Του Βασίλη Χιώτη
Μετά τη σιωπηρή παράταση που διασφάλισε από την τρόικα για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης βάζει φουλ τις μηχανές του υπουργείου του για να επιτευχθεί και ο στόχος των απολύσεων που έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Βάσει των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του χρόνου και άλλους 11.000 ως το τέλος του 2014. Και ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί αν το κράτος δεν προχωρήσει τώρα στην υλοποίηση όλων όσα υποσχόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν εφάρμοζαν οι υπουργοί. Δηλαδή, καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, συγχωνεύσεις κάποιων άλλων, αλλά και δραστική περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς αυτοί να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ένα σχέδιο περικοπής προσωπικού έχει ήδη κατατεθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα υπουργεία, προτείνοντας την περικοπή του προσωπικού σε ορισμένους φορείς σε ποσοστό που θα φθάνει ως το 10%. Αν η προσπάθεια αυτή καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει στην απόλυση ως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας.
Οι συνεννοήσεις με την τρόικα
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα την περασμένη Τρίτη ανέλυσε το πώς θα επιτευχθούν οι 4.000 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου. Οι 2.500 είναι οι απολυθέντες από την ΕΡΤ, περίπου 700 υπάλληλοι απολύθηκαν ή θα απολυθούν ως τον Δεκέμβριο επειδή έχουν εκδοθεί εις βάρος τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για διάφορες παρανομίες, 150 θα είναι οι απολυθέντες από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που βάζει λουκέτο, μέρος του προσωπικού των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την ανακοπή της βιομηχανίας που επί χρόνια ανθεί στο Δημόσιο: της παραμονής συμβασιούχων μέσω προσωρινών διαταγών.
«Και τους 11.000 του 2014 από πού θα τους βρείτε όταν δυσκολεύεστε να βρείτε 4.000;» ρώτησαν τον υπουργό οι τροϊκανοί. Στο σημείο αυτό ο υπουργός τούς ενημέρωσε πως έχουν ήδη στείλει επιστολές προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης με τις οποίες ζητείται η ενεργοποίηση ενός σχεδίου περικοπής προσωπικού με τρεις τρόπους:
1. Με κατάργηση φορέων που δεν χρειάζονται επειδή πλέον δεν επιτελούν κανένα έργο. Μια χαρτογράφηση του Δημοσίου που έγινε ήδη από το υπουργείο αποκάλυψε μια σειρά δημοσίων οργανισμών που απασχολούν μεν κάτω από 30 υπαλλήλους ο καθένας αλλά επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
2. Με συγχώνευση ομοειδών φορέων έτσι ώστε να περικοπεί το μισθολογικό κόστος τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί η ενοποίηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμις Κατασκευαστική, χωρίς όμως ως σήμερα να έχει προχωρήσει η προσπάθεια αυτή ούτε ένα βήμα.
Η πιο σημαντική περικοπή προσωπικού, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θα προκύψει ούτε από τις καταργήσεις ούτε από τις συγχωνεύσεις φορέων αλλά από την εξοικονόμηση προσωπικού στις μεγάλες ΔΕΚΟ και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, όπου λιμνάζουν ή υποαπασχολούνται χιλιάδες υπάλληλοι, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη υποδείξει σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά τους φορείς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε πέντε υπουργεία (Υποδομών και Δικτύων, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης) έχουν υποδειχθεί φορείς που απασχολούν συνολικά περίπου 19.000 υπαλλήλους και που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με 2.000 υπαλλήλους λιγότερους.
Ποιοι είναι στη λίστα
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», μόνο στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες οι οποίες απασχολούν σήμερα 12.708 υπαλλήλους. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες με προσωπικό 5.866 ατόμων και μετά οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ με 2.474 υπαλλήλους και ο ΟΣΕ με 1.689 υπαλλήλους.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του στην ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει το προσωπικό στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα, στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και στον ΕΛΓΑ.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ανώνυμες εταιρείες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι η ΜΟΔ ΑΕ και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Και στο υπουργείο Περιβάλλοντος περικοπές προσωπικού ζητούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον ΛΑΓΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες συγχωνεύθηκαν κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να επιχειρήσουν μείωση και εξορθολογισμό του προσωπικού τους.
Είναι προφανές ότι για τις εταιρείες αυτές δεν τίθεται ζήτημα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας για το προσωπικό τους αλλά απευθείας απόλυσης κατόπιν αξιολόγησης που θα προηγηθεί υπό την εποπτεία των διοικητών τους αλλά και των αρμοδίων υπουργών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν θα είναι εύκολο να ολοκληρωθεί καθώς ορισμένοι υπουργοί προειδοποιούν ότι, εφόσον επιχειρηθεί περικοπή προσωπικού, θα ακολουθήσουν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που διαδραματίζονται επί 80 ημέρες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.