Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καθώς η αγωνία για τον αρχαιολογικό τάφο της Αμφίπολης κορυφώνεται, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται για άλλη μια φορά προς την Ελλάδα – αυτή τη φορά με θετικό πρόσημο.
Με την αρχαιολογική σκαπάνη να προχωρά με χειρουργική ακρίβεια, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά δίκτυα δημοσιεύουν και προβάλλουν το ένα ρεπορτάζ μετά το άλλο για την αναμενόμενη αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που φαίνεται ότι κρύβει αυτός ο μεγαλοπρεπής τάφος.
Ήδη, όπως έγινε γνωστό, φθάνει στην περιοχή συνεργείο του BBC, ενώ όλοι ελπίζουν να βρεθεί ασύλητος ο τάφος ή τουλάχιστον να υπάρχουν σ’ αυτόν ενδείξεις με μεγάλο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή, όλοι αντιλαμβάνονται πως μια τέτοια ανακάλυψη – κυρίως αν συνδέεται με πρόσωπα συγγενικά του Μεγαλέξανδρου – θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τη χώρα μας.
Ιστορικά, διότι θα αποτελέσει άλλη μια απάντηση στους Σκοπιανούς που συστηματικά καπηλεύονται το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας, δίνοντας νέα επιχειρήματα στην Ελλάδα στην υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων.
Οικονομικά, διότι η περιοχή θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό, σε μια εποχή που η χώρα μας το χρειάζεται όσο ποτέ – και οι αρχαίοι πρόγονοί μας εξακολουθούν να μας σώζουν.
Τις προάλλες, έγινε γνωστό από την ΕΛΣΤΑΤ ότι τον Απρίλιο του 2014 παρουσιάστηκε αύξηση των επισκεπτών των μουσείων μας κατά 11,9% και αύξηση των εισπράξεων κατά 33,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 – και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη ότι επί χρόνια βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον παραλογισμό να αυξάνουν οι επισκέψεις και να μειώνονται τα έσοδα.
Αύξηση είχαμε και στους αρχαιολογικούς χώρους, τόσο όσον αφορά στους επισκέπτες (25,2%), όσο και όσον αφορά στις εισπράξεις (29,2%).
Το ίδιο και στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2014, όπου είχαμε αύξηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 24,9% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 21,5%, ενώ την ίδια περίοδο παρατηρείται αύξηση κατά 12,6% στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση κατά 19% στις εισπράξεις.
Αυτά ως προς την οικονομική πλευρά και ως εδώ φαντάζομαι ότι συμφωνούμε όλοι – αν και διάβασα και κάποια άρθρα, όπου οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν πως καλώς μεν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, κακώς όμως (τους… τα χάλασε, όπως είπαν) αναφέρθηκε στην γη της Μακεδονίας μας!
Και βέβαια, υπήρξαν και εκείνοι (βουλευτές και αρθρογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ), που υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Αμφίπολη για να…αξιοποιήσει την επίσκεψή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ή για να… καλύψει το λάθος του ΕΝΦΙΑ.
Και μίλησαν για… ανυπόμονη επικοινωνιακή επίσκεψη!
Ευτυχώς πως τέτοιες φωνές (ανάμεσά τους και της Χ.Α.) υπήρξαν λίγες και σταμάτησαν μόλις έγινε αντιληπτό πως τέτοιες απόψεις αγγίζουν τα όρια του γελοίου και γυρίζουν μπούμερανγκ.
Και κυρίως, ευτυχώς που τέτοιες φωνές προκαλούν θυμηδία και στους ξένους – αν και καταδεικνύουν ότι το μικρόβιο του διχασμού παραμένει ζωντανό και όταν έχουμε να κάνουμε με τους επιφανείς νεκρούς παλαιότερων θυμάτων του πιο γνωστού και πιο καταστροφικού ελληνικού «αθλήματος».