Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Και άλλο παιδί αγνώστων γονέων σε οικισμό ρομά


Παιδί που είχε δηλωθεί ως γόνος οικογένειας ρομά από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι δικό της ύστερα από έλεγχο DNA. Η νέα υπόθεση βγήκε στο φως μετά την έρευνα της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης σε 3.000 φακέλους γεννήσεων για περιπτώσεις παρόμοιες με αυτές της μικρής Μαρίας που βρέθηκε σε οικισμό ρομά των Φαρσάλων.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ήδη στη συμπρωτεύουσα εξετάζονται ακόμη επτά περιπτώσεις, που χαρακτηρίζονται «ύποπτες». Η 4χρονη Χριστίνα ήδη φιλοξενείται σε ξενώνα του «Χαμόγελου του Παιδιού», όπως και η μικρή Μαρία από τα Φάρσαλα, και είναι καλά στην υγεία της. Μετά την εξέταση DNA οι ρομά με τους οποίους ζούσε στη Θεσσαλονίκη υποστήριξαν ότι πριν από τέσσερα χρόνια την άφησε μία γυναίκα από τη Βουλγαρία και εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το παιδί δηλώθηκε το 2009 ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πως είναι παιδί ζευγαριού που ζει στον οικισμό των ρομά στα υψώματα Διαβατών. Η εισαγγελέας Σύρμω Κακκάλη, που διενεργεί προσωπικά την έρευνα, χθες άσκησε σε βάρος του ζευγαριού ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου από κοινού και οι κατηγορίες αφορούν και την εμφανιζόμενη ως γιαγιά του παιδιού, καθώς οι δύο ρομά είναι στη φυλακή για άλλες υποθέσεις και το παιδί ζούσε με την τελευταία.
Το κουβάρι για την υπόθεση της 4χρονης άρχισε να ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της έρευνας σε όλους τους φακέλους των γεννήσεων. Η εισαγγελέας εντόπισε δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του ζευγαριού των ρομά για απάτη. Ειδικότερα κατηγορήθηκαν ότι δήλωσαν γεννήσεις δύο παιδιών σε διάστημα επτά μηνών (Μάιος- Δεκέμβριος), το 2009, με στόχο να εισπράττουν από τις προνοιακές υπηρεσίες πολυτεκνικό επίδομα, αφού έχουν ακόμη δύο παιδιά. Την περίοδο εκείνη η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ύποπτη από το ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό δεν έγινε δεκτό το αίτημα εγγραφής της γέννησης του τέταρτου παιδιού. Μάλιστα στο σχηματισμό της δικογραφίας θεωρήθηκε ότι το τέταρτο παιδί δεν υπήρχε και απλώς εμφανίστηκε στα χαρτιά, προκειμένου να έχει η οικογένεια τις προϋποθέσεις για το επίδομα, και έτσι δεν έγινε καμία έρευνα για το ανήλικο.
Η υπόθεση επανεξετάστηκε από την κυρία Κακκάλη, η οποία στην έρευνά της διαπίστωσε πως πράγματι το τέταρτο παιδί ζούσε με το ζευγάρι. Έτσι κινητοποιήθηκαν αμέσως οι υπηρεσίες και λήφθηκαν δείγματα DNA, από τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί είναι αγνώστων γονέων. «Το άφησε μία γυναίκα από τη Βουλγαρία σε ένα πανηγύρι που είχαμε. Έκτοτε δεν εμφανίστηκε άλλη φορά», φέρεται να υποστήριξε η γυναίκα που παρουσιαζόταν ως μητέρα του παιδιού, επιμένοντας ότι όλα τα χρόνια που έχει το παιδί το συμπεριφέρεται, όπως τα δικά της. Πάντως εισαγγελικές πηγές έλεγαν πως κρίνοντας από την εμφάνιση του παιδιού το σενάριο μπορεί να έχει βάση. Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ερευνάται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο παιδί να προοριζόταν επίσης να δοθεί σε άτεκνο ζευγάρι για υιοθεσία έναντι ανταλλάγματος, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η παράνομη διαδικασία.
Ήδη με διάταξη της εισαγγελίας η επιμέλεια της 4χρονης έχει δοθεί προσωρινά στο «Χαμόγελο», προκειμένου να αρχίσει η αναζήτηση των φυσικών γονέων του παιδιού, αρχικά στη Βουλγαρία, απ’ όπου εκτιμάται ότι κατάγεται, όπως άλλωστε είπε και η γυναίκα που το κρατούσε στον οικισμό των Διαβατών.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΑΚΟΜΗ ΕΠΤΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Παρόμοιες υποψίες για παιδιά που ζουν με οικογένειες, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν είναι δικά τους, έχουν επισημανθεί για ακόμη επτά υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εισαγγελέα. Ειδικότερα οι γεννήσεις των παιδιών αυτών απέχουν λίγους μήνες με άλλα των ίδιων οικογενειών και συγκεκριμένα έξι έως επτά και γι’ αυτό εκφράζονται επιφυλάξεις εάν πράγματι είναι δικά τους. Και για αυτές τις περιπτώσεις στο προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει διασταύρωση στοιχείων με έλεγχο DNA, για να πιστοποιηθεί εάν είναι αγνώστων γονέων ή των ζευγαριών με τα οποία ζουν.
Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, και αφού είχε γίνει ο παγκόσμιος θόρυβος με την περίπτωση της μικρής από τα Φάρσαλα, προχώρησαν στον έλεγχο όλων των περιπτώσεων με έρευνες τόσο στα ληξιαρχεία όσο και στην πρόνοια. Ειδικότερα εξετάστηκαν 3.000 φάκελοι στην πρόνοια και στοιχεία για τη διασταύρωσή τους ελέγχθηκαν από 47 ληξιαρχεία που λειτουργούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε περιπτώσεις γονέων που λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα από την πρόνοια ή σε άλλες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις, επειδή τα έγγραφα που είχαν προσκομιστεί παρουσίαζαν ελλείψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες καμία γέννηση παιδιού στη Θεσσαλονίκη δεν δηλώθηκε με υπεύθυνη δήλωση, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας. Από τους φακέλους αυτούς που αναζήτησε η εισαγγελέας, η κυρία Κακκάλη, με τη συνδρομή της αστυνομίας, σε περίπου 700 περιπτώσεις είχαν εγκριθεί πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ σε 2.300 είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις. Από τις συγκεκριμένες προκύπτουν και οι επτά υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται ως ύποπτες.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Η ανήλικη Μαρία που βρέθηκε στον οικισμό ρομά των Φαρσάλων παραμένει στους ξενώνες της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», παρότι από τις βουλγαρικές αρχές αποδείχθηκε ότι είναι παιδί βούλγαρων ρομά που ζουν στην πόλη Νικολάεβο, όπως έδειξε το αποτέλεσμα της εξέτασης δειγμάτων DNA.
Το παιδί δεν έχει αποφασιστεί από την ελληνική δικαιοσύνη εάν τελικά θα δοθεί στους φυσικούς γονείς του. «Η ανάκριση ακόμη εκκρεμεί και δεν κινήθηκε διαδικασία για την επιμέλεια», είπαν στη «Μ» παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν την υπόθεση. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι αρχικά να κρίνει η βουλγαρική δικαιοσύνη για την τύχη του παιδιού και στη συνέχεια να ζητήσει τον επαναπατρισμό του στη Βουλγαρία. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν δεσμεύει τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία τελικά θα κρίνουν πού θα καταλήξει η ανήλικη.
Πάντως το ζευγάρι των ρομά που έχει προφυλακιστεί στη Λάρισα με την κατηγορία της αρπαγής του παιδιού έχει ζητήσει να γίνει δεκτό το αίτημα και να υιοθετήσει τη μικρή Μαρία.