Τη Δυτική Θεσσαλονίκη καταγράφει ως μία από τις βασικές περιοχές κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Του Βαγγέλη Πλάκα
Η σχετική ομάδα εργασίας που έχει δημιουργήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην τελευταία συνεδρίασή της την προηγούμενη Παρασκευή χαρακτήρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για το 2013 -έως τώρα- μεταξύ άλλων τους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ωραιοκάστρου, καθώς και το 1ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης. Στις περιοχές αυτές κατέληξε αξιολογώντας τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν εμφανιστεί σε όλη τη χώρα, τα δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης και τα δεδομένα από τα κρούσματα του ιού τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ εκδόθηκε κυρίως για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια του αίματος που προέρχεται από εθελοντικές αιμοδοσίες. Ειδικότερα αναφέρονται τα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά στις επηρεαζόμενες περιοχές. Έτσι αποκλείονται από την αιμοδοσία δότες που διαμένουν ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές.
ΜΟΝΟΝ 8 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε εγρήγορση -την προηγούμενη τριετία έχουν αποδοθεί στον ιό 62 θάνατοι στη χώρα μας- και παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου αλλά και τα στοιχεία κινητικότητας των κουνουπιών, ώστε εγκαίρως να λαμβάνονται μέτρα.
Στην Ελλάδα φέτος έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία τα δύο στη Θεσσαλονίκη και τα έξι στην Αττική. Ο ελάχιστος αριθμός των κρουσμάτων ώς τώρα καθησυχάζει τους ειδικούς, όπως ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, που μίλησε στη «Μ» σημειώνοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι αναπτύσσονται στοιχεία ανοσίας στους πολίτες, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Στη Θεσσαλονίκη το ένα κρούσμα καταγράφηκε στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και το δεύτερο στο δήμο Αμπελοκήπων. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει επηρεαστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα των ασθενών και οι εκδηλώσεις της νόσου είναι ήπιες, ενώ δεν νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομείο. Μόνον σε τρεις περιπτώσεις από τις οκτώ που έχουν καταγραφεί επίσημα σε πανελλαδικό επίπεδο (οι δύο από τις οποίες χθες στην Αττική) σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν εκδηλώσεις και στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενούς και χαρακτηρίζονται βαρύτερες.
Να σημειωθεί πως ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, οπότε είχαν καταγραφεί 262 περιστατικά και 35 θάνατοι. Το 2011 διαγνώστηκαν 101 κρούσματα και καταγράφηκαν εννέα θάνατοι, ενώ το 2012 161 κρούσματα και 18 θάνατοι -όλοι ασθενείς άνω των 70 ετών. Το τελευταίο κρούσμα για το 2012 εντοπίστηκε στις 7 Οκτωβρίου και το πρώτο για το 2013 στις 16 Ιουλίου.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου ή απλώς ήπια συμπτώματα, ενώ πιο σοβαρές είναι οι εκδηλώσεις της ασθένειας κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα με επιβαρημένη υγεία.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης σε επίπεδο κοινότητας, προβλέπονται κυρίως ψεκασμοί και καθαρισμοί φρεατίων και λιμναζόντων υδάτων, ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών, σήτες στα σπίτια, αποφυγή ποτίσματος το βράδυ, ώστε να μην ευνοείται η συγκέντρωση κουνουπιών.
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Οι γιατροί από όλη τη χώρα αποστέλλουν στοιχεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα περιστατικά με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου. Επίσης στοιχεία αποστέλλουν εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού, όπως το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης. Το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης του Κέντρου πραγματοποιεί διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, ενώ στη συνέχεια επιχειρείται να προσδιοριστεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου. Τα στοιχεία ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα.