Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΗΠΑ Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Ρωσία

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τις σχέσεις σύγκρουσης με την ευρωζώνη, και δη με τη Γερμανία, είναι αξιοσημείωτο, τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο σε επίπεδο αναλυτών και μέσων ενημέρωσης.


Του Μπάμπη Μπίκα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις, τα σχόλια και τα δημοσιεύματα που δείχνουν μια συγκατάβαση στο ελληνικό δράμα, προτείνουν λύσεις ελάφρυνσης της ελληνικής οικονομικής κατάστασης και καταφέρονται ιδίως κατά της γερμανικής πολιτικής και του Βερολίνου.
Το πιο εντυπωσιακό από τα δημοσιεύματα είναι το άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος παραλληλίζει τον ρόλο της Ευρώπης και της Αθήνας με της αρχαίας Ρώμης και της Καρχηδόνας αντιστοίχως, υπό τον ενδεικτικό τίτλο: «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί». Ο τίτλος παραπέμπει στη φράση του ρωμαίου πολιτικού Κάτωνα «Carthago delenda est» (η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί), με την οποία προέτρεπε τη σύγκλητο να καταστρέψει τη μεγάλη αντίπαλο της Ρώμης.
Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι δημοσιευμάτων-άρθρων σε άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως: «Το ελαττωματικό σχέδιο Β για την Ελλάδα» (Wall Street Journal), «Η βλακώδης αυστηρότητα της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα» (Bloomberg), «Ο εκφοβισμός στην Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει» (New York Times). Οι New York Times σε άλλο άρθρο τους ζητούν «Να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χώρος ελιγμών», ενώ το CNBC σημειώνει ότι «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ».
Ιδιαίτερα όμως θα αναφερθούμε σε δύο δημοσιεύματα με γεωπολιτική ανάλυση: το ένα του πρακτορείου οικονομικών θεμάτων Bloomberg και το άλλο στο δίκτυο CNBC.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ», αναφέρει συγκεκριμένα σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, ο πρόεδρος της οικονομικής εταιρείας ερευνών MSI Global Μάικλ Ιβάνοβιτς, υποστηρίζοντας ότι «πέραν της λιτότητας που δρα κατά της επιστροφής της ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία».
Σε άλλο σημείο το άρθρο τονίζει ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα κατανόησε βεβαίως ότι αυτά αποτελούν συνέπειες της επιβολής μιας δημοσιονομικής πολιτικής στις υφεσιακές οικονομίες της ευρωζώνης. Όπως είχε παρατηρήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν έντονα ανήσυχος για τις πολιτικές του Βερολίνου, καθώς θα οδηγούσαν σε κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολύτιμη για τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό βιώνουμε σήμερα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα έναν ανοιχτό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μια ταχεία ενδυνάμωση της κινεζικής επιρροής στην Ασία και στον Ειρηνικό».
O Μάικλ Ιβάνοβιτς αναφέρει ότι η Ελλάδα, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σήμερα στα χέρια μιας συμμαχίας της οποίας ηγείται ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί χώρα ιδιαίτερης σημασίας ως στρατηγικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο όπου μια αυταρχική Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ Ρωσία και Κίνα διευθύνουν τον Shanghai Cooperation Organization. Η Ουάσιγκτον κατανοεί επίσης ότι αν ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε καταρχήν να οδηγηθεί περισσότερο στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και στις προσπάθειες της Κίνας να ολοκληρώσει τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρώπη, μέσω των επενδύσεων στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των σιδηροδρόμων που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ουγγαρία, μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Καταλήγοντας η ανάλυση υπογραμμίζει ότι ένα άλλο ζήτημα είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη την επομένη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς κάποιες παγωμένες διενέξεις μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Οι νεοσυντηρητικοί, που συνωθούνται γύρω από τη μη ανακοινωθείσα ακόμη προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, έχουν ήδη βγάλει τα μαχαίρια από τις θήκες τους, έτοιμοι να ενισχύσουν την Ατλαντική Συμμαχία ως τον πυλώνα της νέας παγκόσμιας τάξης.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις», αναφέρεται σε δημοσίευμα-ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Όπως επισημαίνεται: «Με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται».
Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι ο Πούτιν, που έχει εδραιώσει την εξουσία του στη γειτονική Μαύρη Θάλασσα με την περσινή προσάρτηση της Κριμαίας, φλερτάρει με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι σχετικά με το αίτημα του Τσίπρα για παραχωρήσεις ως προς το χρέος της χώρας. Ο ρώσος ηγέτης έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τσίπρα στις 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις εκλογές, προσφέροντας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ έφθασαν μία ημέρα αργότερα, με την υπενθύμιση της «μεγάλης ευθύνης» προς τον νέο πρωθυπουργό.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ Αναρωτιούνται ποιος είναι πιο επικίνδυνος για αυτούς: ο Πούτιν ή ο Τσίπρας

Ο Ρώσος ή ο Έλληνας είναι πιο επικίνδυνος για μας; Αυτόν το τίτλο είχε την παραμονή του Eurogroup η γερμανική λαϊκιστική δεξιά εφημερίδα Bild, ανάμεσα στις φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης (όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας) έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για μια πιθανή προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ το Βερολίνο επεξεργάζεται αλλαγή του δόγματος στρατηγικής ασφάλειας, επικεντρώνοντας περισσότερο στη Ρωσία.

"Μ"