Ο Ιούνιος του 2014 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στη Γη από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή από το τέλος του 19ου αιώνα (1880).
Το ίδιο ιστορικό ρεκόρ είχε συμβεί και με τον φετινό μήνα Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Το "καυτό" δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου φέτος αποτελεί άλλη μια ένδειξη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια θερμοκρασία. Αν και σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, εκτός από την Ανταρκτική, υπήρξαν θερμοκρασιακά ρεκόρ.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στους 16,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για μήνα Ιούνιο, που είχε συμβεί τον αντίστοιχο μήνα του 1998. Η θερμοκρασία του φετινού Ιουνίου ήταν κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτόν τον μήνα.
Μάλιστα, ειδικά στους ωκεανούς, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί ρεκόρ όχι απλώς για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά για οποιονδήποτε μήνα του έτους, με άλλα λόγια ποτέ πριν τα νερά του πλανήτη δεν ήσαν τόσο ζεστά.
Στην πραγματικότητα, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, ιδίως του Ειρηνικού και του Ινδικού, είναι που ευθύνεται κυρίως για τα απανωτά ρεκόρ του Μαΐου και του Ιουνίου 2014.
Στην ξηρά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτόν τον μήνα, ενώ στη θάλασσα ήταν κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του περασμένου αιώνα.
Όλα τα μηνιαία ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας -και για τους 12 μήνες του έτους- έχουν σημειωθεί μετά το 1997 και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία. Εννέα από τους δέκα πιο ζεστούς Ιούνιους όλων των εποχών έχουν συμβεί κατά τον τρέχοντα 21ο αιώνα. Αντίθετα, όλα τα μηνιαία ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας έχουν υπάρξει πριν το 1917.
Εξάλλου, καθώς φαίνεται πολύ πιθανή η εμφάνιση φέτος ενός ακόμη φαινομένου «Ελ Νίνιο» (η υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία οδηγεί παραδοσιακά σε άνοδο της θερμοκρασίας της Γης), το 2014 συνολικά αναμένεται να αποδειχτεί ένα ιδιαίτερα ζεστό έτος. Ήδη το πρώτο εξάμηνο φέτος είναι το τρίτο θερμότερο εξάμηνο στην μετεωρολογική ιστορία, με την θερμοκρασία να είναι κατά 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτή την περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ