Ράπισμα για την Ελλάδα είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε το ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα πολλοί προσπαθούν να υποβιβάσουν το θέμα της ονομασίας της γείτονος από διεθνές σε διμερές ζήτημα.
Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας το ψήφισμα που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της σοσιαλιστικής ομάδας Richard Howitt, όχι μόνον ζητά με επιτακτικό τρόπο την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για το ότι δεν προχωρά η διαδικασία.
Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, που κάνει λόγο για διμερές ζήτημα. Ειδικότερα αναφέρεται ότι οι ευρωβουλευτές «υποστηρίζουν πως τα διμερή ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτίμηση πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ζητούν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας, για να εδραιωθούν τριμερείς σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Σκοπίων».
ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, δήλωσε ότι «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που λειτουργεί ως εμπόδιο στην επιτάχυνση της διαδικασίας» αλλά «η εκπλήρωση και ο σεβασμός των γενικών κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώνουν […] όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη». Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Ελλάδας πως η ονομασία της ΠΓΔΜ δεν συνιστά διμερή διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αλλά «διεθνές εκκρεμές ζήτημα». «Πίσω από το όνομα υπάρχει ζήτημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου […] Αν υποθέταμε ότι λύνεται αύριο με έναν μαγικό τρόπο το ζήτημα του ονόματος, δεν θα σήμαινε ότι ξαφνικά έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τα κριτήρια ένταξης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο. Ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα «το οποίο είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία» και επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ονομάζονται Μακεδονία. Έλληνες ευρωβουλευτές, που καταψήφισαν το ψήφισμα, σχολίαζαν ότι «δεν είναι ισορροπημένο στο σύνολό του, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος». Όπως τόνιζαν, στο τελικό κείμενο για ακόμη μία αφαιρέθηκε ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, αλλά παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».
Τέλος να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε από την ολομέλεια και η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν τη λύση της σύνθετης ονομασίας, αλλά θέτει ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.
"Μακεδονία"