ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων με συντάξεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1.500 ευρώ τον μήνα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα «Ηλιος», με το οποίο υπάρχει μια πλήρης «ακτινογραφία» των συνταξιούχων στη χώρα μας, θα παρουσιάσει την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Την ίδια στιγμή 769 «νεκροί» έχουν κατορθώσει να εισπράττουν προνοιακά επιδόματα, ενώ σε 10.500 υπολογίζονται όσοι εισπράττουν χρήματα με... λάθος στοιχεία!
Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παίρνει και σύνταξη (καθώς με το ισχύον σύστημα δεν προβλέπονται περιορισμοί) και μάλιστα 14.326 άτομα εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να πυροδοτήσουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων.
Από την καταγραφή -που μόλις ολοκληρώθηκε- προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων φτάνει τους 164.106. Οσον αφορά στο μηνιαίο καταβαλλόμενο ποσό, αυτό ανέρχεται σε 55,2 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν την Τρίτη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηλιος», με το οποίο υπάρχει μια πλήρης «ακτινογραφία» των συνταξιούχων στη χώρα μας.
Μάλιστα ανάλογα στοιχεία θα δίνονται πλέον στη δημοσιότητα κάθε μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός Εργασίας θέλει να αντιμετωπίσει και τις τελευταίες νησίδες παραβατικότητας, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία -τα οποία σήμερα παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής»- υπάρχουν 48.729 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων οι οποίοι εισπράττουν παράλληλα και σύνταξη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σχεδόν 1.500 άτομα παίρνουν ταυτόχρονα προνοιακό επίδομα (που κατά μέσο όρο είναι 369,9 ευρώ) και μηνιαία σύνταξη που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτει πως προνοιακό επίδομα εισπράττουν: 18.770 συνταξιούχοι γήρατος (μηνιαίο ποσό 6,4 εκατομμύρια ευρώ), 6.679 συνταξιούχοι λόγω θανάτου (μηνιαίο ποσό 2,5 εκατομμύρια) και 22.590 δικαιούχοι συντάξεων λόγω αναπηρίας (8,7 εκατομμύρια) ενώ υπάρχουν και 690 περιπτώσεις που ακόμα εξετάζονται.
Μάλιστα οι συνταξιούχοι φαίνεται πως στην πράξη παίρνουν υψηλότερα προνοιακά επιδόματα από τους υπόλοιπους δικαιούχους. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει χαρακτηριστικά πως:
Κατά μέσο όρο το χορηγούμενο προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους διαμορφώνεται στα 369,9 ευρώ. Ειδικότερα το χορηγούμενο ποσό διαμορφώνεται στα 377,5 ευρώ για τους άντρες και στα 360,89 ευρώ για τις γυναίκες.
Οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων -που δεν εισπράττουν σύνταξη- παίρνουν κατά μέσο όρο 322,49 ευρώ. Συγκεκριμένα καταβάλλονται 295,54 ευρώ στις γυναίκες και 356,76 ευρώ στους άντρες (μέσος όρος).
Σημειώνεται πως σε έκθεση του ΟΟΣΑ -που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο- προτείνονται αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων και σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Για παράδειγμα στην έκθεση γίνεται αναφορά στη δημιουργία ενιαίου επιδόματος αναπηρίας με κατάργηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων. Επομένως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως τα κριτήρια χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων είναι ένα θέμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Δηλαδή το κατά πόσο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή ανάλογων οικονομικών ενισχύσεων.
Στοιχεία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπ. Εργασίας για την ηλικιακή κατανομή όσων εισπράττουν αυτή τη στιγμή προνοιακά επιδόματα. Συγκεκριμένα παρατηρείται πως το 29,5% περίπου των δικαιούχων που λαμβάνουν μόνο προνοιακά επιδόματα είναι ηλικίας έως και 25 ετών και το 35,7% κυμαίνεται μεταξύ 26 και 50 ετών.
Αντίστοιχα από την ανάλυση στοιχείων για τους συνταξιούχους/δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παρατηρείται πως το 20% είναι μεταξύ 26 έως 50 ετών. Παράλληλα το 22% είναι στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 66 και 75 ετών και το 23% είναι από 76 έως και 85 ετών. Από «κόσκινο» περνάνε και 10.500 περιπτώσεις, που οι δικαιούχοι εμφανίζονται στις καταστάσεις με λάθος στοιχεία του ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης). Στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις συντάξεις, δηλαδή η διακοπή καταβολής του επιδόματος έως ότου υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων (για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικούς δικαιούχους). Τέλος από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 769 θανόντες, για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και αναστολή των καταβολών. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί πως υπήρξε παραποίηση στοιχείων από επιτήδειους, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
"Εθνος"