Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΙΚΑ: Ποιες εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από 1η Ιουλίου - Ολη η εγκύκλιος

ΙΚΑ: Ποιες εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από 1η Ιουλίου - Ολη η εγκύκλιοςΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Μειωμένες από 5,75% έως και 26,06% θα είναι, από την 1η Ιουλίου, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Τις μειώσεις που θα ισχύσουν σε εφαρμογή της απόφασης για την “ελάφρυνση” του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ. Με βάση την εγκύκλιο και το νόμο Βρούτση από την 1η Ιουλίου:

  1. Καταργούνται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων. Η κατάργηση των συγκεκριμένων εισφορών καταργεί και την καταβολή του “έξτρα” οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ και μόνο για φέτος προβλέπεται να δοθεί, για τελευταία φορά, το 50% της σχετικής παροχής στους περίπου 330.000 δικαιούχους. Καταργείται, ακόμη, η εισφορά 1% που κατέβαλε κάθε εργοδότης υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.
  2. Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46% ( 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης, 0,12% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας και η εισφορά του εργαζομένου στο 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας). Μειώνεται, τέλος, η εισφορά του εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα από 0,80% σε 0,25%.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Μετά τις μειώσεις - οι οποίες αυξάνουν αντίστοιχα το διαθέσιμο εισόδημα των εργοδοτών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργαζομένων κατά 1% - οι εισφορές διαμορφώνονται για τη μεγαλύτερη κατηγορία (μικτά ΕΤΕΑΜ) στο 40,06% από 43,96%. Η μείωση των εισφορών δίνει ένα πρόσθετο λόγο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εντείνει τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία “υπό την απειλή” του υψηλού προστίμου (έως 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο που εντοπίζεται) και με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα και να “καλυφθούν” οι απώλειες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ειδικά στον κλάδο των οικοδομών τα ασφάλιστρα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 79,84% από 84,46% (60,89% για τον εργοδότη και 18,95% για τον ασφαλισμένο) παρά τη μείωση, όπως φαίνεται στους πίνακες του ΙΚΑ με τα νέα ασφάλιστρα.