Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Επιχείρηση “Καθαρά Χέρια”

Στην τουριστική Ελλάδα περίπου 800.000 μερικώς χρησιμοποιημένα σαπούνια απορρίπτονται κάθε εβδομάδα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ξενοδοχεία.

Του Κώστα Σιαμέλη

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Καθαρά Χέρια” επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος της σπατάλης: Τα περισυλλέγει και, αφού τα μετατρέψει σε καινούργια, τα δωρίζει σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ειδικότερα με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης συλλέγονται τα υπολείμματα σαπουνιού από συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και έπειτα από ανακύκλωση και απολύμανση μετατρέπονται σε νέα σαπούνια, που προωθούνται σε άπορες οικογένειες, σχολεία, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, πρόσφυγες, θύματα φυσικών καταστροφών, οικισμούς Ρομά και προσεχώς σε φτωχά κράτη της Αφρικής και της Ασίας.
Οι μέχρι στιγμής τουριστικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται η οργάνωση “Καθαρά Χέρια” είναι τα Porto Carras Grand Resort (Porto Carras Meliton 5, Porto Carras Sithonia 5, Villa Galini), Grace (Σαντορίνη), Grace (Μύκονος), Chios Chandris (Χίος), Naiades (νομός Πέλλας), The Met (Θεσσαλονίκη) και τα επτά ξενοδοχεία της αλυσίδας Domotel (Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη, Xenia Volos στο Βόλο, Xenia Portaria στο Πήλιο, Agios Nikolaos στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, Neve στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, Arni στην Καρδίτσα και Mantania στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων).
Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης άρχισε το 2012 έχοντας διπλή αποστολή, τη μείωση των αποβλήτων και παράλληλα τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος αυτού του είδους στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς, καλώντας τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Το όραμα των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα δράσης είναι ένας κόσμος χωρίς ασθένειες και θανάτους λόγω της έλλειψης των βασικών ειδών υγιεινής. Η ΜΚΟ απευθύνεται σε κάθε πολίτη, φορέα και επιχείρηση που μπορεί να τείνει χείρα βοηθείας μέσω είτε εθελοντικής εργασίας είτε δωρεών και χορηγιών.
Η πιο πρόσφατη κοινωνική δράση έγινε πριν από λίγες ημέρες στο γηροκομείο της ενορίας Αγίου Αθανασίου στο Αρμένιο Λάρισας, όπου προσφέρθηκαν ποσότητες σαπουνιού.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η οργάνωση, η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σκοπεύει εντός του έτους να συνεισφέρει και εκτός των συνόρων. “Φέτος θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αποστολές σε χώρες που δοκιμάζονται σκληρά από την έλλειψη υποδομών και ειδών υγιεινής, όπως η Τυνησία, η Κένυα, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε”, είπε στη “ΜτΚ” ο Γιάννης Σμέρνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ιδέα για τη δημιουργία της ΜΚΟ “Καθαρά Χέρια” βασίστηκε στο γεγονός ότι σε περίοδο βαθιάς κρίσης και ύφεσης δεν υπάρχει ανάγκη μονάχα για τρόφιμα αλλά και για βασικά είδη υγιεινής: “Μία οργάνωση με ανάλογη δράση λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Η έδρα της οργάνωσης είναι στην Κω, ενώ γραφείο της λειτουργεί στη Φλώρινα, με στόχο να προσεγγίσει για συνεργασία ξενοδοχεία που ειδικεύονται στο χειμερινό τουρισμό. Παράλληλα προγραμματίζεται το άνοιγμα και τρίτου γραφείου στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα μέλη των “Καθαρών Χεριών” ανέρχονται σε δεκατρία άτομα, δεκάδες εθελοντές και ορισμένους ευαισθητοποιημένους σαπωνοποιούς. “Έχουμε θέσει ως στοίχημα να αυξήσουμε τον αριθμό των προσφερόμενων σαπουνιών από 200.000 σε 1 εκατ. ετησίως. Αυτήν την εποχή υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή από ξενοδοχεία της Κρήτης”, υπογράμμισε ο Γιάννης Σμέρνος και εξήγησε τη διαδικασία περισυλλογής, επεξεργασίας και αναδιανομής αναφέροντας: “Τοποθετούμε σε κάθε ξενοδοχείο έναν κάδο περισυλλογής. Στη συνέχεια παροτρύνουμε το προσωπικό του να εναποθέτει σε αυτόν τις χρησιμοποιημένες ποσότητες σαπουνιού. Όταν ο κάδος γεμίσει, μεταφέρεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου το σαπούνι γίνεται πρώτα σκόνη και στη συνέχεια πολτοποιείται και παίρνει τη μορφή πλάκας. Δείγματα τέλος αποστέλλονται για εξέταση στο Χημείο του Κράτους, όπου επιβεβαιώνεται η καταλληλότητα των σαπουνιών προς χρήση”.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ
Μερικά επίσημα στοιχεία που αποτέλεσαν κίνητρο για τα μέλη της ΜΚΟ “Καθαρά Χέρια” (www.cleanhands.gr):
- Περίπου 1,5 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο από το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
- H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, υπολογίζει ότι από το 2009 έως σήμερα 7 εκατ. παιδιά πέθαναν εξαιτίας νόσου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την κατάλληλη υγιεινή.
- Παιδιά κάτω των 5 ετών που πλένονται τακτικά με σαπούνι μειώνουν τον κίνδυνο πνευμονίας κατά 50%.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί ενεργά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, για να σωθούν ζωές.
- Τo πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ανέξοδος τρόπος για την πρόληψη πολλών ασθενειών.
- Στις χώρες του τρίτου κόσμου το πλύσιμο των χεριών πριν από τη γέννηση παιδιών μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 19%.
- Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα από διάρροια κατά 50%.
- Περίπου 800.000 μερικώς χρησιμοποιημένα σαπούνια απορρίπτονται κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 15η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα για το πλύσιμο των χεριών.