Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Άγιο Όρος.
Και επομένως παρέλκει κάθε επιπλέον σχόλιο περί σιωπηράς παραμονής δεκαλέπτου μπροστά στο εικόνισμα του Άξιον Εστί, περί ολονυχτιών και συμμετοχών σε Όρθρους, περί φιλοσοφικών και θεολογικών αναλύσεων και άλλα τέτοια δείγματα ορθόδοξης νομιμοφροσύνης – σε αντιδιαστολή πάντα με τις επίσημες (προερχόμενες μάλιστα από συνοδό του βουλευτή) διακηρύξεις περί αθεΐας.
Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις (κάθε φορά).
Και επιπλέον, η Εκκλησία δίδει το δικαίωμα της μεταμελείας – της ειλικρινούς, βεβαίως, αλλά και αυτό είναι… άλλου παππά ευαγγέλιο.
Αν, ωστόσο, θέλουμε να αναζητήσουμε τους πραγματικούς λόγους όλων αυτών, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στην πρόσφατη προεκλογική ομιλία (23 Μαΐου)του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Τι είπε – ενθυμούμενος και πάλι τον Χαρίλαο Φλωράκη;
Μα ότι «η εκκλησία νάναι ορθόδοξη και όποιος θέλει ας ανάβει κερί».
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον «τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν κι’ ας πιστεύουν σε όποιον θεό θέλουν».
Οπότε, ο μόνος θεός εν προκειμένω, είναι η εξουσία.
Κατά τα λοιπά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει κάτι – όπως άλλωστε, διαρκούσης της επίσκεψης στην Αθωνική Πολιτεία, έσπευσε να δηλώσει ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος.
Όπως είπε, «εμείς το βλέπουμε (σ.σ. το Άγιο Όρος) στη διαχρονική του πολιτιστική και συμβολική διάσταση».
Ως προς τα υπόλοιπα, επιμένουν στον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στην εκ μέρους της Εκκλησίας ανάληψη της ευθύνης για μισθοδοσία των ιερωμένων, με την αξιοποίηση (νάτες οι… ιερές αποκρατικόποιήσεις) «σε ένα βαθμό» της περιουσίας της.
Βέβαια, όταν τα πράγματα στενεύουν, ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει πως και χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας θα κάνει και θα εξασφαλίσει τους μισθούς των ιερωμένων, διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλεγεί».
Σωστά, διότι πρέπει να δώσει και την υπόσχεση στους ιερείς ότι θα παίρνουν τον μισθό τους.
Και κατά περίπτωση, (βλέπε συμμετοχή του κόμματος στο Συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά», τον Ιανουάριο του 2013, στη Θεσσαλονίκη), πληροφορούμεθα και άλλες ιδέες, όπως την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους θρησκεύονται, ώστε να αντιμετωπίζονται τα έξοδα που δημιουργούνται λόγω της πίστης τους.
Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά περιελήφθησαν στις φιλοσοφικές και θεολογικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Περιβόλι της Παναγιάς – μεγάλη η Χάρη της αυτές τις μέρες που γιορτάζει.
Αλλά αν ναι, καλό θα ήταν να εκδοθούν τα… πρακτικά, να ενημερωθούμε και οι υπόλοιποι!