Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ “Πόλεμος” για την αύξηση συμμετοχής των ασθενών

Μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που διατίθενται στους ασφαλισμένους χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού.


Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, περιλαμβάνει περίπου 1.191 σκευάσματα, τα οποία διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.
Στο νέο κατάλογο έχουν προστεθεί περίπου 332 περισσότερα φάρμακα σε σύγκριση με τον αριθμό των φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Νοέμβριο. Κάποια από τα φάρμακα αυτά ανήκαν στην αρνητική λίστα, δηλαδή έτσι κι αλλιώς δεν αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και κάποια άλλα που ανήκαν στη θετική λίστα, δηλαδή αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.
Την ίδια στιγμή, φουντώνει η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργού Υγείας για το ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν και για την αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων, καθώς αυξήθηκε η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.
“Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των φαρμακοποιών -οι οποίοι κατά το υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτονται ‘συντεχνιακά’- για την αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ μετά την απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους, επιβεβαιώνονται πλήρως.
Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα πιο καλοπουλημένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αρχίζουν να αλλάζουν συσκευασία και να πωλούνται στην αγορά κατά 30%-40% ακριβότερα”, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και τονίζει πως “φαίνεται ότι το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υποσχόταν το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά, που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνο από τα φαρμακεία”.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έγινε και σε γνωστό αποσυμφορητικό.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυξήθηκε μεν η συμμετοχή στα πρωτότυπα σκευάσματα, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα γενόσημα που μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι.

Πληρώνουν και οι καρκινοπαθείς
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού, ακόμα και οι ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς βάζουν το χέρι στη τσέπη για τα φάρμακά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λετροζόλη, που αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα σκευάσματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι το πρωτότυπο με λιανική τιμή 70,59 ευρώ και 15 γενόσημα, εκ των οποίων το φθηνότερο κοστίζει 50,67 ευρώ (οι τιμές αφορούν ένα κουτί φαρμάκου που καλύπτει τη θεραπεία ενός μηνός).
Η ασφαλιστική τιμή είναι 41,38 ευρώ. Συνεπώς ο ασφαλισμένος καρκινοπαθής θα πρέπει να πληρώσει 9,29 ευρώ κατ’ ελάχιστον για ένα κουτί λετροζόλης, επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο (λιανική τιμή του φθηνότερου γενόσημου 50,67 ευρώ -ασφαλιστική τιμή 41,38 ευρώ = 9,29 ευρώ). Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά επί 5 έτη, συνεπώς το συνολικό κόστος που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος για το πρωτότυπο φτάνει τα 1.752,60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο τα 557,40 ευρώ.
Άλλο παράδειγμα είναι η γοσερελίνη, που επίσης αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη. Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης που κυκλοφορεί έχει λιανική τιμή 90,87 ευρώ, ενώ η ασφαλιστική τιμή είναι 75,76 ευρώ. Συνεπώς, η διαφορά που προκύπτει είναι 15,11 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου στην αγορά, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το ήμισυ της διαφοράς, δηλαδή 7,55 ευρώ.
Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 εβδομάδες κυκλοφορεί με λιανική τιμή 256,23 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 227,27 ευρώ. Άρα ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει 14,48 ευρώ το τρίμηνο. Η γοσερελίνη μπορεί να χορηγηθεί για 2 έτη, οπότε το συνολικό κόστος για τον ασφαλισμένο για το μηνιαίο σκεύασμα φθάνει τα 181,20 ευρώ.