με την Ευρώπη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη θέλει η Ελλάδα είπε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εξηγώντας ότι στόχος είναι να καθίσουν με τον Β. Σόιμπλε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού έχοντας απέναντί τους τα κοινά προβλήματα της Ένωσης.
Δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα της Ευρώπης και παραδέχθηκε ότι κανείς δεν έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη.
ο κ. Βαρουφάκης διεμήνυσε ότι «σήμερα κάτσαμε στην ίδια πλευρά της διαπραγμάτευσης και βάλαμε τα προβλήματα απέναντι.
Προανήγγειλε ταξίδια σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Από το Βερολίνο και τη Λισαβώνα, μέχρι τη Μαδρίτη και την Μπρατισλάβα.Παράλληλα τόνισε ότι θα επισκεφθεί τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ενώ θα συνομιλήσει και με την Κομισιόν.
"Δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, είμαστε απελπισμένοι λόγω των πληρωμών που έρχονται, όμως τα προηγούμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δάνεια και όπως είπα στον κ. Σαπέν μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούμε την επόμενη δόσηκαι δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε και να βάλουμε τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του τραπεζιοού, έτσι και αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει και θέλουμε να προχωρσήουμε με νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης", σημείωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ευρώ πρέπει να είναι αμετάκλητο όχι επειδή το λένε οι συνθήκες αλλά επειδώ χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοναδικό νόμισμα ενώ επισήμανε ότι στο Παρίσι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πει οτι θέλει πρώτα να ακολουθήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας
"Η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι δέχθηκε πρόταση από τον Β. Σόιμπλε μετά τις εκλογές που έλεγε ότι ανυπομονεί να συναντηθούν στην πρώτη ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πνευματικά σπίτια της Ευρώπης.
"Χωρίς Ελλάδα ή Γερμανία δεν υπάρχει Ευρώπη", τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως "όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομεύει το πνεύμα με το ιοποίο ήρθαμε εδώ σήμερα".
Για την ανάγκης σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης μίλησε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ νωρίτερα.
"Είναι ευθύνη λοιπόν τώρα της Ελλάδας μέσα στις επόμενες μέρες γιατί τα πράγματα είναι επείγοντα να διασφαλίσει ότι οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει.
Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης", υπογράμμισε.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, είπε ακόμη: "Όταν μια χώρα έχει χρέος ύψους 175% του ΑΕΠ, αυτό είναι κάτι επώδυνο. Οι Έλληνες ανησυχούν για το βάρος αυτό και ψάχνουν τρόπους ώστε να είναι λιγότερο επαχθές το βάρος αυτό". Στη συνέχεια ο Μισέλ Σαπέν αναφέρθηκε στο "καυτό" ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα είπε πως το χρέος είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά παραμένει ένα θέμα μεταξύ και άλλων σημαντικών ζητημάτων, η συζήτηση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο που θα εξετάζει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις και την έκφραση από την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.


"Η"