Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ο αγωγός φυσικού αερίου φέρνει 2.000 νέες θέσεις εργασίας

Μία θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης καταλαμβάνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα διασχίσει πέντε κομβικές περιφερειακές ενότητες, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.
Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

Στην περιοχή των Σερρών μάλιστα η διοίκηση της ΠΚΜ δρομολογεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης λόγω των έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας, όπου συναποφασίστηκε να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, καθώς η θέση όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η σημερινή θέση δεν γίνεται αποδεκτή από την περιφέρεια, κάτι που επισημάνθηκε στους ανθρώπους της εταιρείας. “Οι ίδιοι μάς δήλωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν, ακούνε τις ανησυχίες της κοινωνίας των Σερρών και συμφώνησαν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής εναλλακτικής λύσης”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, με σεβασμό στις ανησυχίες των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία τους. “Το αίτημα της κοινωνίας να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές ο σταθμός θα ικανοποιηθεί”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιώργος Μωυσιάδης τόνισε ότι η σημερινή θέση του σταθμού είναι πολύ κοντά σε οικισμούς και πυκνοκατοικημένες περιοχές, μεταξύ Νεοχωρίου και Νέου Σκοπού Σερρών. “Προτείναμε εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες όμως είχαν προβλήματα. Γι’ αυτό θα γίνουν νέες προτάσεις σχετικά με τη χωροθέτηση του σταθμού και θα αποφασίσει η επιτροπή”, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις για τη διέλευση του αγωγού από καλλιεργήσιμες και εύφορες περιοχές, ο κ. Μωυσιάδης υπογράμμισε πως, δεδομένου ότι το θέμα είναι οικονομικό και μόνον, αν επιτευχθεί συμφωνία στο ύψος των αποζημιώσεων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα του αγωγού φυσικού αερίου, ο Απ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι βάζει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ τόνισε ότι το έργο θα δημιουργήσει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. “Ζητήσαμε μάλιστα από την εταιρεία όλες οι προσλήψεις να προέλθουν από κατοίκους της περιοχής”, σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν πως οι εργασίες κατασκευής του αγωγού θα αρχίσουν το 2016 και θα ολοκληρωθούν το 2020, ενώ στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το 80% του αγωγού εντός Ε.Ε. (το 25% στην Κεντρική Μακεδονία).
Υπενθυμίζεται ότι ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και τη δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής θάλασσας, πρόκειται να διασχίσει τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και Πέλλας. Ο αγωγός έχει μήκος 543 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 224 χλμ. διαπερνούν τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Για το έργο έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.