Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ Νέο πλήγμα στα online κυκλώματα

Λαβράκια... ψάρεψε για ακόμα μία φορά η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Zeppelin» (Αερόπλοιο), που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Εντοπίστηκαν πέντε ύποπτοι για κατοχή και διαμοιρασμό αρχείων (εικόνες και βίντεο) παιδικής πορνογραφίας και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος παράνομων δεδομένων.

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Οι στοχευμένες και σε πανελλαδικό επίπεδο έρευνες και διαδικτυακές αναζητήσεις των ελλήνων... Ράμπο του ίντερνετ απέφεραν και πάλι καρπούς. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, στο πλαίσιο των οποίων κατασχέθηκαν συνολικά 19 σκληροί δίσκοι, φορητή συσκευή αποθήκευσης (usb stick) και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Ειδικότερα, στελέχη της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν διαδικτυακές αστυνομικές έρευνες μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System - Σύστημα Προστασίας των Παιδιών), οι οποίες στόχευαν στον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να εντοπιστούν ιδιαίτερα σημαντικές περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών από χρήστες του ίντερνετ, με βασικό κριτήριο τον αριθμό και το είδος των αρχείων που παρατηρήθηκε ότι διακινούνταν στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων.
Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι χρήστες εντός της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας 199 διαφορετικές IP διευθύνσεις που ανήκουν σε διάφορες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) που περιείχαν σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Ακολούθως, τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των ερευνών τέθηκαν υπ’ όψιν της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο διατάχθηκε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικτυακής αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή πέντε χρηστών - ιδιοκτητών συνδέσεων διαδικτύου και κατοίκων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία και με τη συνδρομή αστυνομικών της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα στον τόπο κατοικίας κύπριου υπηκόου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε σκληροί δίσκοι.
Επίσης, έρευνες σε σπίτια διεξήχθησαν σε περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα:
- Σε οικία 48χρονου ημεδαπού στους Αγίους Αναργύρους, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής.
- Σε οικία 37χρονου ημεδαπού στον Κορυδαλλό δεν βρέθηκε τίποτε σχετικό με την υπόθεση, ενώ για την περίπτωση αυτή διερευνάται η τυχόν εμπλοκή τρίτων προσώπων.
- Σε οικία 39χρονου ημεδαπού στον Χολαργό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 σκληροί δίσκοι και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης (usb stick).
- Σε οικία 43χρονου ημεδαπού στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι.
Στην τελευταία περίπτωση, ο 43χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Όσον αφορά τα κατασχεθέντα πειστήρια, θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.

FACEBOOK Συγχαίρει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η σημασία του παραγόμενου έργου της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πάταξη της παραβατικότητας στο ίντερνετ και τον εντοπισμό-σύλληψη των ενόχων ξεπερνά συχνά τα σύνορα της χώρας. Ενδεικτικά, τη μεγάλη επιτυχία της διεύθυνσης σε σχέση με τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού αναγνώρισε πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία-κολοσσός Facebook.
Σε ευχαριστήριο e-mail που απέστειλε το μεγαλύτερο παγκοσμίως μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι «το Lecpetex ήταν ένα ιδιαίτερα επίμονο κακόβουλο λογισμικό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλη Σφακιανάκη, και τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τη διερεύνηση αυτού του κακόβουλου λογισμικού».
Η αποστολή της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από τέσσερα τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του κυβερνοχώρου. H δομή της αποτελείται από:
- Το τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το οποίο ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα.
- Tο τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το οποίο ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης.
- Tο τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων, το οποίο ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
- Το τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το οποίο ασχολείται με την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων παραβίασης του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.