Τρεις εφοριακοί καταδικάστηκαν για πρώτη φορά σε ισόβια για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις-μαϊμού στη Θεσσαλονίκη.
Του Κώστα Καντούρη
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε χθες την ανώτερη ποινή στους εφοριακούς για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ενώ με ισόβια για ηθική αυτουργία στην απιστία καταδικάστηκε και επιχειρηματίας που εισέπραξε διαδοχικά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλους τρεις εφοριακούς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε τα χρήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχαν τινάξει στον αέρα τα δημόσια ταμεία, καθώς καμία από τις επιχειρήσεις που εμφάνιζαν εξαγωγές για να πάρουν επιστροφή φόρου δεν είχαν ουσιαστική δραστηριότητα και όλα έγιναν με ψευδή παραστατικά. Από την άλλη, οι εφοριακοί δεν έκαναν ποτέ κανέναν έλεγχο στα παραστατικά, ούτε βέβαια στις έδρες των επιχειρήσεων, εγκρίνοντας τις επιστροφές φόρου εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών την περίοδο εκείνη.
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε ισόβια χθες στον πρώην προϊστάμενο της Α’ ΔΟΥ Ευστράτιο Βουργατζάκη, στην πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ Γεωργία Γεωργιάδου και στον επίσης προϊστάμενο του τμήματος αλλά και ελεγκτή Πρίαμο Τσάκουρη. Και οι τρεις είναι έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς έχουν επιβληθεί σε βάρος τους διαδοχικές ποινές δεκάδων χρόνων κάθειρξης για άλλες υποθέσεις παράνομων επιστροφών. Ενδεικτικό είναι πως οι τρεις έγκλειστοι εφοριακοί δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο και δικάστηκαν διά πληρεξουσίων δικηγόρων. Επίσης δεν εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας Χρήστος Κορομηνάς, ο οποίος επίσης δικάστηκε με πληρεξούσιο, όμως είναι ήδη φυγόδικος και για άλλες ποινές που έχουν επιβληθεί σε βάρος του.
Οι άλλοι τρεις εφοριακοί, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 4 χρόνων έως κάθειρξης 10 χρόνων, υπηρέτησαν ως ελεγκτές στην Α’ ΔΟΥ και άφησαν να εννοηθεί ότι παραπλανήθηκαν από συναδέλφους τους. Επίσης ισχυρίστηκαν πως η νομοθεσία τους επέτρεπε να μην κάνουν ενδελεχείς ελέγχους για τέτοιες επιχειρήσεις.
Η πρώτη ποινή των ισοβίων για το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών επιβλήθηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τον περσινό Ιούνιο στον επιχειρηματία Παναγιώτη Ταγταλίδη, ο οποίος κατηγορήθηκε σε εκείνη την υπόθεση ότι εισέπραξε παράνομα το ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών. Χαρακτηριστικό σε εκείνη τη δίκη ήταν ότι ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας, 73 χρόνων σήμερα, κατακεραύνωσε τους εφοριακούς υποστηρίζοντας πως “εισέπρατταν το 30% επί του συνόλου των επιστροφών”.
Η υπόθεση Ταγταλίδη ήταν αυτή από την οποία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών, σε έλεγχο που έγινε το 1999 από μέλη του ΣΔΟΕ. Όπως και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοιων επιχειρήσεων, στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι οι εφοριακοί έπαιρναν “μίζες” για να εγκρίνουν χωρίς δικαιολογητικά τις συγκεκριμένες επιστροφές. Πάντως ισχυρίστηκε ότι η δική του εταιρεία δεν ήταν “φάντασμα”, όπως πολλές άλλες στο σκάνδαλο των επιστροφών, αλλά λειτουργούσε κανονικά.
Στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης έχουν δικαστεί δεκάδες υποθέσεις που αφορούν “κομμάτια” του οικονομικού σκανδάλου, με κατηγορούμενους είτε ιδιοκτήτες εταιρειών είτε υποκρυπτόμενους ιδιοκτήτες, όπως όμως και εφοριακούς. Βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των επιστροφών είναι ο χαρακτηριζόμενος ως “λογιστής του ΦΠΑ” Νίκος Κασσιμάτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις του σκανδάλου
Το οικονομικό σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών μέχρι τώρα δεν έχει υπολογιστεί με ποιο ποσό, έστω κατά προσέγγιση, έχει ζημιώσει το δημόσιο. Όταν είχε αποκαλυφθεί η πρώτη υπόθεση, οι πρόχειροι υπολογισμοί των οικονομικών διωκτικών αρχών μιλούσαν για 20 δισ. δραχμές (στις αρχές του 2000), όμως από την περίοδο εκείνη τα ποσά που προέκυπταν από τους διαρκείς ελέγχους εκτόξευσαν τη ζημία.
Ο κατακερματισμός των υποθέσεων επιστροφών σε διαφορετικές δικογραφίες είχε συνέπεια να δικάζονται διαρκώς δικογραφίες μεμονωμένων επιστροφών ανά επιχείρηση και ανά χρήση. Άλλωστε τα πινάκια του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα σε εβδομαδιαία βάση με τέτοιες υποθέσεις.
Η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου το 1999 είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού από τους συνεχείς ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυπτε εμπλοκή δεκάδων εταιρειών στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες των οποίων εισέπρατταν τεράστια ποσά χωρίς να έχουν αναπτύξει καμία δραστηριότητα.
Οι περισσότερες εταιρείες στήθηκαν με σχεδιασμό για την είσπραξη αυτών των επιστροφών. Στα πορίσματα των διωκτικών αρχών αναφέρεται πως έφτανε να ενοικιαστεί ένα γραφείο, που μπορεί να μην είχε ρεύμα ούτε και τηλέφωνο, και με πλαστά πιστοποιητικά δηλώνονταν εξαγωγές και οι ιδιοκτήτες εισέπρατταν χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιώτες που ήταν στα “γρανάζια” του σχεδιασμού άνοιγαν εταιρείες σε ονόματα ηλικιωμένων, ανέργων, μέχρι και τοξικομανών, οι οποίοι εισέπρατταν μία μικρή αμοιβή, και ως υποκρυπτόμενοι κινούσαν όλο το κόλπο με τις επιστροφές.