Ισχυρές πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα προκειμένου να αλλάξει νομοθετικά το πλαίσιο δράσης των σωματείων και συνδικάτων και, κυρίως, της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να ζητούν την επιβολή των πιο σκληρών διατάξεων, όπως για παράδειγμα η λήψη απόφασης για απεργία να λαμβάνεται μόνο με απόλυτη πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευσης των μελών μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου, κάτι που ισχύει μόνο στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναζητεί πλέον "ένα δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ της πραγματικής ανάγκης για καθιέρωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα, των πιέσεων της τρόικας να εφαρμοστούν στη χώρα οι πιο «σκληρές» πολιτικές που ισχύουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία και των έντονων αντιδράσεων όχι μόνο των συνδικάτων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου".
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης ανέθεσε ήδη σε δικηγορικό γραφείο τη διεξαγωγή μελέτης σε τουλάχιστον δέκα χώρες της Ε.Ε., την οποία παρέδωσε ήδη στους εκπροσώπους της τρόικας. Παράλληλα, πριν ακόμη επισκεφθεί το Παρίσι, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) ώστε να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας διεξαγωγής διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας. Ο ίδιος, πάντως, έχει παραδεχθεί ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε αυτονόητα θέματα, όπως η αλλαγή ενός ξεπερασμένου πλαισίου, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
"Η"