Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και των όσων ανεδαφικών αναμένεται να εκφωνηθούν από το βήμα της Βουλής, επισημαίνω μια πληροφορία της προηγούμενης εβδομάδας που προφανώς πέρασε απαρατήρητη.
Στις 29 Νοεμβρίου, λοιπόν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο έδωσε εντολή για περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ανακοίνωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνάντησής του με εργαζόμενους και… τα σκυλιά δεμένα!
Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει τις ποσοστώσεις της παραγωγής του, προκαλώντας την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαπιστώθηκε δηλαδή μια κρίση που επηρεάζει την Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η εθνική της οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τα έσοδα του πετρελαίου, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 96% των κερδών της σε συνάλλαγμα.
Και βέβαια, ουδείς διανοήθηκε να διαμαρτυρηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτε, δεν υπάρχει κρίση, η χώρα έχει αρκετά αποθέματα για να αποφύγει τις περικοπές και άλλα τέτοια ωραία.
Η χώρα πλήττεται ήδη από την οικονομική ύφεση, το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου και την έλλειψη βασικών αγαθών και η πτώση της τιμής του πετρελαίου την έχει φέρει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.
Ακριβώς στις 29 Νοεμβρίου, η τιμή που πουλά το πετρέλαιο της η Βενεζουέλα έπιασε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς υποχώρησε στα 68,08 δολάρια ανά βαρέλι.
Βέβαια, ο Μαδούρο έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν περικοπές και στους μισθούς των κυβερνητικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου και του δικού του.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες περικοπές, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την δημιουργία μιας επιτροπής που θα προτείνει περικοπές των δημοσίων δαπανών.
«Η εν λόγω επιτροπή πρόκειται να πάρει τσεκούρι και να κόψει όπου πρέπει», είπε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Για να προσθέσει: «Η ολιγαρχία πιστεύει ότι είναι καιρός να νικήσει την Μπολιβαριανή επανάσταση. Το έχω ξαναπεί. Είμαστε σε συνθήκες που αντέχουμε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Όλα αυτά, την ώρα που στις φυλακές Ουριμπάνα, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, 35 κρατούμενοι έχαναν τη ζωή τους από υπερβολική δόση φαρμάκων, καθώς εισέβαλαν στο φαρμακείο της φυλακής και κατάπιαν καθαρό οινόπνευμα σε συνδυασμό με αντιβιοτικά και φάρμακα για την υπέρταση και την επιληψία, ενώ βρίσκονταν σε απεργία πείνας.
Αιτία της εξέγερσης, οι απάνθρωπες συνθήκες στο σωφρονιστικό αυτό κατάστημα αλλά και ότι, όπως τόνιζαν, το προσωπικό της φυλακής διέπραττε συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με περιστατικά διαφθοράς και βίας.
Το επεισόδιο αυτό ήταν το δεύτερο ιδιαίτερα σοβαρό στη συγκεκριμένη φυλακή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μετά τον θάνατο, τον Ιανουάριο του 2013, συνολικά 58 κρατουμένων επίσης κατά τη διάρκεια εξέγερσης.
Η συγκεκριμένη φυλακή έχει ονομαστική χωρητικότητα 850 κρατουμένων, αλλά «φιλοξενεί» 3.700 ανθρώπους.
Το σωφρονιστικό σύστημα στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, με τους φυλακισμένους να καταγγέλλουν συχνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρούσματα διαφθοράς και βίας από μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, υπάρχουν τρεις φορές περισσότεροι κρατούμενοι από ό,τι διαθέσιμες θέσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές πάνω από 16.000 κρατούμενοι.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2014, έχασαν τη ζωή τους 150 άτομα.
Οι φυλακές της Βενεζουέλας είναι διαβόητες για τις μάχες μεταξύ των συμμοριών, τις ταραχές και την ευρεία πρόσβαση σε ναρκωτικά και όπλα.
Φαντάζομαι ότι κάποιοι εγχώριοι θαυμαστές της Μπολιβαριανής Επανάστασης θα πρέπει να αισθάνονται άβολα αυτόν τον καιρό…
Εκτός και αν στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία επιτρέπονται τα πάντα…