Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πώς τίμησαν την Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο

Με εκδηλώσεις και πορείες τίμησαν την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς σε διάφορες χώρες του πλανήτη.


Στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες παραμένουν αντιμέτωπες με τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν πολιτικό χαρακτήρα λιγότερο από ένα μήνα από τις ευρωεκλογές.

Στη Γαλλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γιορτάσουν για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά διχασμένες, με τις διαφορές τους να επικεντρώνονται στο πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Στο Παρίσι το κόμμα της ακροδεξιάς Εθνικό Μέτωπο, το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιεί πορεία την Πρωτομαγιά για να τιμήσει την Ιωάννα της Λοραίνης ελπίζει σε μια «διαδήλωση ισχύος» καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιστώνεται με ένα ποσοστό 20- 25% στην πρόθεση ψήφου σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, που δειλά δειλά εξέρχεται του οικονομικού μαρασμού και παραμένει αντιμέτωπη με μια ανεργία ρεκόρ, οι πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους της Μαδρίτης και περισσότερων από 70 πόλεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων στη Γερμανία και κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Στην Τουρκία, με επεισόδια και τραυματισμούς σημαδεύτηκε η ημέρα της Πρωτομαγιάς, καθώς οι αστυνομικοί με δακρυγόνα και ρίψεις νερού διέλυσαν διαδηλωτές που πλησίασαν την πλατεία Ταξίμ για να πραγματοποιήσουν πορεία.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη γιορτή των Εργατών, ξαναρχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την ώρα που το αίσθημα του πατριωτισμού στη Ρωσία έχει ενταθεί από την ουκρανική κρίση.

«Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου», «ο Πούτιν έχει δίκιο» ανέφεραν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές μαζί με ρωσικές σημαίες και μπαλόνια λευκά, μπλε και κόκκινα, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, της οποίας ηγείτο ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο για πρώτη φορά από το 1991.

Με πολυάριθμα πλακάτ και ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων οι συμμετέχοντες γιόρτασαν την προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο στη Ρωσία, μετά τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το οποίο καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα.

Με πορείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αυξημένη ανεργία οι εργαζόμενοι της Κύπρου τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η αριστερή Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, (ΠΕΟ) και τουρκοκυπριακές συντεχνίες θα οργανώσουν το απόγευμα κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Λήδρας Πάλας και συνάντηση με την αντίστοιχη πορεία των τουρκοκυπριακών οργανώσεων σε γήπεδο στη νεκρή ζώνη.

Στην Πνομ Πνεχ της Καμπότζης αστυνομία οπλισμένη με γκλομπ διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας , η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Μαλαισία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κουάλα Λουμπούρ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου όπως επίσης εναντίον της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες όπως επίσης και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ ή ακόμη και στην Ταϊβάν όπου περισσότερο από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ταϊπέι διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους, καθώς και στη Νότια Αφρική.

Ethnos.gr