Καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του Δημοσίου έφερε η απογραφή των συνταξιούχων που ολοκλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Διαπιστώθηκε ότι συγγενείς ή κληρονόμοι 3.423 θανόντων σκαρφίστηκαν χίλιους δυο τρόπους για να συνεχίσουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις και καρπώθηκαν συνολικά 64,4 εκατ. ευρώ.
Αλλαζαν το όνομα του δικαιούχου για να συνεχίζονται οι καταβολές, άνοιγαν νέους λογαριασμούς σε πεθαμένους, χήρες και άγαμες θυγατέρες δεν δήλωναν ποτέ τους γάμους τους στο ληξιαρχείο για να μη χάσουν συντάξεις, υπέβαλλαν φορολογική δήλωση ακόμη και 22 χρόνια μετά τον θάνατο συνταξιούχων. Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που ήλθαν στο φως.
Μεταξύ όσων έχουν εντοπιστεί και σύντομα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απάτη κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα είναι παιδιά στρατιωτικών, η κόρη ενός ανώτατου δικαστικού, ο γιος ενός ιερέα, ενώ το υπουργείο αναζητεί εδώ και δύο χρόνια τη χήρα παλαιού βουλευτή για να εξακριβώσει αν μέχρι το 2012 λάμβανε νόμιμα τη σύνταξή του.
Είναι ενδεικτικό πως προχθές συνελήφθη 64χρονη φιλόλογος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης γιατί εισέπραττε επί έξι χρόνια τη σύνταξη της θείας της που είχε φύγει από τη ζωή. Συνολικά σήκωσε από τον λογαριασμό της 33.142 ευρώ.
Οπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τα 64,4 εκατ. ευρώ έχουν ανακτηθεί τα 42,2 εκατ. ευρώ και πλέον με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών αναζητούνται τα υπόλοιπα 22,2 εκατ. ευρώ. Από την αναστολή πληρωμής των συντάξεων «μαϊμού», το όφελος για τα δημόσια ταμεία σε μηνιαία βάση φθάνει το 1,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί πως τρεις υπάλληλοι του υπουργείου εισέπρατταν σε προσωπικούς λογαριασμούς συντάξεις θανόντων, καθώς δεν είχαν περάσει στο σύστημα τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Και για τους τρεις έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, ενώ ένας έχει ήδη προφυλακισθεί.
Πιο αναλυτικά, με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:
• Ο τελικός αριθμός των μη απογραφέντων συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανέρχεται σήμερα στα 385 άτομα, από 2.798 που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2012. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ανασταλεί ούτως ή άλλως η χορήγηση σύνταξης από τον Σεπτέμβριο του 2012.
• Συνολικά μέσω της απογραφής, και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η Υπηρεσία Συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.
• Από τον έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ, που έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές λόγω:
• Μη αναγγελίας θανάτου, η οποία οφείλεται σε ενδεχόμενο δόλο, δεδομένου ότι οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις είχαν αναληφθεί και δεν βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θανόντων.
• Μη εύρεσης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, γιατί οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών και δεν κατέστη δυνατόν να αναληφθούν.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από 12 μήνες, ήδη διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012.
Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.
Σε άλλες περιπτώσεις, έχει οριστεί δικάσιμος.
Το 2018 θα γίνει η νέα καθολική απογραφή των συνταξιούχων.
Προκλητικές εισπράξεις συντάξεων
Επαιρνε 3.990 ευρώ τον μήνα
Κόρη δικαστικού άλλαξε ένα σύμφωνο στο επίθετο του θανόντος πατέρα της, ώστε να μην καταγραφεί ο θάνατός του και συνέχισε να παίρνει τη σύνταξή του, ύψους 3.990 ευρώ τον μήνα. Εισέπραξε 300.153 ευρώ. Μάλιστα είχε συνδέσει τον λογαριασμό του πατέρα της με τον δικό της και είχε δώσει στην τράπεζα πάγια εντολή αποπληρωμής του στεγαστικού της δανείου.
Δεν δήλωσε ποτέ τον θάνατο
Ιερέας απεβίωσε το 1999. Ο γιος του δεν το δήλωσε ποτέ στην υπηρεσία συντάξεων και συνέχισε να παίρνει τη σύνταξή του μέχρι το 2012 αποκομίζοντας συνολικά 147.000 ευρώ. Οταν έγινε έλεγχος στον λογαριασμό του προκειμένου το Δημόσιο να πάρει πίσω τα χρήματά του βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.
Μέσω ΕΛΤΑ και λογαριασμού
Δημόσιος υπάλληλος απεβίωσε το 1991 και έως το 1998 συγγενικό του πρόσωπο λάμβανε μέσω ΕΛΤΑ κανονικά τη σύνταξη. Τη χρονιά εκείνη έγινε υποχρεωτική η πληρωμή σύνταξης μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Το συγγενικό πρόσωπο άγνωστο πώς άνοιξε λογαριασμό στο όνομα του θανόντος και μπήκε συνδικαιούχος. Συνολικά εισέπραξε 236.000 ευρώ.
Χήρα με σύνταξη σε δεύτερο γάμο
Χήρα για 40 χρόνια λάμβανε παράνομα τη σύνταξη του θανόντος συζύγου της. Το 1969 πέθανε ο σύζυγός της και άρχισε να παίρνει μέρος της σύνταξής του. Ομως τρία χρόνια μετά ξαναπαντρεύτηκε αλλά προκειμένου να μη χάσει τη σύνταξη δεν δήλωσε ποτέ τον δεύτερό της γάμο. Ετσι από το 1972 και μέχρι το 2012 που έγινε η απογραφή εισέπραττε τη σύνταξη.
Αναζητείται χήρα πολιτικού
Σύζυγος πολιτικού δεν έχει εντοπιστεί από το 2012. Ο παλαιός βουλευτής έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και η γυναίκα του λάμβανε νομίμως τη σύνταξή του. Στην απογραφή που έγινε το 2012 δεν προσήλθε, ανεστάλη η πληρωμή της σύνταξης και έκτοτε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών την αναζητούν. Διαπίστωσαν ότι έχει να κάνει φορολογική δήλωση από το 2006, αλλά ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να πιστοποιήσουν αν είναι εν ζωή.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
"Εθνος"