Η κάλπη των δημοτικών εκλογών επιφυλάσσει συχνά πολλές συγκινήσεις, απρόοπτα και εκπλήξεις. Απρόσμενες ανατροπές, ποσοστά-ρεκόρ, αναμετρήσεις ψήφο με ψήφο, ανάδειξη νέων προσώπων, μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις.
Είναι τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν γοητεία σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη και μονότονα επαναλαμβανόμενη εκλογική διαδικασία. Η «Θ» φωτίζει σήμερα τα πρόσωπα και τα γεγονότα τα οποία ξεχώρισαν και συζητήθηκαν στον βορειοελλαδικό χώρο, στη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 18ης και 25ης Μαΐου.
ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ Δήμαρχος βγαλμένος από το σινεμά
Η εκλογή του 33χρονου Νίκου Κουτσογιάννη στον δήμο Νάουσας θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, σαν κι αυτές που προβάλλονται στο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο καθιέρωσε ο ίδιος. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κουτσογιάννης γκρέμισε τον επί 12ετία δήμαρχο Τάσο Καραμπατζό συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 60,36% έναντι 39,64% του απερχόμενου δημάρχου, ο οποίος έλαβε μάλιστα 101 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο.
Ο κ. Κουτσογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα, όπου και επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Γνωστός, αρχικά στην τοπική κοινωνία και αργότερα στους ανά το πανελλήνιο σινεφίλ, έγινε μέσω του φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος πριν από μία δεκαετία. Αξιοποιώντας κρατικές επιχορηγήσεις, κυρίως επί ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου, αλλά και κοινοτικά κονδύλια, κατόρθωσε να βάλει τη Νάουσα στον εγχώριο κινηματογραφικό χάρτη. Όμως περισσότερο απ’ όλους αγκάλιασε το φεστιβάλ η τοπική κοινωνία. Δεκάδες εθελοντές συνδράμουν στη διοργάνωσή του, ενώ ο κόσμος της Νάουσας γεμίζει ασφυκτικά την κινηματογραφική αίθουσα σε όλες τις προβολές.
Παράλληλα με το φεστιβάλ, ο κ. Κουτσογιάννης προωθεί και τα τοπικά προϊόντα με αιχμή το κρασί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά την παρουσίαση του συνδυασμού του είχε στο πλευρό του τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ ο γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιος, συμμετείχε στην εννεαμελή συμβουλευτική επιτροπή του συνδυασμού.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, το πολιτικό στίγμα του οποίου βρίσκεται στον κεντροδεξιό χώρο, έχει θέσει ως βασικό στόχο του την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Κατά την προεκλογική περίοδο άφησε να εννοηθεί ότι ίσως δεν διεκδικήσει δεύτερη θητεία καθώς ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, αφού εκπονεί παράλληλα το διδακτορικό του στο ΠΑΜΑΚ. Άλλωστε είναι ήδη κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και ιδρυτής της Νorth Greece Investments, εταιρείας συμβούλων και επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Το βαρύ φορτίο του νέου δημάρχου
Πολύ δύσκολο έργο έχει μπροστά του ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος, ο οποίος επικράτησε από τον πρώτο γύρο με 51,13% του Χρήστου Πάχτα, ο οποίος έλαβε 46,95%. Η εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και είχε λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Η συντριπτική πλειονότητα όσων είναι κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ψήφισαν τον κ. Μίχο, ο οποίος στα χωριά τα οποία τάσσονται κατά της επένδυσης έλαβε κοντά στο 70%, όσο ακριβώς και ο κ. Πάχτας στα χωριά που είναι υπέρ των μεταλλείων. Ωστόσο ο κ. Μίχος πήρε κρίσιμες ψήφους και από τα «πάνω χωριά», τα οποία ζουν από τα μεταλλεία. Τον ψήφισαν δηλαδή και πολίτες οι οποίοι είναι υπέρ της εξόρυξης χρυσού, χωρίς τις ψήφους των οποίων δεν θα είχε εκλεγεί δήμαρχος.
Ο κ. Μίχος έχει μπροστά του δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη αφορά την αποκατάσταση της ενότητας στην τοπική κοινωνία, η οποία έχει χωριστεί στα δύο. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ίδια την επένδυση. Είναι η αναζήτηση της χρυσής τομής -αν υπάρχει- η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας ώστε να διατηρηθούν οι περίπου χίλιες θέσεις εργασίας, χωρίς τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Το όνομα του συνδυασμού του κ. Μίχου είναι «Κίνημα Ανάπτυξης». Μένει να αποδειχθεί πώς ακριβώς εννοεί την ανάπτυξη ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη.
ΚΟΖΑΝΗ Εντυπωσιακή ανατροπή μετά 24 χρόνια
Από τις μεγαλύτερες ανατροπές στον δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν η εκλογή του 37χρονου Λευτέρη Ιωαννίδη στην Κοζάνη. Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όπου ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας απείχε είκοσι μονάδες από τον αντίπαλό του και μόλις έξι από το όριο του 50% (44,34% έναντι 24,81%), ελάχιστοι πόνταραν στην ανατροπή. Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά η κάλπη ανέδειξε δήμαρχο τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους κ. Ιωαννίδη με το εντυπωσιακό 57,38% έναντι 42,62% του κ. Μαλούτα, ο οποίος έλαβε μάλιστα περίπου 2.500 ψήφους λιγότερες από την πρώτη Κυριακή! Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, το αποτέλεσμα αποτύπωσε τη βούληση του εκλογικού σώματος για αλλαγή στον δήμο Κοζάνης, ο οποίος διοικείται από την ίδια παράταξη (του Πάρι Κουκουλόπουλου) περίπου 24 χρόνια.
Ο νέος δήμαρχος Κοζάνης είναι στέλεχος του οικολογικού κινήματος. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους το 2007 και το 2009 και ένα χρόνο μετά έθεσε υποψηφιότητα στον δήμο Κοζάνης λαμβάνοντας μόλις 6,56%. Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής αλλά εδώ και πολλά χρόνια κατοικεί στο Μαυροδένδρι Κοζάνης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Oργανώσεων (ΤΕΙ Μεσολογγίου) και διατηρεί επιχείρηση ιατρικών ειδών.
ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ Επανεκλογή με... καθεστωτικό ποσοστό
Επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή επιτυγχάνοντας το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά: 80,86%. Κι όμως, πριν από τριάμισι χρόνια χρειάστηκε και δεύτερο γύρο προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος στη Σιθωνία. Ο Γιάννης Τζίτζιος είναι παλιά καραβάνα στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που τυγχάνει τόσο καθολικής επιδοκιμασίας. Δήμαρχος εξελέγη πρώτη φορά στον, καποδιστριακό τότε, δήμο Σιθωνίας το 1998. Επανεξελέγη το 2002, έκανε ένα διάλειμμα το 2006 μεταπηδώντας στη νομαρχία Χαλκιδικής όπου διετέλεσε αντινομάρχης και επανήλθε στον δήμο το 2010, για να επανεκλεγεί στις 18 Μαΐου για την τέταρτη δημαρχιακή θητεία του.
Πού αποδίδει το ποσοστό-ρεκόρ με το οποίο επανεξελέγη; «Στη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, στο ότι δεν καβαλήσαμε το καλάμι, ήμασταν ταπεινοί και κοντά στον πολίτη, και φυσικά κάναμε έργο. Απόδειξη το ότι απορροφήσαμε από το ΕΣΠΑ το ποσό-ρεκόρ των 120 εκατ. ευρώ», επισημαίνει. Όλα αυτά, κατά τον κ. Τζίτζιο, έφεραν την καθολική αναγνώριση, γεγονός που αποτυπώθηκε αυτή τη φορά και στον συνδυασμό του, ο οποίος ήταν εξαιρετικά διευρυμένος σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε φέτος συμμετείχαν στις εκλογές μόλις τρεις συνδυασμοί έναντι έξι το 2010. Όσον αφορά τις προτεραιότητες για τη νέα δημοτική περίοδο, ο επανεκλεγείς δήμαρχος θεωρεί ότι προέχει η οικονομική ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει δουλειές για όλους και η οικονομική αυτοτέλεια του δήμου.
ΚΑΒΑΛΑ Ήρθε η ώρα για την πρώτη γυναίκα δήμαρχο
Είναι μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες δημάρχους, μεταξύ των 325 που ανέδειξε η κάλπη στις 18 και 25 Μαΐου. Η Δήμητρα Τσανάκα είναι ωστόσο η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Καβάλα, η οποία κατόρθωσε να επικρατήσει μεταξύ των υπόλοιπων επτά αντιπάλων της, εκτοπίζοντας τον επί οκταετία δήμαρχο Κώστα Σιμιτσή. Πριν να κατακτήσει το ύπατο δημοτικό αξίωμα, η κυρία Τσανάκα είχε παρουσία για τρεις θητείες στο δημοτικό συμβούλιο, διατελέσασα και αντιδήμαρχος την περίοδο 2002-2006. Ενδιαμέσως, το 2009, δοκίμασε την τύχη της και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφια βουλευτίνα με τη Νέα Δημοκρατία, όμως παρότι συγκέντρωσε περίπου 8.000 σταυρούς, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί λόγω της ήττας του κόμματός της, το οποίο εξέλεξε έναν βουλευτή.
Η κυρία Τσανάκα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Καβάλα λόγω και της ιατρικής ιδιότητάς της, η οποία της επέτρεψε, όπως λέει η ίδια, να μπει σε πολλά σπίτια.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα από γονείς καπνεργάτες προσφυγικής καταγωγής. Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ και στη συνέχεια εργάστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Καβάλας και στην συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ και στο ιδιωτικό ιατρείο της. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας από το 1998 έως το 2000. Είναι μέλος σε πολλά σωματεία (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, Μέριμνα για το Παιδί κ.ά.).
ΣΕΡΡΕΣ Επανεκλογή-θρίλερ
Στις Σέρρες διεξήχθη η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο δήμαρχος αναδείχθηκε κυριολεκτικά στο 153ο εκλογικό τμήμα. Η κάλπη τελικώς χαμογέλασε στον νυν δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, ο οποίος επανεξελέγη τη δεύτερη Κυριακή με 19.016 ψήφους έναντι 19.003 του Στέφανου Φωτιάδη. Ο τελευταίος είχε δοκιμάσει και το 2010, αλλά τότε έχασε για λίγο πάλι την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, όπου εκεί πρωτοεκλέχθηκε δήμαρχος ο κ. Αγγελίδης επικρατώντας του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Μηλίδη με περίπου 60%. Ο κ. Αγγελίδης υπήρξε αρκετά επίμονος προκειμένου να επιτύχει στον στόχο του. Υποψηφιότητα για τον δήμο Σερρών έθεσε πρώτη φορά το μακρινό 2002 αλλά ήρθε τρίτος. Επανήλθε το 2006, οπότε κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο, όπου όμως έχασε από τον γαλάζιο υποψήφιο Γιάννη Βλάχο. Τελικώς η τρίτη φορά, το 2010, απεδείχθη και η τυχερή του, τύχη η οποία δεν τον εγκατέλειψε ούτε την περασμένη Κυριακή.
Μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση έχει και ο κ. Φωτιάδης. Εξελέγη πρώτη φορά το 1994 πρόεδρος της κοινότητας Λευκώνα, το 1998 και το 2002 εξελέγη δύο φορές δήμαρχος στον καποδιστριακό πλέον δήμο Λευκώνα και το 2006 έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τη νομαρχία Σερρών. Ωστόσο απέτυχε δύο φορές να εκλεγεί δήμαρχος Σερρών. Σημαντικό ρόλο πάντως στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξαν τόσο η αύξηση της αποχής κατά περίπου τρεις μονάδες όσο και η αύξηση του ποσοστού για τα άκυρα και λευκά, το οποίο από το 2,9% του πρώτου γύρου εκτινάχθηκε λίγο πάνω από το 10%.
Τα ρεκόρ των Θεσσαλονικέων
Ξεχωριστές επιδόσεις είχαν και αρκετοί Θεσσαλονικείς. Πρώτος και καλύτερος ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξελέγη για πέμπτη συνεχή θητεία, πάντα από την πρώτη Κυριακή, καταγράφοντας δύο ρεκόρ: αφενός αυξάνει διαρκώς το ποσοστό του και αφετέρου φέτος εξελέγη με το εντυπωσιακό 66,89%, υψηλότερο απ’ ό,τι το 2010 και το δέκατο υψηλότερο στην Ελλάδα. Στους διακριθέντες είναι ασφαλώς ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος επίσης εξελέγη για πέμπτη φορά με 64,27% στον πρώτο γύρο. Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε τρεις θητείες ως δήμαρχος Πανοράματος και το 2010 εξελέγη δήμαρχος στον καλλικρατικό δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Με εξαίρεση το 1998, όταν εξελέγη στον δεύτερο γύρο με μόλις 52 ψήφους διαφορά, σε όλες τις υπόλοιπες αναμετρήσεις κέρδισε από τον πρώτο γύρο με εντυπωσιακά ποσοστά που έφτασαν και το 79,20% (2002).
Στους ρέκορμαν είναι ασφαλώς και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος εξελέγη για έκτη φορά. Φέτος χρειάστηκε και δεύτερο γύρο, ωστόσο πέτυχε 63,48%. Ο κ. Δανιηλίδης διετέλεσε τέσσερις θητείες δήμαρχος Συκεών, όπου συνήθως εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή, και το 2010 εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος στον καλλικρατικό δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Ένα ξεχωριστό ρεκόρ κατέγραψε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος έλαβε στις εκλογές της 18ης Μαΐου 5.093 σταυρούς, επίδοση η οποία αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ συλλογής σταυρών. Σημειώνεται ότι ο πρωτεύσας στον δήμο Αθηναίων συγκέντρωσε λιγότερους από 2.000 σταυρούς, παρότι εκεί ψήφισαν περίπου 100.000 περισσότεροι ψηφοφόροι.