Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία στη χώρα μας είναι οι βασικοί πυλώνες του αγροτοδιατροφικού τομέα της πραγματικής οικονομίας, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζει η νέα Κοινή Αγροτική Πολική (ΚΑΠ), τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής, αλλά και την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που λειτουργούν ως “βαρίδια” για την ταχύτατη ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας.
“Υπολογίζεται”, όπως επισημάνθηκε, “ότι περίπου 140.000 οικογένειες και 300.000 εργαζόμενοι ασχολούνται με την παραγωγή 500.000 τόνων κρέατος και 1.500.000 τόνων γάλακτος. Ταυτόχρονα, πάνω από 15.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στο εμπόριο και στις μεταφορές εξαρτώμενες από την κτηνοτροφική παραγωγή και απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους. Σημειώνεται ακόμη ότι ένα μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής που παράγεται στη χώρα μας απορροφάται γενικότερα από τους κτηνοτρόφους του τομέα”.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Σαρόπουλος κατά την ομιλία του στην ημερίδα αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, παρά τον νόμο 4056/2012 που ψηφίστηκε, στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους βοσκότοπους/λιβάδια, στην έλλειψη ζωοτροφών και στα θέματα ποιότητας/πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι “στη Χαλκιδική μόνο το 14% από τις 1.294 μονάδες με κωδικούς κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης διαθέτουν άδεια εγκατάστασης”. Όπως εξήγησε, “πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη από το άρθρο 13 του ν. 4056/2012 διαδικασία της παραχώρησης της έκτασης, από τον δασάρχη, για 15 χρόνια στον κτηνοτρόφο”.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη άδειας επέμβασης, ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης και βελτίωσης βοσκοτόπων, ενώ διαπιστώνεται απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, λόγω διεκδικήσεων των εκτάσεων από το δημόσιο ή ιερές μονές, λήξη των επιδοτούμενων προγραμμάτων μετεγκατάστασης και κακή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων για τη μεταφορά των κτηνοτροφικών μονάδων σε επιτρεπόμενες περιοχές.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης εθνικού σχεδίου για τον προσανατολισμό των κτηνοτρόφων στην παραγωγή πιστοποιημένων (ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικής παραγωγής, ΠΟΠ/ΠΓΕ κ.ά.) και, αν είναι δυνατόν, μεταποιημένων προϊόντων. Σημείωσε δε ότι είναι επιτακτικό να εφαρμοστεί ένα αυστηρό και αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλασιμότητας του κρέατος, ώστε να αποτραπούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις που “κλέβουν” την προστιθέμενη αξία του ποιοτικού ελληνικού κρέατος.
Επισημαίνεται ότι η κτηνοτροφία της Χαλκιδικής αποτυπώνεται ως εξής με αριθμούς: α) αιγοπροβατοτροφία: 980 μονάδες, 162.000 αίγες, 82.000 πρόβατα, β) βοοτροφία: 178 μονάδες, 5.300 θηλυκές αγελάδες, 1.100 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, γ) χοιροτροφία: 116 μονάδες, 17.700 εντατικής εκτροφής, 4.700 εκτατικής εκτροφής, δ) πτηνοτροφία: 18 μονάδες, 212.000 όρνιθες ωοπαραγωγής, 275.000 κρεοπαραγωγής.
"Μ"